Hoppa till huvudinnehållet

Det händer vecka 16: Bokfestival, fåglar och jazz

Publicerad:
Elias Storm värnar om värmländska dialekter. På lördag medverkar han på Kristinehamns bokfestival.
Elias Storm värnar om värmländska dialekter. På lördag medverkar han på Kristinehamns bokfestival. Foto: HP Skoglund

Fåglar i Oman, jazzmusik eller klassisk musik spelade på orgeln i Ölme kyrka. Det finns något för alla smaker under veckan. På lördag är det dessutom böcker och det skrivna ordet i fokus när det är dags för Kristinehamns bokfestival.

Bokfestival

På lördag är det dags för Kristinehamns bokfestival som både innehåller föredrag och möjlighet att prata med författare.

På scenen kommer man bland annat att kunna lyssna till Lina Gullbrand och Maria Bäckman som ligger bakom barnboksserien om Tidsdribblarna. De kommer att prata om vikten av skönlitteratur i skolans alla ämnen och hur vi ger barn läslust.

Frilansande korrekturläsare- och lyssnaren Malin Bohman berättar om sitt yrke. Vilka fel letar man efter, hur lång tid tar en korrektur, och vad tusan är korrekturlyssning?

Elias Storm, Elsa Hallbäck, Rune Blidh och Anders Wahlmark, NKP:s chefredaktör Maria Andersson, Öivind Åsberg och Sandra Bergström, Sten Slottner liksom Rut och Pelle Svedberg medverkar också med programpunkter.

SPF

Fredag den 21 april kommer fågelexperten Lars-Peter Jansson på besök till SPF. Han är duktig naturfotograf och har tidigare besökt pensionärsföreningen och låtit medlemmarna njuta av vackra naturscenerier. Han reser gärna till andra länder och fotograferar annan natur än vi är vana vid. Denna gång får man följa med honom till Oman och njuta av natur och miljö där.

Observera att denna träff är ändrad enligt tryckta programmet. Adress som vanligt Spelmansgatan 13.

PRO

Denna vecka flyttar PRO sin medlemsträff från onsdag till torsdag.

Programpunkten underhållning utgår för att istället bereda plats för diskussion om vad medlemmarna vill och hur verksamheten ska se ut i höst. PRO kommer också bland annat ha information om medlemsförmånerna.

PRO Björneborg

På måndag har gitarrgruppen sista träningen under våren.

Måndag är också sista anmälningsdag till vårfesten. Tisdag qigong. Onsdag läsecirkel, promenad och på kvällen kastar vi dart. Fredag kväll vårfest i PRO-stugan.

Lena Sewall kommer till Kristinehamn.
Lena Sewall kommer till Kristinehamn. Foto: Tommy Andersson

Värmländsk kultur

Humanistiska föreningens torsdagskväll går i Värmländsk kulturs tecken. Då får man möta två välkända representanter med breda kunskaper i ämnet. Lena Sewall, ett namn som förknippas med mat, konst och kultur och Gunvor Nyman, känd som VF- journalist, men också flitigt skrivande i tidskriften Värmländsk kultur.

Bägge har genom Votum förlag gett ut flera intressanta böcker med Värmlandsanknytning. Under kvällen kan publiken förvänta sig ett samtal mellan de två där Lena berättar om sina favoritställen Racken, Skagen och det värmländska köket.

Som vanligt är platsen Broängskyrkans storstuga och programmet stöttas av kulturnämnden.

Stig Axelsson är onsdagens talare på Varnumsträffen.
Stig Axelsson är onsdagens talare på Varnumsträffen. Foto: Oscar Gustavsson

Varnumsträffen

På onsdag förmiddag gästas Varnumsträffen i Kristinehamns församlingshem av Stig Axelsson, kyrkoherde emeritus och frälsningsofficer. Han kommer att tala under rubriken Tummen på vänsterhanden, om FA generalen Erik Wickbergs hemliga tjänst under andra världskriget.

Stig har forskat och skrivit en avhandling om denne svenske frälsningsofficer som blev ledare för Frälsningsarmén i hela världen och även fick göra en viktig insats under andra världskriget. Som vanligt blir det möjlighet att vara med på en inledande andakt som Stig också kommer att hålla i, samt fika och att inta en enkel måltid. Varnumsträffen ordnas av Svenska kyrkan i Kristinehamn och studieförbundet Sensus.

Konsert

Frälsningsarméns musikkår och vokalensemble bjuder på söndag kväll 23 april in till en konsert som de kallar Water Music. Det blir en resa som startar på Themsen med Händels musik för en kunglig båtfärd och som fortsätter i Beatles gula ubåt på olika vatten. Efter en dramatisk sista etapp kommer resan att sluta i Lofoten där Stig Axelsson tar publiken med i den gripande berättelsen om räddningsbåten Hanna Ouchterlony.

Gästdirigent för kvällen är Mattias Ejdeklint från Örebro. Fri entré. Efter konserten blir det fika i Café Borgen.

Jazz

Den 20 April är det dags för Jazzilusasken att ordna vårens sista konsert. Då blir det ett återbesök av Stockholm Voices, som är en vokaljazzkvartett som bjuder på precisionsslipad stämsång med fyra personliga och ekvilibristiska röster som tillsammans skapar ett unikt sound. Det är sopranen Gunilla Törnfeldt, alten Maria Winther, tenoren Alexander Lövmark och barytonen Jakob Sollevi.

Malena Karlsson spelar i Ölme kyrka på söndag.
Malena Karlsson spelar i Ölme kyrka på söndag. Foto: Privat

Ölme

Under måndagen är det Ölmeträff med sopplunch, i församlingshemmet. Kenneth & Co spelar dragspel.

Tisdag eftermiddag blir det en sångstund med de boende på Ölmegården.

Onsdag kväll är det Galaterbrevet 6 som studeras i Klippan och den stunden avslutas med bön.

Lördagens Bokfestival, i biblioteket, kommer att ha en monter med boken Om utvandrare från Ölme 1869-1929. Bokens författare kommer att vara på plats under öppettiden.

I Ölme kyrka, på lördag afton, blir det musik vid helgsmål med Malena Karlsson. Hon kommer att ge en konsert på flygeln. Malena Karlsson kommer att spela en fransk svit av JS Bach, Suite Bergamasque av C Debussy, en sonat av J Haydn och några stycken av E Satie.

I Klippan kommer lördagens cafékväll att handla om Israel när Johanna Larsson berättar från resande i det heliga landet.

Vid söndagens gudstjänst blir det Ingrid Ekengren Jacobsson som återkommer som predikant. Det blir då insamling till nationella Equmeniakyrkan för de olika uppgifter som kyrkokonferensen beslutat.

Rotary

Under fredag till söndag träffas Rotarys ledarskapsprogram Ryla, Rotary Youth Leadership Awards, i Kristinehamn. Landshövdingen inviger programmet på Kristinehamns Conference Center under fredagseftermiddagen. Sedan väntar ett späckat program de drygt 20 deltagarna.

Sjöfarten

Väntade fartyg till Kristinehamns hamn vecka 16.

Onsdag M/S ”Aspen” cypriotisk till Hull med trävaror.

Torsdag M/S ”Rix Star ” cypriotisk från Klaipeda med urea.

Vattenståndet: 60 cm över referensytan.

Artikeltaggar

BöckerBroängskyrkanDet händerElsa HallbäckJazzKlassisk musikKlippans kommunKristinehamnLena SewallMalena KarlssonMusikÖlme kyrkaOmanPelle SvedbergPRO

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.