Oppositionen vill att skolorna ska vara låsta: ”Ingen obehörig ska få komma in”

Publicerad:
Kim Bäckman, (L), vice ordförande i skolnämnden vill införa ett taggsystem i skolan. Foto: Maiken Kettil Schough

Nu vill Kristinehamns borgerliga allians införa ett passersystem i skolan i Kristinehamn för att öka tryggheten.

Om anhöriga ska få komma in till skolan är fortfarande oklart.

– Vi ska se över om vårdnadshavare till förskolebarn ska ha en tagg, säger Kim Bäckman, (L), vice ordförande i skolnämnden.

Liberalerna i Kristinehamn har tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna lagt fram ett politiskt initiativ om att de vill införa ett passersystem i skolan. Anledningen till att den borgerliga oppositionen vill införa att skolorna i Kristinehamn ska vara låsta är för att öka tryggheten.

– Vi tror att det här behövs bland annat för att motverka droger i skolmiljön. Vi vill öka tryggheten och vi vill få bort droger. Eleverna ska känna sig trygga och säkra när de går till skolan. Ingen obehörig ska få komma in, säger Kim Bäckman.

Den borgerliga alliansen införa ett taggsystem i skolan.
Den borgerliga alliansen införa ett taggsystem i skolan. Foto: Anna Warner

Oppositionen vill att passersystemet ska gälla för hela skolan, som inkluderar förskolan, grundskolan och gymnasiet.

Eleverna ska alltid kunna ta sig ut
Kim Bäckman

– Taggsystem har förekommit som ett testprojekt i våra förskolor innan jag var i skolnämnden, med bakgrund av att föra in statistik. Det har provats på olika ställen och förekommer i andra kommuner och det fungerar bra.

Men hur tänker ni när det gäller förskolebarn ska deras vårdnadshavare ha en tagg för att barnen ska komma in till förskolan?

– Förvaltningen får utreda hur det skulle kunna se ut. I förskolan kan det bli ett annorlunda system jämfört med grundskolan och gymnasiet. Vårdnadshavare kanske kommer behöva ha en tagg för att hjälpa sina barn in till förskolan, säger Kim Bäckman och tillägger:

– Vi har lagt fram det så att skolförvaltning får arbeta med ett alternativ hur det skulle kunna se ut. Vad det skulle kosta och så får vi ta ställning till det då, när vi har det underlaget.

Det är oklart om barnens vårdnadshavare ska få en skoltagg om det politiska initiativet införs i Kristinehamn.
Det är oklart om barnens vårdnadshavare ska få en skoltagg om det politiska initiativet införs i Kristinehamn. Foto: Malin Bring

Kim Bäckman berättar att taggsystemet inte enbart ska fungera som en trygghetsfaktor utan även som en källa.

– Med ett taggsystem ska det också gå att se vilka som är på skolan, hur många är sjukskrivna och frånvarande för att få in statistik.

Om det skulle börja brinna, hur fungerar det då med en låst skola?

– Eleverna ska alltid kunna ta sig ut. Det ska inte vara låst inifrån. Och införs det ett taggsystem ska det även gå att se hur många som det är i skolan. Skulle tyvärr en brand uppstå vid en skola kan det vara bra att ta ett taggsystem, avslutar Kim Bäckman.

Artikeltaggar

DrogerGrundskolanGymnasieskolanKristdemokraternaKristinehamnLiberalernaModeraternaSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare