Så mår industrin i Värmland. Det är namnet på den kvartalsvisa rapporten från Handelskammaren. Årets första rapport bjuder på stora skillnader mellan företagens lägen.
Rapporten bygger på samtal med 100 värmländska industriföretag i olika branscher. Den sammanhållande bilden är att det inte finns någon sådan. Det spretar åt lite olika håll.
Vissa företag vittnar om fullt tryck. Det är hög beläggning utan tecken på avmattning, kapacitets- och kompetensbrist. Hos andra företag är det mer dämpat, främst bland dem som jobbar med konsumentnära produkter. Och en svag valuta påverkar mycket.
– Vi ser fortsatta utmaningar med priser, även om vissa uppges ha stabiliserats och gått ner. Den svaga svenska kronan skapar utmaningar. Oavsett läge, har man svårt att sia om framtiden, säger Handelskammarens vice vd Karolina Nilsson i en kommentar.
Det är främst byggindustri riktad mot konsumenter som märker av en avtrappning nu när hushållen fått en mer ansträngd ekonomi. Nedgången märks också bland dem som sysslar med design och varumärken.
Lokalproducerade livsmedel har det tufft när konsumenterna väljer billigare produkter för att hålla nere matkostnaderna.
Men hushållens försämrade ekonomi leder också till uppgång för vissa branscher. Folk ser exempelvis över sin uppvärmning och elanvändning. Det medför att värmepumpar och led-belysning blir allt mer intressant.
Valutaläget med en svag krona gynnar dem som sysslar med import, medan de som exporterar upplever en motsatt situation.
En sak som har förändrats sedan pandemiåren är att företagen har fått ett stabilare läge. Det är färre störningar. Leveranstiderna är tillbaka på en någorlunda normal nivå igen. Det har blivit lättare att planera.
För många är det bra fart i verksamheterna. En bransch som nämns ha medvind är försvarsindustrin. Den samlade bedömningen är att det kommer att bli ännu bättre nästa år.
Service och underhåll har också vind i seglen:
– I tider när man behöver minska kostnader eller vill avvakta nyinvesteringar är man än mer rädd om sina maskiner och utrustning.
Och en ständigt återkommande synpunkt bland dem det går bra för är kompetensförsörjning, man hittar inte folk att anställa.
– Det är ett område med stora utmaningar, många förslag till lösningar och massor av pågående insatser. Vi väljer därför att ägna en helt egen rapport åt just kompetens framöver, säger Karolina Nilsson.
Företagen mår bättre än man kan tro: ”Bilden i media stämmer inte”Högtryck varvas med oro när företagen summerar lägetHåkan Dedorsson kommenterar rapport: ”Jag instämmer i det mesta som står där”