Vårmotiv med hård konkurrens – bara hälften blev utvalda: ”Bra balans”

Publicerad:
Ola Magnusson, konstföreningens ordförande, fixar med det sista inför vernissagen för årets vårsalong på lördag. Foto: Joakim Magnusson

Våren börjar med lite olja, akryl och akvarell.

165 verk lämnades in till granskning och 80 har blivit utvalda till den första vårsalongen som Kristinehamns konstförening arrangerat sedan 2018.

Det är inte varje år som Kristinehamns konstförening möter våren med en fullskalig vårsalong på Galleri Kvadraten. Årets upplaga är faktiskt den första på flera år.

– Vi tror att det är lämpligt att inte ha en varje år. Då blir det en lite större happening varje gång, säger konstföreningens ordförande Ola Magnusson.

Med blick för detaljer.
Med blick för detaljer. Foto: Joakim Magnusson

Förra gången, 2018, riktade sig vårsalongen till konstnärer från hela östra Värmland men den här gången var det enbart medlemmar i Kristinehamns konstförening som fick chansen att delta i utställningen. De kommer dock inte enbart från Kristinehamn. Några av föreningens medlemmar bor även utanför kommunen, i bland annat Uppsala och Karlstad.

I år är vårutställningen en så kallad jurerad utställning, vilket innebär att en enmansjury, nämligen den tidigare museichefen Stefan Westling, har valt ut det han anser är det ypperligaste bland samtliga inlämnade bidrag. Och det var många i år.

– Stefan Westling tog sig an uppgiften med den äran. Totalt ställer vi ut 80 verk från 45 olika konstnärer. 165 olika verk lämnades in.

Uttryck och tekniker varierar.
Uttryck och tekniker varierar. Foto: Joakim Magnusson

Verken är av olika karaktär, berättar Ola Magnusson.

– Det är lite foto, keramik, olja och akryl. Men mest akvareller.

Kan man se någon röd tråd?

– Nej, men det man kan säga är väl att ganska få verk är realistiska. Ett och annat landskap har vi, men många verk är nonfigurativa. Här får den egna fantasin spela in. Man får fundera över vad det egentligen är man ser.

Vårblommor.
Vårblommor. Foto: Joakim Magnusson

Och hur är känslan så här inför årets vårsalong?

– Vi blev smått överrumplade över att det fanns ett så stort intresse och att så många verk lämnades in. Det är roligt och visar på behovet av den här typen av utställningar. Jag tycker dessutom att det blev en väldigt lyckad utställning med en fin balans, säger Ola Magnusson.

Lördagen den 22 april är det vernissage. Det är kulturnämndens vice ordförande Henrik Sjöberg (M) som får äran att inviga. Vårsalongen visas därefter till och med den 7 maj, alla dagar i veckan utom måndag.

Vårsalongen 2023 är endast öppen för konstföreningens medlemmar.
Vårsalongen 2023 är endast öppen för konstföreningens medlemmar. Foto: Joakim Magnusson

– Intresset brukar vara stort, säger en förväntansfull Ola Magnusson.

Artikeltaggar

Galleri KvadratenKonstKristinehamnModeraternaOla MagnussonOljaStefan WestlingUtställningarVärmlands länVernissager

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare