Hoppa till huvudinnehållet

Uppstickarklubbens magiska år – åttadubblar verksamheten

Publicerad:
Villastadens sponsormatch i mars slutade med en 12-7-seger mot Degerfors. Nu satsar klubben vidare inför division 4-spelet.
Villastadens sponsormatch i mars slutade med en 12-7-seger mot Degerfors. Nu satsar klubben vidare inför division 4-spelet. Foto: Joakim Magnusson

Det skulle ”bara” bli ett motionsgäng i division 5.

Nu firar Villastadens innebandyförening sin uppflyttning till division 4 med att starta ett lag till – och sjösätta en ambitiös ungdomssatsning.

– Vi har en stark grund att bygga på, säger Andreas Brohm, klubbens ordförande.

När Villastaden presenterade sin innebandysatsning för snart ett år sedan blev intresset snabbt stort i stan. Till första träningsmatchen mot Degerfors kom det närmare 200 personer till Brogårdshallen för att titta på.

– Det var nog säsongens bästa publiksiffra, näst efter sponsormatchen. Det var många som var nyfikna på vad vi höll på med och som ville se vad vi hade fått ihop för gäng, skrattar Andreas Brohm.

Där andra såg ett motionsbetonat gubbgäng såg Andreas Brohm och hans vänner en möjlighet.

– Jag sa direkt att vi såklart skulle vinna serien. Nu blev det en andraplats, vilket egentligen också var långt över förväntningarna. Det var det inte många som trodde på från början.

Stommen i laget bestod av spelare med meriter från högre serier, och flera av dessa blir kvar i truppen även nästa säsong. Till denna skara hör bland annat målfarlige Johan Wikstedt och Gabriel Ericson.

– Vi sitter med spelarsamtal just nu, och har redan en bra grund att börja med. Det känns bra, säger Andreas Brohm.

Framåt jul märkte vi ju att det gick ganska bra. Då bestämde vi att vi ville försöka gå upp en division
Andreas Brohm

Villastaden tar nu klivet upp i division 4. Där väntar nästa säsong en lång rad matcher med derbykaraktär, som de mot Karlskoga, Storfors och IFK Heden från Väse. Och inte minst Kristinehamns IBF förstås.

Samtidigt kommer Villastaden att anmäla ytterligare ett lag, till division 5. Detta för att kunna erbjuda en större bredd i sin verksamhet.

Vinterns seriespel avslutades för övrigt med sponsormatchen, till förmån för Suicide Zero, mot Degerfors den 11 mars. Det kom mycket folk och klubben lyckades samla in 65 800 kronor.

– Vi sa lite kaxigt innan att vi skulle försöka samla ihop 100 000, men att som ett gubbgäng i division 5 lyckas få in 65 000 kronor är ändå bättre än vad vi hade vågat drömma om. Det var en supertrevlig dag. Det kom dessutom jättemycket folk dit som inte var särskilt innebandyintresserade, men som ville stötta insamlingen eller hjälpa till på olika sätt.

Lena Hultin berättade om Suicide Zeros verksamhet.
Lena Hultin berättade om Suicide Zeros verksamhet. Foto: Joakim Magnusson

50 procent av intäkterna går till Suicide Zero. Resterande kronor och ören går till höstens stora satsning på att starta upp sex ungdomslag för lirare i åldrarna 6-16 år.

– Det är nog många som kommer att höja på ögonbrynen, tror Andreas Brohm.

Han berättar att klubben kommer att fokusera mindre på spelarnas ålder och istället prata mer om olika utbildningsnivåer. Det är Sveriges innebandyförbund som har tagit fram den modell som Villastaden vill basera sin barn- och ungdomsverksamhet på. Villastaden vill inte göra sig beroende av att föräldrar ska kunna ställa upp och träna barnens lag.

– Vi tror att det är en bra produkt som kan locka många, säger Andreas Brohm.

Som ett led i att locka över unga lirare till föreningen kommer Villastaden i höst att arrangera en klasskamp i innebandy för elever på låg- och mellanstadiet.

Man kan kort sagt säga att det har varit ett spännande, omtumlande och händelserikt första år för Villastadens KIF Kristinehamn.

– Verkligen. Vi ville ju bara, ”bara”, starta upp ett motionsgäng. Men framåt jul märkte vi ju att det gick ganska bra. Då bestämde vi att vi ville försöka gå upp en division, vilket vi gjorde. Där någonstans föddes idén att försöka utveckla föreningen, och vi märker att det är många som vill vara med på den här satsningen och bidra på olika sätt, säger Andreas Brohm.

Klubben jobbar långsiktigt och har spikat en femårsplan.

Drömscenariot?

– Det är att vi fortsätter klättra och kanske tar oss upp i division 3 eller division 2. Och om några år har våra äldsta ungdomar vuxit till sig och knackar på dörren till A-laget.

Artikeltaggar

Andreas BrohmBarnBrogårdshallenDegerforsFamiljIFK HedenInnebandyJulKristinehamns IBFSuicide ZeroVillastaden

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.