Hoppa till huvudinnehållet

Föreningsbonanza i arenan i höst: ”Alltid nån som fastnar”

Publicerad:
I höst arrangeras det en föreningsdag i Kristinehamn igen. På bilden ser vi Kimmie Åhlén, fritids- och idrottsutvecklare, Carin Övringe, utvecklingsledare på förvaltningen för stöd, vård och omsorg, Linn Lundtoft, bibliotekarie med ansvar för civilsamhällesfrågor och Torunn Åstholm, utredare och föreningssamordnare.
I höst arrangeras det en föreningsdag i Kristinehamn igen. På bilden ser vi Kimmie Åhlén, fritids- och idrottsutvecklare, Carin Övringe, utvecklingsledare på förvaltningen för stöd, vård och omsorg, Linn Lundtoft, bibliotekarie med ansvar för civilsamhällesfrågor och Torunn Åstholm, utredare och föreningssamordnare. Foto: Joakim Magnusson

Efter fem års uppehåll ska Kristinehamns kommun återigen arrangera en föreningsdag. Den kommer att äga rum i Kristinehamns arena den 16 september.

Som för så mycket annat kom det en pandemi i vägen. Då, hösten 2018, blev föreningsdagen mitt i centrala Kristinehamn en stor framgång. Men sedan dess har det varit tyst.

– Föreningslivet har en stor betydelse för folkhälsan och Kristinehamn är en riktigt bra föreningsstad, säger Kimmie Åhlén, fritids- och idrottsutvecklare.

En uppskattning mellan tummen och pekfingret gör gällande att det i Kristinehamns kommun finns åtminstone ett hundratal föreningar som nu kan ta chansen att visa upp sig och sin verksamhet på den stora föreningsdagen i höst. Föreningsdagen riktar sig till idrottsföreningar, kulturföreningar, pensionärsföreningar och sociala föreningar.

Carin Övringe är utvecklingsledare på förvaltningen för stöd, vård och omsorg.

– Det är ett bra tillfälle för alla föreningar som kanske inte syns så mycket att locka till sig nya medlemmar. Detta gäller inte minst alla pensionärsföreningar som har haft det lite svårt att komma igång igen efter pandemin, säger hon.

Datumet 16 september har valts med omsorg. Tanken är att vardagslunken då ska ha satt sig efter semestern, att folk ska ha hunnit bli sugna på att hitta en aktivitet att fylla vinterhalvåret med och att det fortfarande är så pass tidigt på säsongen att de olika föreningarna med lätthet ska kunna ta emot nya medlemmar. Den 16 september har inte heller den stora arenasäsongen startat.

Ju fler som engagerar sig, desto mindre arbetsbörda för var och en
Kimmie Åhlén

– Vi tror att det blir lite lägre tröskel att ta sig hit och titta än att söka upp olika föreningar på egen hand och hitta tider som passar, säger Linn Lundtoft, bibliotekarie med ansvar för civilsamhällesfrågor.

Hur har gensvaret för tidigare föreningsdagar varit?

– Det brukar alltid generera fler medlemmar till föreningarna. Alltid är det nån som fastnar, säger Kimmie Åhlén.

Han tycker att det är särskilt viktigt att föreningslivet värnar om ungdomarna. Idag börjar tappet tidigt. Många slutar redan i 12-årsåldern, säger han.

– Förr var det navet i samhället. Det är en viktig del i en demokrati. Vi måste tillbaka dit. Ju fler som engagerar sig, desto mindre arbetsbörda för var och en, säger han.

Den 16 september hoppas arrangörerna på ett härligt myller i arenan med diverse prova på-aktiviteter. De olika kulturföreningarna har också utlovat underhållning i form av orkesteruppträdanden och körsång.

Anmälan öppnade under tisdagen och stänger om lite drygt en månad, den 21 maj. Man anmäler sig via kommunens hemsida.

Artikeltaggar

Carin ÖvringeFörvaltningKimmie ÅhlénKristinehamnKristinehamns kommunLinn LundtoftOmsorgSemesterVårdVård och omsorg

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.