Feministläraren Sus om tuffare skolklimat: ”Jag får prata porr med mina elever”

Sus Teglund fyller 65 år men har inga planer på att sluta jobba • Stort engagemang för kvinnosaksfrågor • ”Du ska få ett ja, punkt slut”

Sus Teglund har jobbat i skolan i över 40 år.

Genom åren har hon sett hur skolundervisningen har förändrats. Som svensk- och engelsklärare får hon även prata om sexualitet, samtycke och relationer med sina elever.

– Det är ofta jag får prata om porr, säger hon.

Solen lyser starkt på det gula huset vid Trädgårdsgatan i centrala Kristinehamn. På trappan står Sus Teglund, hon äger bostaden som är ett av stadens allra äldsta hus. Byggåret är 1777, men vissa delar av huset byggdes redan på 1600-talet.

Sus öppnar ytterdörren och går in. Alldeles intill huvudingången ligger vardagsrummet som är uppdelat i två etapper, med en matsal och en soffhörna. I vardagsrummet på nedervåningen finns det ingen tv, det är för att Sus vill att det ska vara fokus på socialt umgänge.

Den 16 april fyller Sus Teglund 65 år.
Den 16 april fyller Sus Teglund 65 år. Foto: Madeleine Sandström

– Jag tycker om att bjuda hem familj, vänner och gäster och jag älskar att baka och laga mat. Jag har växt upp i en stor familj, med tre syskon, säger hon och sätter sig sin gröna soffa.

På söndag fyller Sus 65 år. Då kommer delar av familjen för att fira henne. Att hon har valt att bo kvar i sin barndomsstad har inte alltid varit självklart. För 50 år sedan när Sus var 15 år gammal flyttade hon utomlands med sin familj.

Sus Teglund flyttade in i sitt hus för 17 år sedan.
Sus Teglund flyttade in i sitt hus för 17 år sedan. Foto: Madeleine Sandström

– Jag bodde i Paris ett år. Paris var en sådan storstad om man jämför med småstadsidyllen Kristinehamn, berättar Sus Teglund.

Bodde i Paris

I Frankrike fick hon upp ögonen för olika kulturer och levnadssätt.

– Jag upplevde att jag blev en annan människa när jag bodde där. Paris är en storstad och jag såg att det fanns många fattiga människor som bodde där. Jag fick uppleva och se andra kulturer, det var otroligt häftigt.

Hon tycker om att sticka.
Hon tycker om att sticka. Foto: Madeleine Sandström

Året utomlands har kommit att prägla Sus sätt att se på samhället. När hon väl flyttade tillbaka till Kristinehamn och när det var dags att välja karriär valde hon att gå i sin pappas fotspår och läste till lärare.

– Jag arbetade som skolvärdinna och högstadielärare på Djurgårdsskolan i drygt 20 år innan jag bytte arbetsplats till Södermalmsskolan. Jag ville hoppa på tåget när jag såg att det skulle bli som en helt ny skola.

Skolklimatet har förändrats

Förutom att Sus har bytt arbetsplats har hon även sett hur skolklimatet har förändrats genom åren.

– Jag kan se en skillnad att ungdomarna är mer toleranta inför olika sexuella könsidentiteter. I dag vågar elever uttrycka sin könsidentitet på ett annat sätt jämfört med 20 år sedan. Intoleransen var mycket större förr i tiden. Där går vi åt rätt håll.

Sus Teglund bor i ett av Kristinehamns äldsta hus.
Sus Teglund bor i ett av Kristinehamns äldsta hus. Foto: Madeleine Sandström

Men när det gäller könsnormer finns det en hel del kvar att jobba med i skolan menar Sus.

– Flickor och pojkar slussas in i könsnormer och det är förväntningar. Det är otroligt ledsamt att det är så, vi tampas med det varje dag. Vi lärare jobbar emot det könsstereotypa.

Det har blivit vanligare med strypsex

Det ämnet som tidigare hette sex och samlevnad och ingick i naturvetenskap heter i dag sexualitet, samtycke och relationer. Ämnet ingår i alla kurs- och ämnesplaner, vilket betyder att ansvaret ligger fördelat på flera lärare.

– Grundskolan fick en ny läroplan i höstas. Där alla ämnen i skolan ska ta upp det med sexualitet, relationer och samtycke. Mina ämnen är engelska och svenska, och inom dem undervisar vi även om sexualitet, relationer, jämställdhet och normer i dag.

”Ungdomar tittar på porr”

En fråga som ofta dyker upp i ämnet sexualitet, relationer och samtycke är porr.

Sus är ofta ute i trädgården på våren.
Sus är ofta ute i trädgården på våren. Foto: Madeleine Sandström

– Undersökningar visar att de allra flesta tonårspojkar tittar på porr varje vecka. Tonårsflickor gör det inte lika mycket, men det har blivit vanligare där med.

