Avhopp från vuxenutbildningar oroar politiker: ”Det här måste vi titta på”

Publicerad:
Att många väljer att avsluta sin yrkesvuxenutbildning i förtid oroar Samuel Carlén (S). Foto: Helena Söderqvist

Nämnden för arbete, kompetens och välfärd fick under onsdagens möte en redovisning av olika nyckeltal. Ett av dem väcker stor oro: avhopp från vuxenutbildningar.

– Det är framför allt avhoppen från yrkesvuxenutbildningen som har ökat och det är riktigt oroande eftersom det är en utbildning som leder till jobb, säger nämndens ordförande Samuel Carlén (S).

Fram till och med mars hade utbildningar motsvarande 6 990 poäng avslutats i förtid. En termin fulltidsstudier motsvarar 400 poäng. Det betyder att 17 heltidsstuderande har slutat under årets tre första månader.

I mars förra året var siffran drygt 2 000 poäng som avslutats i förtid. Det är alltså mer än tre gånger så många som har hoppat av i år.

– Vi har inte fått någon förklaring till de höga avhoppstalen. Det här måste vi titta på, säger Samuel Carlén.

Kan det vara elever som hoppar av för att de har fått jobb?

– Skulle det vara så är det förstås positivt, men det vet vi inte och då blir i alla fall jag orolig, svarar Samuel Carlén.

Han berättar att förvaltningen har fått i uppdrag att undersöka orsakerna till de ökade avhoppen på kommande ledningsgruppsmöte.

– Sedan ska vi få en återrapport vid vårt möte i maj, säger Samuel Carlén.

Artikeltaggar

FörvaltningKristinehamnNämnden för arbete, kompetens och välfärdNämnderPolitikSamuel CarlénSkola och utbildningUtbildningVuxenutbildningen

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare