Hoppa till huvudinnehållet

Stöd till ungdom drog ut på tiden – Kristinehamns kommun riskerar vite

Publicerad:
IVO, Inspektionen för vård och omsorg, riktar kritik mot Kristinehamns kommun och vill se att en straffavgift betalas.
IVO, Inspektionen för vård och omsorg, riktar kritik mot Kristinehamns kommun och vill se att en straffavgift betalas. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Inspektionen för vård och omsorg ansöker om att förvaltningsrätten i Karlstad ska döma ut en straffavgift för Kristinehamns kommun. Kommunen har tagit alldeles för lång tid på sig att genomföra ett beslut som gav en invånare rätt till stöd, anser inspektionen.

Det belopp som IVO yrkar på att det ska betalas i straffavgift är 11 100 kronor.

IVO anser att det gått alldeles för lång tid mellan beslut om en insats och tills dess att den genomfördes.

Det handlar om ett ärende där en ungdom och dennes familj blivit beviljade stöd i vardagen med strategier och gränssättning.

– Det övergripande målet var att minska risken för en ogynnsam utveckling hos ungdomen, står det i ansökan till förvaltningsrätten.

Ungdomen beviljades insatsen i juli 2021 och den verkställdes först i februari 2022, det vill säga sju månader senare.

IVO menar att väntetiden är orimlig då kommunen främst uppgett kö som skäl. Kritik riktas också mot att kommunen brustit i sin kommunikation samt överföring av ärendet till den enhet som skulle hjälpa familjen. Inledningsvis dröjde det 1,5 månad innan en korrekt beställning skickades. Detta har i sin tur fördröjt ärendet, enligt kommunen.

Kristinehamns kommun uppger i sitt yttrande att kommunen arbetar för att erbjuda stöd till familjer inom skälig tid. Det framkommer att kommunens situation i dagsläget är bättre än när det aktuella beslutet hanterades. I övrigt nämner kommunen inga åtgärder som vidtagits för att motverka att liknande dröjsmål uppstår igen.

Artikeltaggar

InspektionerIvoKarlstadKristinehamns kommunOmsorgVårdVård och omsorg

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.