Hoppa till huvudinnehållet

Stor satsning på feriejobb för gymnasieungdomar – vill få in fler i omsorgen

Publicerad:
Feriejobb erbjuds inom olika områden. Genrebild.
Feriejobb erbjuds inom olika områden. Genrebild. Foto: Emma Alegod Bruce

I år kommer Kristinehamns kommun att erbjuda fler feriejobb för ungdomar som går i årskurs 1 och 2 på gymnasiet. Detta sker genom en extra satsning från stöd, vård och omsorgsförvaltningen.

Förhoppningen är att detta även ska leda till fler sommarvikarier inom omsorgen.

Nu är ansökningsperioden för feriejobben öppen. Det som är nytt i år är att stöd, vård och omsorgsförvaltningen går in med extra resurser för att få till fler feriejobb inom vård och omsorg. Totalt rör det sig om cirka 40 nya platser.

Ansvaret för feriejobb ligger under arbete, kompetens och välfärdsförvaltningen. Jobb erbjuds sedan inom många olika kommunala verksamheter. Normalt sett brukar det handla om ett 60-tal jobb, och blir alltså betydligt fler i sommar.

– Vi som samordnar feriejobben är glada för den extra satsningen tillsammans med SVO och ser stora möjligheter att utveckla feriejobben tillsammans framöver så ännu fler unga kan få en fot in på arbetsmarknaden, säger ungdomssamordnare Elin Ericsson, i ett pressmeddelande.

Förhoppningen är att den nya satsningen även ska leda till att fler ungdomar söker jobb som vikarie inom omsorgen. Den möjligheten är öppen för alla över 18 år. Har man sökt feriejobb och är över 18 år kommer man att erbjudas sommarvikariat inom vård och omsorg i första hand.

– Från vår sida är det bara positivt att få visa upp våra verksamheter för fler unga som därmed kanske kan tänka sig en framtid inom omsorgen. I och med kommande pensionsavgångar finns det goda möjligheter till en trygg anställning, säger Ulrika Gullberg, verksamhetschef på stöd, vård och omsorgsförvaltningen, i pressmeddelandet.

En sommarvikarie tjänar mer än en feriejobbare. Timlönen för feriejobbare är som högst 102 kronor, inklusive semesterersättning. Som sommarvikarie inom vård och omsorg ligger lönen på 125 kronor per timme, inklusive semesterersättning. Dessutom kan den som vikarierar jobba fler veckor, och har en god chans till jobb även resten av året.

Sista ansökningsdatum för jobben är den 14 maj. Rekryteringen av sommarvikarier sker löpande fram tills sommaren.

Artikeltaggar

Kristinehamns kommunOmsorgVårdVård och omsorg

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.