Hoppa till huvudinnehållet

Det händer vecka 17: Valborgsfiranden, teater, träd och musik

Publicerad:
Kommunens före detta planeringschef Lars Nilsson var även stadens trädgårdsmästare en gång i tiden. På tisdag ska han prata om träd.
Kommunens före detta planeringschef Lars Nilsson var även stadens trädgårdsmästare en gång i tiden. På tisdag ska han prata om träd. Foto: Sofia Telby

Broängskyrkan

Måndag eftermiddag är det Måndagsträff i Broängskyrkan. Den här gången får man besök av fotografen John Persson. På temat "Underbara Kristinehamn" kommer han att visa bilder och berätta om vår vackra stad. Efteråt serveras, som vanligt, kaffe och bröd.

Träden i vår närhet

Tall, gran, björk och asp, men det finns så många fler. Lars Nilsson, tidigare stadens trädgårdsmästare berättar om träden i vår närhet.

Det hela inleds inomhus med ett möte tisdagskvällen den 25 april och följs av två exkursioner 13 respektive 27 maj då löven slagit ut.

Det hela är ett samarrangemang mellan Trädgårdsföreningen och Sällskapet för naturskydd. Första träffen sker på biblioteket.

Varnumsträffen

På onsdag gästas Varnumsträffen i Församlingshemmet av missionärsparet Hanna och Marku Väirönen som i många år arbetat för Pingstmissionen i nordöstra Tanzania. Paret har sina rötter i Finland men har länge bott och verkat i Kristinehamn, där de har barn och barnbarn. Hanna är läkare och Marku tekniker, men jobbar som busschaufför i Kristinehamn. Hanna och Marku kommer att berätta och visa bilder. De håller även i en andakt. Kanske kan det även bli något musikstycke.

Kaffe och lunch serveras som vanligt.

IOGT-NTO

Föräldraföreningen Mot Narkotika startade år 1968 som en reaktion mot det ökande narkotikamissbruket bland ungdomar och den sociala isolering som familjer med missbruksproblem drabbades av. Idag är FMN-rörelsen ett nätverk av grupper över hela landet. Drygt 30 lokalföreningar, kontaktgrupper och kontaktpersoner är anslutna till förbundet.

På onsdag kväll kommer en representant för föreningen till IOGT-NTO för att berätta om verksamheten. Välkommen att lyssna till föredraget. Programmet hålls i Tempelriddarnas hus och är ett samarbete med NBV.

SKPF

SKPF-pensionärerna har medlemsmöte i Broängskyrkan på torsdag. Medverkan av SPF:s ordförande Rolf Lundberg, som visar bilder och berättar om sin resa på inlandsbanan. Information även om kommande resor och andra aktiviteter under våren.

Christinateatern

På torsdag 27 april visas föreställningen "Vem tänder stjärnorna" på Christinateatern.

Det är en föreställning av och med Monirah Hashemi producerad av Karlstadbaserade Teater DOS. Monirah har arbetat med film och teater i Afghanistan och kom till Sverige för tio år sedan. Föreställningen är hennes berättelse, hennes röst, hennes historia och hennes bidrag till förändring. Inte för att tigga om sympati utan för att förstå. Både det liv vi själva levt men också det vi aldrig upplevt.

Arrangör är Kristinehamns teaterförening i samarbete med Svenska kyrkan och Kristinehamns FN-förening.

Hoven Droven kommer till Mastis.
Hoven Droven kommer till Mastis. Foto: Pressbild

Konsert

På torsdag arrangerar Varnan Vis -och Folkmusikförening en konsert med Hoven Droven på Mastmagasinet.

Hoven Droven är ett av Sveriges största folkmusikband. Blandningen av traditionellt låtspel, rytmiska utsvävningar, stora gitarrer och en rejäl portion spelglädje har under deras över trettio år långa karriär blivit ett kännetecken. Bandet har gjort tusentals spelningar i Europa och Nordamerika och deras säregna tolkningar av traditionell och nyskriven svensk folkmusik har gett bandet tusentals fans runt om i världen. På folkmusikfestivaler, jazzklubbar, rockklubbar och andra scener, med sina fötter såväl planterade i den svenska meloditraditionen som inom rock och jazz, har de övertygat publiken med sitt smittsamma groove och virtuosa spel.

PRO Kristinehamn

På fredag är det åter dags för film i lokalen. Föreningen träffas och tittar på en komedi och pausar för kaffe och smörgås.

SPF

Fredag 28 april kommer mötet hos SPF att handla om Södra Råda gamla kyrka och dess återuppbyggnad. Det är Agne Niklasson från Rudskoga, som är gäst och kunnig berättare. Agne har under mer än 30 år engagerat sig i Södra Råda kyrkas historia och under lång tid guidat tusentals kyrkobesökare. Det Agne inte vet om denna speciella kyrka är inte värt att veta. Observera ändrat datum mot tryckta programmet.

Marknadsdag

Under lördagen är det dags för marknadsdag i kvarteret Vågen. Då utlovas närvato av olika matproducenter, hantverkare och loppis.

På många håll i kommunen tänds eldarna till valborg.
På många håll i kommunen tänds eldarna till valborg. Foto: Maria Andersson

Hembygdsgården

Valborgsmässofirande blir det traditionsenligt på Hembygdsgården. Vårfirandet inleds med att Patrik Igelström vårtalar. Kristinehamns manskör sjunger och Folkdanslaget har uppvisning. Enklare servering ute erbjuds med varmkorv, glass. Det är också ett lotteri.

Brasan tänds något senare.

Loppisen i Kaffestugan är öppen under kvällen.

Bäckhammar

Folkets hus i Bäckhammar arrangerar ett litet valborgsmässofirande under eftermiddag/kväll. Det blir vårtal av Magnus Wallengren, tipspromenad, försäljning av fika, varm korv och lotterier. Bror Olgas underhåller.

Hults Sommarhem

Equmeniakyrkan i Visnum arrangerar i vanlig ordning valborgsmässofirande. Vårtalare är i år Ingemar Matsson från Ölme. Utöver tal utlovas vårsånger, servering och så är scouterna redo med sitt grillkök.

Bergsjö Bygdegård

Bergsjö Bygdegård erbjuder ett traditionellt valborgsmässofirande under valborgskvällen.

Torpåsen

Även vid Torpåsens bygdegård finns en möjlighet att fira in våren under valborg.

Johannes Fransson talar in våren på valborgsfirandet i Ölme.
Johannes Fransson talar in våren på valborgsfirandet i Ölme. Foto: Madeleine Sandström

Ölme

Tisdag eftermiddag är det öppet hos Café Klippan. Kom in och fika eller stanna de två timmar caféet är öppet för prata och trivas.

Onsdag kväll finns möjlighet att lyssna till Lars-Peter Jonsson i Sunnäs Bygdegård. Han kommer i ord och bild berätta om fåglar i vår närhet. Samma kväll är det Livsnära samtal i Klippan och därefter bön.

Torsdag eftermiddag är det Stickcafé hos Equmeniakyrkan i Väse.

Lördag och söndag eftermiddag är det i Klippan utställning av lokal konst. Då uppmärksammas några lokala kreatörer som arbetar i olika tekniker och material.

Söndagens gudstjänst i Ölme kyrka blir tillsammans med Jenny Persson och musiker Lars Kullnes.

Valborgsmässoaftons kväll är utställningen i Klippan åter öppen och det blir servering och sång av Robert Karlsson. Sedan tänds facklorna för marsch ner till Idrottsplatsen för att tända brasan. Där grillas hamburgare, lotter säljs och vårsånger hörs samt att kommunalrådet Johannes Fransson talar om våren.

Artikeltaggar

BroängskyrkanDet händerFöreställningarHoven DrovenIOGT-NTOJazzJohannes FranssonJohn PerssonKaffe och teKristinehamnMagnus WallengrenMusikPatrik IgelströmSällskapet för naturskyddTanzaniaTrädgårdsföreningenVarnumsträffen

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.