Den porr som eleverna får tag i på internet kan vara skadlig för dem.

Vem är det som inte är feminist 2023?
Sus Teglund

– Det har blivit vanligare med strypsex och det finns unga pojkar som tror att så ska man utöva det och flickorna tror att det ska man finna sig i. Det har normaliserats vilket är helt förfärligt. Porrkulturen lär även pojkar och flickor i en heterosexuell relation att pojkar kan vara hårdhänta mot flickor och att flickorna förväntas att finna sig i det.

Sus förklarar att hon får lära sina elever vad samtycke i en sexuell relation är.

– Jag säger till dem att ni måste få ett JA. Du ska inte vänta på ett nej och påbörja en sexuell akt. Du måste få ett ja direkt. Om någon elev pratar om en sexuell relation och påstår: “Men hen sa inte nej på en gång, alltså fortsatte jag”. Nej, den tanken är inte okej. Du ska få ett ja, punkt slut.

Är feminist

I ämnet sexualitet, samtycke och relationer pratar även Sus om jämställdhet och feminism.

– Jag har märkt att det är färre ungdomar som engagerar sig för feministiska frågor. Vem är det som inte är feminist 2023? Feminism har inget att göra med att vara feminin. Feminister vill att alla människor ska ha samma möjligheter och samma rättigheter. Att man inte ska begränsas av sin könsidentifikation.

När Sus får gäster brukar hon laga mat och bjuda på tilltugg.
När Sus får gäster brukar hon laga mat och bjuda på tilltugg. Foto: Madeleine Sandström

Sus mamma och mormor var aktiva i frågor som rör feminism och jämställdhet.

– Jag har ärvt det engagemanget. På 60- och 70-talet var det mera vanligt med kvinnorörelser och man pratade mer om frågor som rör jämställdhet. Det kom till många reformer som gjorde att det blev mera jämställt i Sverige. Jag tror att när kvinnor fick det bättre svalnade engagemanget för jämställdhet, konstaterar Sus.

Återuppstartade kvinnoförbund

Nyligen återuppstartade Sus tillsammans med andra personer i Kristinehamn Fredrika Bremer-förbundet (Kristinehamnsfredrikorna). 1939 startades Kristinehamnsfredrikorna och organisationen var aktiv i nästan 60 år innan den hamnade på is i närmare 30 år.

– Vi kände att det var på tiden att återinföra Kristinehamnsfredrikorna. Vi är en ideell organisation och vi är inte så många ännu. Vårt syfte med organisationen är att se till så att alla människor oavsett kön ska ha samma rättigheter och skyldigheter i samhället. Vi ser att vi behövs i dag.

Jag älskar att resa och upptäcka nya maträtter
Sus Teglund

För att belysa de samhällsproblem som finns i dag kommer verksamheten att anordna föreläsningar och möten där ”jämställdhetsfrågor” kommer att vara i fokus.

– Vi kan se att i många kvinnodominerade yrken, som vården och skolan, är det många kvinnor som har lättare att bli utbrända och sjukskrivna. Kvinnor tar fortfarande på sig ett stort ansvar i hemmet. Det är även många unga i skolan som mår allt sämre i dag. Genom att prata om det och uppmärksamma går det att förebygga.

Sus tycker om att baka och laga mat.
Sus tycker om att baka och laga mat. Foto: Madeleine Sandström

Sus berättar att hennes engagemang för kvinnosaksfrågor och jämställdhet är något som hon tänker hålla på med länge.

– Jag närmar mig pensionsåldern, men jag tänker inte trappa ned för det. Nej, jag vill arbeta några år till i skolan. Helst skulle jag vilja vara ledig en dag i veckan för att ägna mig åt mina intressen.

Vad är det du önskar dig när du fyller år?

– Inget speciellt förutom att jag vill umgås med min familj och mina vänner och äta riktig god mat. Så vill jag gärna hålla hälsan i gott skick. När jag går i pension sedan vill jag gärna resa tillsammans med min släkting i USA. Jag älskar att resa och upptäcka nya maträtter. Det är så gott att unna sig, ibland tillsammans med ett glas vin, avslutar Sus Teglund och går ut i köket för snart får hon besök av en väninna

Om Sus Teglund

Familj: Två vuxna döttrar, svärsöner och två barnbarn, mamma och tre syskon.

Ålder: Fyller 65 år den 16 april.

Intressen: Laga mat, baka, handarbeta, läsa och resa.

Drömresa: Resa till Petra i Jordanien.

Språkkunskaper: Engelska, svenska och fragmentariska kunskaper i franska.

Publicerad:

Artikeltaggar

DjurgårdsskolanFamiljJämställdhetKristinehamnLärareMänskligtParisSexualitetSödermalmsskolanTrädgårdsgatan

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.