Samarbetet bakom betydelsefull framtidssatsning på Norra Höja

Publicerad:
Henrik Gillisson berättar om LBC Logistiks framtidssatsning i Kristinehamn. Foto: Christoffer Tuulik

LBC Logistik gör en aktiv satsning för att få Kristinehamn mer attraktivt för transportfordon. Med en dubbellösning vill man skapa möjligheter för en fossilfri fordonsflotta i Kristinehamn.

Vd Henrik Gillisson berättar att LBC Logistik arbetar enligt såväl Agenda 2030 som Agenda 2045, två globala klimatmål som syftar till att få ner användandet av fossila bränslen.

– Att vi nu investerar i mark på Norra Höja är ett led i att vara med på tåget, säger han.

Det är ungefär två år sedan Henrik Gillisson första gången kontaktade Gasum, ett av Nordens ledande företag inom gassektorn.

– Vi kan inte bygga en tankstation för biogasfordon på egen hand, men det kan Gasum göra åt oss, säger han.

Att få till en sådan station lokalt är direkt avgörande för en fossilfri omställning. Henrik Gillisson säger att det inte funkar att köra omkring i Kristinehamn med en gasdriven sopbil när närmaste tankstation är Bråtebäcken strax hitom Karlstad.

– Men med en gasstation på Norra Höja blir det en helt annan sak, säger han.

Sedan den första kontakten med Gasum har det även börjat hända en del på elsidan när det gäller lastbilar. Därför har LBC Logitisk tagit med den tanken in i projektet också.

– Vi är med i ett regionalt koncept med LBC Frakt, Karlstads Energi och OKQ8. De frågade oss om vi har mark och jag föregick kanske processen lite, men svarade att det har vi, säger Henrik Gillisson.

Det är mycket viktig satsning för oss.
Henrik Gillisson

Det innebär att tankstationen för biogas kommer att kompletteras med laddstationer för eldrivna lastbilar.

– De har varit och tittat på marken så nu sitter de och ritar på hur det ska kunna se ut, säger Henrik Gillisson.

Finns det någon tidsplan?

– Inte för när det hela kan stå klart, men förhoppningsvis ska vi kunna lämna in en bygglovsansökan i månadsskiftet april-maj, svarar Henrik Gillisson.

Han berättar att den lantmäteriförrättning som ska till för att avstycka tomten inför försäljningen förhoppningsvis är klar runt midsommar. Om inte så finns ett nyttjanderättsavtal med kommunen som gör att arbetet kan påbörjas innan köpet är genomfört.

– Laddstationerna kan troligen stå klara i oktober, men jag kan inte säga något om de markarbeten som måste till för att klara bärighetskraven för lastbilar, säger Henrik Gillisson.

Vad betyder den här satsningen för er?

– Det är en mycket viktig satsning för oss. Den betyder att våra medlemmar kan börja investera i fossilfria fordon.

Henrik Gillisson betonar också att det är frågan om en publik satsning, den är inte till enbart för LBS:s medlemmar utan för alla som behöver.

– Det betyder att kommunen också kan börja investera i gasdrivna fordon, avslutar han.

Kommunen säljer mark för etablering – affär för miljonen

Artikeltaggar

BiogasBråtebäckenFordonFörsäljningGasumKarlstadKristinehamnLastbilarLBC FraktNäringslivOKQ8Trafik

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare