Kulturföreningen föddes i garaget: ”Ska inte kosta 900 kronor att se nåt bra”

Publicerad:
Alessandro Monforte är ordförande för den relativt nystartade kulturföreningen Gäddan i Björneborg. Foto: Joakim Magnusson

Under pandemin rådde det öken för alla som ville stå på en scen, och därför föddes det i all tysthet en kulturförening i ett garage i Björneborg.

Under lördagen hade Gäddan musik och konst sitt första större event i Borgen.

– Vi vill att det ska vara öppet för alla, kom och ha roligt, säger ordförande Allesandro Monforte.

När pandemin slog till 2020 blev ett gäng kulturutövare, främst konstnärer och musiker, sittande sysslolösa därhemma när konserter och andra typer av evenemang ställdes in.

– Det var då vi bestämde att vi skulle smälla upp något här hemma. Så vi byggde om mitt garage, det blev en scen och så hade vi en stor fest för de närmaste. Ja, vi blev nog 50 pers. Det blev jättebra och vi hade skitroligt och alla ville att vi skulle göra det igen, förklarar Alessandro Monforte.

Jammandet och spontanskapandet av konst på två gamla ytterdörrar födde idén om att kanske bygga någonting nytt tillsammans, någonting vars like tidigare inte existerat i bruksorten Björneborg.

– Vi insåg att det kunde vara roligt om alla fick vara med, och nu är det ett år sedan vi startade föreningen. Nu börjar vi lära oss hur en förening funkar. Vi är cirka 30 medlemmar idag och hoppas på att kunna värva ännu fler.

Vice ordförande Stefan Viksten säger att föreningens själ och hjärta finns i Björneborg, på Gäddan (som är fastighetsbeteckningen på Alessandros hus), men att medlemmarna finns spridda över hela Värmland och Sverige.

Gäddan musik och konst vill vara en kulturförening för alla.

– Vi välkomnar alla konstnärliga uttryck. Det kan vara dans, film, allt vad du nu har som du vill visa upp, säger Alessandro Monforte.

Gäddan musik och konsts styrelse framför Borgen i Björneborg.
Gäddan musik och konsts styrelse framför Borgen i Björneborg. Foto: Joakim Magnusson

Under lördagen visades föreningens konstnärliga bredd upp dagtid i Borgen. Kvällen avslutades med diverse musikframträdanden. Däribland konsert med Farbror Fylla och öppen scen med Pisshinkz framåt tolvslaget.

– Våra kalas brukar sluta med att alla vill vara med och jamma så det känns dumt att ta bort det. Ta med guran om du ändå är här så lirar vi, vi tar de där tre ackorden och hittar på nåt, säger Alessandro Monforte.

Missionen är att sänka tröskeln för alla som vill få ta del av musik, konst och andra typer av kulturyttringar.

– Det finns så himla mycket bra musik som du aldrig får höra på radion. Här har vi ett stort nätverk med löjligt duktiga musiker. Det ska inte kosta 900 kronor att få se något bra.

Hur ska vi summera den här dagen?

– Vädret är awesome, det finns fika och mat, man kan njuta i solen och lyssna på musik. Det blir lattjo lajban. Inte superseriöst men seriöst nog för att vara bra, säger Alessandro Monforte.

Artikeltaggar

DansKonserterKonstMusikNöje/Kultur

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare