Hoppa till huvudinnehållet

Kristinehamns Värme: ”Vi ska analysera domen innan vi fattar något beslut”

Publicerad:
Det är ännu oklart om domen kring Sannaverket kommer att överklagas.
Det är ännu oklart om domen kring Sannaverket kommer att överklagas. Foto: Magnus Carlsson
Bakslag för värmeverket – får inte elda farligt avfall

Mark- och miljödomstolen avslog Kristinehamns Värmes ansökan om produktionsutökning vid Sannaverket. Från företagets sida vill man avvakta någon vecka innan man berättar hur man går vidare. Grannarna är dock nöjda.

Produktionsökningen skulle innebära en större investering i Sannaverket. En av produktionslinjerna skulle byggas om för att kunna hantera miljöfarligt avfall.

I förslaget fanns också planer på en sorteringsanläggning för att ta hand om avfall som skulle skickas vidare till andra förbränningsanläggningar.

Mark- och miljödomstolens slutsats blev att företagets planer skulle innebära en allt för stor förändring och avslog därför förslaget i sin helhet.

Kristinehamns Värmes vd Håkan Andersson säger att man har tagit emot domen, men att man ännu inte har bestämt sig för hur man går vidare:

– Vi ska analysera domen innan vi fattar något beslut.

Håkan Andersson säger att ett överklagande är en fråga för bolagsstyrelsen att ta ställning till. Han vill inte föregå beslutet med någon spekulation.

– Det är oklart var ett överklagande landar. Går det på återremiss till mark- och miljödomstolen är vi tillbaka på ruta ett igen, säger han.

Eftersom ett överklagande ska vara rätten till handa senast den 11 maj är ett beslut att vänta inom några veckor.

Kristinehamns Värme ingår i koncernen Adven, tidigare Värmevärden, men enligt Håkan Andersson räcker det med att den lokala bolagsstyrelsen fattar beslut:

– Självklart diskuterar vi inom koncernen, men vi har representanter för Adven i vår styrelse om har mandat att fatta beslut.

Det var så mycket dumt i det där förslaget.
Stig Lönngren

Om Kristinehamns Värme inte är helt nöjda med domstolens beslut finns det andra som är det. Stig Lönngren är ledamot av bostadsrättsföreningen Sannakajen:

– Det var en tydlig dom och från grannarnas sida är vi väldigt positiva till beslutet.

Bostadsrättsföreningen är en av dem som har lämnat synpunkter under processens gång och den har inte hymlat med att medlemmarna är kritiska. Stig Lönngren säger att Sannaverket kanske var rätt placerat när det byggdes, men med tanke på hur mycket som har tillkommit i närområdet är placeringen allt annat än rätt i dag.

– Det var så mycket dumt i det där förslaget med farligt av fall och så. Det är bra att det inte blir av, summerar Stig Lönngren.

Parallellt med den rättsliga prövningen har kommunen även arbetat med en förändrad detaljplan för området. Något Kristinehamns Värme har begärt för att kunna genomföra den planerade ombyggnationen. Den processen kommer att slutföras oavsett domen.

– Jag har inte fått några andra direktiv än att jobba på med planen så det tror jag nog vi kommer att göra. Men vi får väl se om företaget vill något annat, säger planarkitekt Petra Hallberg Rudsvik.

Bakslag för värmeverket – får inte elda farligt avfall

Artikeltaggar

AdvenAvfallBeslutDetaljplanerKristinehamnMark- och miljödomstolenMiljöÖverklagandenSamhälleSannakajen

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.