Hoppa till huvudinnehållet

Nu är det klart när det privata äldreboendet Tapiren upphör

Publicerad:
Tapirens äldreboende drivs i dag av Norlandia Care.
Tapirens äldreboende drivs i dag av Norlandia Care. Foto: Sandra Österman

Nu har nämnden för vård och omsorg (SVO), satt ett datum när Tapiren ska övergå i kommunal regi.

– Det kommer bli jättebra, säger Eva Lotta Lindskog förvaltningschef för SVO.

I slutet på januari stod det klart att Tapirens äldreboende inte längre kommer att drivas privat. Ända sedan Tapirens äldreboende byggdes har den drivits på entreprenad, det vill säga den har drivits i privat regi.

Verksamheten har upphandlats två gånger. Vid båda tillfällena har uppdraget gått till Norlandia Care, som driver äldreboendet i dag. Men den 31 december 2023 löper avtalet ut.

Nu har nämnden för stöd för vård och omsorg (SVO), beslutat att äldreboendet ska övergå till kommunal regi från och med den 1 november 2023.

Eva-Lotta Lindskog är förvaltningschef för stöd vård och omsorg i Kristinehamn.
Eva-Lotta Lindskog är förvaltningschef för stöd vård och omsorg i Kristinehamn. Foto: Ida Oscarsson

– Vi tyckte att det kunde ha varit fortsatt entreprenad, men det är inga problem att ta över den verksamheten. Det blir bara en enhet till som verksamhetschefen får ta ansvar för. Jag har varit där och informerat och träffat de som jobbar där. Jag tror att det kommer att bli smidigt, säger Eva Lotta Lindskog.

Anledningen till att SVO har beslutat om att äldreboendet ska övergå till kommunal regi redan från och med första november är för att de ska undvika problem vid övergången.

– Vi vill inte att det ska krångla till med semestrar och lönerna vid årsskiftet, säger hon.

Suicidprevention

Ett annat beslut som SVO har fattat är att ta fram en lokal handlingsplan för suicidprevention i kommunen.

– Det är nytt. Det har vi inte haft innan. Tidigare har vi använt oss av den regionala handlingsplanen som handlar om att utbilda medarbetare, säger Eva Lotta Lindskog.

– Det är viktigt med suicidprevention. Det är fruktansvärt för alla inblandade när det sker och vi vill kunna arbeta för att förhindra och förebygga det. Det är också viktigt att få kunskap om suicid, självmord drabbar inte bara en person utan alla runt omkring. Det är viktigt att lära sig signaler så att det går att förebygga, säger Jane Larsson, ordförande för SVO.

Artikeltaggar

NyheterPolitikVård och omsorg

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.