Textil, coronalitteratur och lårskåra på festival: ”Lätt att fastna i bruset”

Publicerad:
Elsa Hallbäck har skrivit en bok om textilkonstnären Ethel Halvarsson. Foto: Joakim Magnusson

Det fanns något för alla när Kristinehamns andra bokfestival gick av stapeln under lördagen.

– Det är bra för våra lokala författare att de får chansen att möta sin publik. Det är lätt att fastna i bruset, säger Linn Lundtoft, bibliotekarie och samordnare för arrangemanget.

För ett år sedan arrangerades den första bokfestivalen på biblioteket i Kristinehamn efter påtryckningar från lokala författare och poeter.

– Det blev väldigt lyckat ifjol och i år har vi utökat lite med bland annat ett större program i hörsalen, säger Linn Lundtoft.

Här kunde besökarna till exempel få lyssna till föredrag av NKP:s chefredaktör Maria Andersson och förläggaren Sten Slottner samt höra Öivind Åsberg berätta om sin barnbok Fröding och spegeln i syrengrottan.

Öivind Åsberg berättar om sin Fröding-bok.
Öivind Åsberg berättar om sin Fröding-bok. Foto: Joakim Magnusson

Öivind Åsberg fick här frågor från publiken och en handlade om hur dikturvalet i boken skett.

– Jag valde dikter som jag trodde skulle vara begripliga för barn, svarade han.

Både han och illustratören Sandra Bergström säger sig vara sugna på att skriva fler barnböcker. Kanske blir det något om Selma Lagerlöf nästa gång?

Lina Gullbrand och Maria Bäckman har skrivit två ungdomsböcker med en historisk twist.
Lina Gullbrand och Maria Bäckman har skrivit två ungdomsböcker med en historisk twist. Foto: Joakim Magnusson

Maria Bäckman och Lina Gullbrand jobbar till vardags som lärare i Karlskoga. I somras kom debutboken, del ett i en serie som de valt att kalla Tidsdribblarna.

– Det handlar om två kompisar, Erik och Matea, som gör olika tidsresor och får träffa betydelsefulla personer, säger Maria Bäckman.

I de två första böckerna har vännerna fått möta både Alfred Nobel och Gustaf Vasa.

Hur fungerar det att skriva bok tillsammans?

– Vi kompletterar varandra bra. Ibland skriver vi på varsitt håll, ibland tillsammans. Vi brukar skriva böckerna i ett gemensamt Google-dokument, säger Lina Gullbrand.

Ylva Falkenhem med sin bok Lårskåra.
Ylva Falkenhem med sin bok Lårskåra. Foto: Joakim Magnusson

Ylva Falkenhem debuterade för drygt två år sedan med sin diktsamling Lårskåra. Lårskåra innehåller fyra diktsviter, där framför allt den kvinnliga kroppen utforskas. Det handlar om vilja, underkastelse, njutning och själva kroppens rörelser och linjer.

– Det är en smal, obehaglig och obskyr diktsamling, säger hon själv.

Gensvaret för boken som tog flera år att sammanställa har varit bra, och nu jobbar hon på två nya bokprojekt. Konceptet med en bokfestival uppskattar Ylva mycket.

Agneta Eriksby från Rudskoga skrev klart sin fjärde diktsamling under pandemin.
Agneta Eriksby från Rudskoga skrev klart sin fjärde diktsamling under pandemin. Foto: Joakim Magnusson

Intill henne står poeten Agneta Eriksby från Rudskoga som under pandemin färdigställde sin fjärde diktsamling, Himmelsgräs.

– Jag började skriva för drygt 20 år sedan. Efter skilsmässa och utbrändhet började jag skriva som ett sätt att bearbeta sorgen, säger hon.

Elias Storm dialektbok om Ölme har blivit en snackis.
Elias Storm dialektbok om Ölme har blivit en snackis. Foto: Joakim Magnusson

Ölmedialektens stora förkämpe Elias Storm fanns också på plats med sin purfärska bok om traditionsrika ord och uttryck från kommunens östligaste del.

– Jag har med mig 40 böcker hit. Jag tror nog inte att alla går åt, men det är redan många som har varit här och pratat och köpt så det är roligt, säger Elias som även avslöjar att böcker om lokala dialekter inte enbart går hem på nära håll:

– Jag har till och med sålt en bok till Norge.

Anders Wahlmark och Rune Blidh var signerings- och pratsugna.
Anders Wahlmark och Rune Blidh var signerings- och pratsugna. Foto: Joakim Magnusson

Duon Rune Blidh och Anders Wahlmark fick goda recensioner för boken På spaning i coronaskuggan som de gjorde tillsammans.

– Jag jobbar på en uppföljare. Det blir lite samma tema, fast utan corona, säger Rune Blidh med ett leende.

Både han och Anders hoppades förstås på att få sälja en eller annan bok, men det var annat som var nästan lika viktigt.

– Att få prata med folk, det älskar vi båda, skrattar Anders Wahlmark.

Poeten Ylva bryter tabun kring sex: “De får gärna slänga boken i väggen”De gjorde en bok om coronaåret 2021Dialektsamlaren Elias, 20: ”I Kristinehamn säger de beilera”127-åriga dikter i värmländsk barnbok: ”Måste vara begripligt”

Artikeltaggar

BöckerCoronavirusetFörfattareGoogleKarlskogaKristinehamnLinn LundtoftLitteraturMaria AnderssonMaria BäckmanNKPÖivind ÅsbergPoesiRudskogaRune Blidh

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare