Hoppa till huvudinnehållet

Bakslag för värmeverket – får inte elda farligt avfall

Publicerad:
Fjärrvärmeverket i Kristinehamn får inte tillstånd för utökad verksamhet.
Fjärrvärmeverket i Kristinehamn får inte tillstånd för utökad verksamhet. Foto: Magnus Carlsson

Mark- och miljödomstolen meddelade under torsdagen dom i målet kring Kristinehamns Värmes ansökan om utökad verksamhet i Kristinehamn. Domstolen avslår ansökan med att motiveringen att det blir för stor förändring.

Kristinehamns Värmes ansökan har väckt många känslor. Dels för att produktionsökningen skulle innebär ett kraftigt ökat antal transporter, dels att Sannaverket även skulle börja hantera miljöfarligt avfall.

Såväl boende på Sannakajen som länsstyrelsen och miljö- och byggnadsnämnden har lämnat kritiska yttranden och haft åsikter på Kristinehamns Värmes planer.

Mark- och miljödomstolen skriver i sin dom att planerna med att gå från att enbart elda biobränsle till att börja elda ett förhållandevis brett spektrum av bränsle blir en påtaglig förändring. Detta trots att arbetsuppgifterna och verksamheten i sig är i ganska oförändrade.

Domstolen noterar att den förändrade verksamheten inte överensstämmer med gällande detaljplan. Sannaverket behöver byggas om för att klara av den ändrade produktionen och därför har Kristinehamns Värme begärt en ändrad detaljplan. En granskningsprocess som för övrigt löper ut under fredagen.

I kommunens översiktsplan pekas andra tänkbara områden ut som alternativ placering av ett fjärrvärmeverk. Kristinehamns Värme bedömer dock att dessa innebär allt för stora investeringar och att man därför vill utveckla Sannaverket.

Att det är billigare... kan inte åberopas som skälighetsgrund.
Mark- och miljödomstolen

Mark- och miljödomstolen fäster dock större vikt vid närhet till idrottsanläggningar, bostäder, äldreboende och skolbyggnader än vad det kostar att bygga på en annan plats. Därför avfärdas Kristinehamns Värmes argumentation kring kostnader.

– Det faktum att det är billigare att bygga om ett befintligt värmeverk för samförbränning av avfall än att etablera verksamhet på en ny plats kan inte åberopas som skälighetsgrund, kan man läsa i domen.

Vidare skriver rätten att hantering av andra avfallsslag än rent trä kan medföra risker för boende och andra skyddsobjekt i anläggningens närhet. Det talar också emot ett godkännande av ansökan.

Rättens sammanfattande bedömning är därför att avslå ansökan i dess helhet.

Domen kan överklagas fram till och med 11 maj.

Värmeverket vill elda mer – behöver bygga utVärmevärden vill elda farligt avfall vid Sannaverken – kan ge risk för lukt"Olämpligt att hantera farligt avfall vid Sannaverken”Åhörare ense: Fel plats att hantera miljöfarligt avfall

Artikeltaggar

AvfallBrott, lag och rättDetaljplanerDomstolarKristinehamnMark- och miljödomstolenÖverklagandenSannakajen

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.