Hoppa till huvudinnehållet

Kristinehamnsbördiga David har lämnat Texas efter tio slitsamma år

Publicerad:
Albumaktuella David Fridlund är född i Kristinehamn, nu har han återvänt till Sverige efter drygt tio år i Texas. Foto: Privat

Livet bjöd på en helomvändning.

Musikern och artisten David Fridlund har flyttat tillbaka till Sverige efter en slitsam tioårsperiod i USA.

Nu släpper han ett nytt album som summerar de senaste åren samtidigt som han startat ett nytt band som gör glädjesprudlande pop på svenska.

För nästan på dagen två år sedan berättade David Fridlund i en intervju med NWT om en tuff vardag hemma i Santa Fe, Texas. Han jonglerade flera jobb samtidigt för att klara ekonomin tillsammans med sin hustru som lever med kroniska besvär. Parets bil hade just brakat ihop och i ren desperation skapade David en insamling på sajten Gofundme.com för att klara reparationen. Varje dag var en kamp, "den sista dollarn ligger på bordet", som han berättade då.

– Det har hänt väldigt mycket, väldigt snabbt, börjar David Fridlund.

– I somras hade jag två veckors semester och hade bestämt att jag skulle resa till Sverige för att hälsa på släkt och vänner. Väl i Sverige gjorde jag en högst osannolika återföreningsspelning med David & The Citizens.

Från Storfors till USA: ”Sista dollarn ligger på bordet”

Bandet David & The Citizens slog igenom med en charmigt skev folkindiepop i början av 00-talet och somnade in 2008. Men publiken har aldrig släppt greppet om gruppen, trots att David Fridlund bytte Sverige mot USA året efter splittringen. I somras ställde sig medlemmarna återigen på en scen tillsammans.

– När jag stod där och tittade ut över publiken, insåg jag att det fortfarande finns folk som bryr sig om min musik, fortsätter David Fridlund.

– "Va faan håller jag på med i mitt liv!?", tänkte jag. "Jag kämpar ihjäl mig för att överleva i USA, fast jag inte vill vara där längre".

Trots tankarna som gick igenom huvudet på scenen återvände han till vardagen i Texas efter de två semesterveckorna. Fast besluten om att stanna kvar.

– Men det bara gick inte. Så jag och min fru gick skilda vägar och jag återvände till Sverige igen. Så blev det med det. Men det var såklart många års erfarenheter som ledde fram till beslutet, men konserten blev en ögonöppnare. Jag kände att jag var tvungen att ta mig ur livet i USA.

Under de drygt tio åren på andra sidan Atlanten hade han mer eller mindre tänkt bort musiken i sitt liv.

– Det handlade bara om att jobba, betala räkningarna och försöka överleva. Men så för två år sedan började musiken komma tillbaka, plötsligt skrev jag en massa låtar.

Albumet "So Changed the Landscape" har han spelat in på en 25 år gammal digitalporta.
Albumet "So Changed the Landscape" har han spelat in på en 25 år gammal digitalporta. Foto: Pressbild

"Låtar till mig själv och mina katter"

En del av de där låtarna utgör albumet "So Changed the Landscape" som släppts i dagarna. Om David & The Citizens var indiepop är David Fridlunds solomusik – som han släpper under namnet Citizen Band Orchestra – betydligt mer berättande.

– Jag spelade in alla låtarna när jag fortfarande bodde i Santa Fe. Det är hemmainspelningar, jag använde min 25 år gamla digitalporta med sju kanaler. Man lär sig mycket av begränsningar, man får finurla fram lösningar för att få ihop det. Bastrumman, till exempel, är en hand mot en byrålåda.

Han beskriver musiken som singer-songwriter, flera av låtarna handlar om människor han mött i USA.

– Det var jävligt skön att bara skriva låtar till mig själv och mina katter. Det finns så mycket man ska och inte ska när man gör poplåtar. Här kunde jag ha helt fria händer. "Ed" handlar om en Vietnamveteran till exempel, i "Paula" skriver jag om en kvinna jag lärde känna i Austin när jag jobbade i en second handbutik. Där ville många berätta sitt livs historia för mig.

Kärleken och fascinationen till USA bär han fortfarande med sig. Samtidigt har samhällsbygget som finns i Sverige blivit tydligare för honom.

– I den livssituation jag befann mig i var livet bara kämpa, kämpa, kämpa. Det fanns inte utrymme till något annat. Även som det var jobbiga år är jag glad över livserfarenheten. Men erfarenheten öppnar också upp för frågor kring vad som gör ett samhälle bra – vi har så mycket i Sverige som vi tar för givet. Bara en sak som kollektivtrafik. Det existerade inte i Santa Fe. Har du inte en bil är du körd.

Åren i USA har gett honom en ny uppskattning för hemlandet.

– Definitivt. Levnadsstandarden är så mycket högre här. Folk gillar att klaga på att betala skatt, men se till vad pengarna gör. I jämförelse med USA har en svensk allt.

David Fridlund föddes i Kristinehamn och växte delvis upp i Storfors. Efter åren i USA har han nu landat i Göteborg.

– Just nu handlar vardagen bara om att skriva musik, teckna och repa. Och må bra. Livet har tagit en totalvändning för mig och det är jag väldigt glad för. Det är svårt att sätta ord på det, för allt ändrades som över en natt. Låtarna på det nya albumet är ett slags bokslut. De representerar de senaste åren av mitt liv. Nu upplever jag börjar på något nytt.

– Vilket känns så märkligt. Jag var ju övertygad om att jag skulle fastna i USA och dö där.

Foto: Pressbild

"Ren skär glädje”

Utöver det stundande albumsläppet har David Fridlund startat ett nytt band där han sjunger på svenska.

– Det heter Ior – vi får se om Disney hör av sig! – och det är helt nytt för mig att skriva och sjunga på svenska. Men när jag väl kom tillbaka till Sverige i september så exploderade det av låtar. Jag har varit i ett kreativt rus sedan dess.

Ior gör glädjerusig pop.

– Om jag inte får ett genombrott med Ior så kommer så kommer jag aldrig att få det, ler han.

– Det är det bästa jag har gjort. Ren skär glädje. En total kontrast till skivan jag släpper nu.

Bandet har spelat in några låtar, men det finns inget datum för släpp. Förhoppningsvis kommer något innan året är slut. Det finns även lösa planer på en ny skiva med David & The Citizens

– Det finns en massa låtar och de andra verkar också sugna. Jag vill knyta an till lekfullheten på våra första skivor. Just nu vill jag bara ha kul, så känner jag inför det mesta. Så det ska jag fan ha nu, jag har slitigt länge nog.

Det är dags för lite nedförsbacke?

– Ja, verkligen.

I det närmaste väntar konserter med Citizen Band Orchestra i Stockholm, Göteborg och Malmö. "So Changed the Landscape" finns ute nu.

Från Storfors till USA: ”Sista dollarn ligger på bordet”

Artikeltaggar

Citizen BandDavid FridlundDisneyGöteborgKonserterMänskligtMusikNöje/KulturPopTexasUSA

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.