Somrig konstrunda möter Pokémon Go-teknik i skärgården: ”Undgår inte någon”

Publicerad:
Det gemensamma oläsbara. Foto: The untold garden

Från och med i mitten av maj deltar Kristinehamns konstförening i ett nationellt konstprojekt.

För att ta del av konsten behöver du inte besöka ett galleri. Däremot behöver du ha en smart telefon och veta hur man scannar en QR-kod.

Riksförbundet Sveriges konstföreningar, som bland annat Kristinehamns konstförening är en del av, fyller 50 år under 2023. Firandet är planerat och det kommer inte att sparas på krutet.

Sveriges konstföreningar har nu beviljats stöd från Postkodstiftelsen och får 4,3 miljoner kronor för att genomföra projektet Vävda rum. Ett landsomfattande utställningsprojekt i så kallad AR-teknik, Augmented Reality, som enligt Sveriges konstföreningar själva ”inte kommer att undgå någon” när det blir vernissage den 20 maj.

– Vi hoppas att detta kommer att väcka kristinehamnarnas intresse, säger konstföreningens ordförande Ola Magnusson.

Pokémon Go-tekniken kommer i sommar att användas för en virtuell konstrunda i Kristinehamns skärgård. Det är Kristinehamns konstförening som visar den nationella utställningen Vävda rum.
Pokémon Go-tekniken kommer i sommar att användas för en virtuell konstrunda i Kristinehamns skärgård. Det är Kristinehamns konstförening som visar den nationella utställningen Vävda rum. Foto: Daniel Strandroth

AR-teknik är samma typ av teknik som bland annat det populära spelet Pokémon Go använder sig av.

Sveriges konstföreningar skriver på sin hemsida att de under 50 år har jobbat för att på allvar nå ut med den samtida konsten till en så bred publik som möjligt. På senare år har de bland annat jobbat med livesänd performance via mötesverktyget Zoom och lanserat olika nätbaserade utbildningar för att vidga konstbegreppet. Vävda rum blir nästa steg.

Det är välkända, välrenommerade konstnärer
Ola Magnusson om Vävda rum

– Vi kommer att förlägga utställningen längs med Vålösundsvägen ut till Picassoskulpturen. Alla konstföreningar i landet har tyvärr inte möjlighet att delta, men vi var snabba att ansluta oss. Vi tycker att man verkligen har tänkt till från riksorganisationens sida. Det här ligger i tiden, säger Ola Magnusson.

De tio deltagande konstnärerna eller konstnärsgrupperna är Space Popular, Lundahl & Seitl, Oscar Häggström, Åsa Cederqvist, Untold Garden, Pastelae, Eric Magassa, James Webb, Adam James och SONG (Choterina Freer, Anna Kinbom och Rut Karin Zettergren i samarbete med Paola Torres Núñez del Prado och Rosalie Yu).

Ola Magnusson, ordförande Kristinehamns konstförening
Ola Magnusson, ordförande Kristinehamns konstförening Foto: Joakim Magnusson

– Det är välkända, välrenommerade konstnärer som har väckt mycket uppmärksamhet på riksplanet, säger Ola Magnusson.

Tanken är att man ska kunna ta del av konstverken genom att scanna en QR-kod. Utställningen vävda rum pågår hela sommaren, till och med september, vilket möjliggör för så många som möjligt att hinna se och uppleva den.

– I utställningen Vävda rum knyter vi ihop trådarna och använder AR-tekniken för att förverkliga idén om att alla har rätt att uppleva spännande samtidskonst oavsett var man bor i landet, skriver Sveriges konstföreningar på sin hemsida.

Artikeltaggar

Adam JamesAnna KinbomÅsa CederqvistGallerierJames WebbKonstKristinehamnOla MagnussonUtställningarVernissagerZoom

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare