Hoppa till huvudinnehållet

Mörfelt blickar framåt efter tuffa året: ”Ren glädje att spela utan smärta”

Publicerad:
”Det ska bli skönt att kunna använda vänsterfoten igen utan att få ont”, säger Albin Mörfelt.
”Det ska bli skönt att kunna använda vänsterfoten igen utan att få ont”, säger Albin Mörfelt. Foto: Dennis Pavlovic

Albin Mörfelt hoppas vara uttagningsbar till lördagens hemmamatch mot Elfsborg.

– Bara den känslan är väldigt skön. Det är ren glädje att kunna spela utan smärta, säger anfallaren.

Degerfors inledde veckan med en frivillig träning under måndagen – dagen efter förlusten mot Mjällby.

– Vi får se hur många vi blir. Jag måste dit och köra, jag måste komma i form också. Jag har vilat nog, säger Mörfelt med ett skratt.

Anfallaren skadade vänsterfoten i januari förra året, under Vålerengas träningsläger i Marbella.

– Då trodde jag bara att det var en vanlig stukning. Jag var borta från fotbollen lite då och blev utlånad till Mjällby strax efter det. Jag kom dit lite småskadad och fick inte helt ordning på foten. Jag var borta ett tag på försäsongen, kom tillbaka när jag hade vilat och slog upp den igen.

– Det var liksom fram och tillbaka. Jag vilade, kom tillbaka och slog upp den igen. Jag hade vilat innan jag kom till Degerfors, det gick två matcher och så pajade den igen. Det var jobbigt. Det behövde inte vara mycket, men jag hade någon typ av smärta varje dag.

”Dom hade helt fel”

Mörfelt, 23, berättar att han frågade Mjällby om han kunde få röntga foten när problemen återkom där.

– Dom sa liksom nej. Att det bara var en stukning och att dom hade koll på vad det var. Jag fick inte hjälpen jag ville ha, tyvärr. I Norge sa dom att med vila och lite rehab så skulle det bli bra. Dom hade helt fel. Jag borde ha varit hårdare.

Det högg till i foten igen en bit in på den här försäsongen. Anfallaren röntgades slutligen efter den smällen.

– Jag trodde inte det var en fraktur. Då skulle jag inte ha haft de bättre dagarna, när det kändes så bra som det ändå gjorde.

Under en av de bättre dagarna blev han målskytt borta mot Hammarby – hans hittills enda för Degerfors.

– Nu i efterhand är det ganska förståeligt. Frakturen slogs ju upp hela tiden. Jag kände ”fan att jag inte röntgade tidigare”. Samtidigt var det skönt att få veta att det var en fraktur.

– Degerfors var på mig att jag skulle gå och röntga. Jag vill verkligen tacka Natalie och fysioteamet för det.

Albin Mörfelt i duell med IFK Göteborgs Sebastian Eriksson under årets första träningsmatch 20 januari. DIF-anfallaren tvingades till ett nytt uppehåll kort efter den matchen.
Albin Mörfelt i duell med IFK Göteborgs Sebastian Eriksson under årets första träningsmatch 20 januari. DIF-anfallaren tvingades till ett nytt uppehåll kort efter den matchen. Foto: MATHIAS BERGELD

Mörfelt opererade foten 22 februari, efter mer än ett år av besvär.

Den första prognosen sade att han skulle vara tillbaka först efter sommaruppehållet, men frånvaron kom att förkortas.

– Planen var att laga det trasiga benet i foten, men när de gick in i foten så var frakturen större än vad de hade kunnat se på röntgenbilderna. I stället för att laga frakturen så plockade de ut det trasiga benet ur foten. Det är tydligen ett ben som är ovanligt att bryta och det gör ingen skillnad.

– Hade de lagat frakturen så hade det tagit mycket längre tid. Jag klagar inte. Behöver jag inte det benet och det blir kortare rehabtid så är det jättebra, fortsätter anfallaren med ett skratt.

”Mår superfint nu”

Mörfelt var tillbaka i matchspel i förra tisdagens U21-premiär borta mot Norrköping. Han tvingades avbryta den matchen med lättare känning i en annan kroppsdel.

– Foten mår superfint nu och jag hoppas den håller sig så, säger han.

– Skadan, den lilla jag fick i U21-matchen, känner jag inte av nu. Jag kommer träna för fullt igen den här veckan, om inget annat händer.

Känner du dig extra taggad just nu, med tanke på året du har haft?

– Självklart! Bara grejen att kunna spela fritt igen... Att kunna passa med utsidan av foten och stå kvar och skjuta efter träningarna... Det är sånt man har saknat. Förra året kunde jag kanske skjuta sex skott efter träningen, sen gav foten upp. Passade jag med utsidan av foten kunde jag inte träna på en vecka.

Spelsugen

Första målet är att ta plats i matchtruppen så snart som möjligt.

– Det hade varit fantastiskt skönt att få ett inhopp eller så. Det är ett tecken på att man är på rätt väg.

Ett mer långsiktigt mål är att nå storformen från 2020 och 2021.

Anfallaren bytte Frej mot Varberg inför 2021. Sex allsvenska matcher senare, ett mål och två assist, så var han såld till Vålerenga. Anfallaren noterades även för en U21-landskamp under 2021.

Mörfelt har kontrakt med Degerfors IF över 2024 och känner att han har mycket mer att visa upp.

– Det blev inte så många matcher förra året (fem stycken). Jag hoppas att jag kan visa Degerfors vem jag är, att jag ska få ut det så snabbt som möjligt. Jag vet vad jag är kapabel till att göra när jag är i den formen.

– Inför en normal säsong brukar man ju sätta upp personliga mål. ”Så här många poäng ska jag göra...”. Nu har jag faktiskt inte tänkt så långt. Att kunna spela smärtfritt igen – bara det har varit ett mål.

Artikeltaggar

Albin MörfeltAllsvenskanDegerforsDegerfors IFDegerfors IF HerrFotbollRöntgenSportTräning

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.