Håkan Dedorsson: ”Vi har haft en mycket bra start på året”

Publicerad:
Håkan Dedorsson är vd för Björneborg Steel. Foto: Magnus Carlsson

Handelskammaren i Värmland presenterade i dagarna sin första kvartalsrapport om hur industriföretagen mår. Björneborg Steels vd Håkan Dedorsson skriver under på det mesta i rapporten.

Rapporten pekar på ett spretigt läge där vissa delar går bra, andra mindre bra och att en svag krona gynnar exportföretag.

– Jag instämmer i det mesta som står i rapporten, säger Håkan Dedorsson.

Han tillägger att han faktiskt var en av dem som fick ett samtal under intervjufasen och därmed bidrog med en del åsikter.

Hur är läget för Björneborg Steel?

– Vi har haft en mycket bra start på året. Första kvartalet ligger vi 20 procent över förväntad försäljning, svarar Håkan Dedorsson.

Företaget har haft en positiv utveckling inom den marina sidan, både vad gäller kommersiellt och försvar. Energisidan går bra liksom leveranser till försvarsindustrin. Däremot ser man en inbromsning inom verktygsstål.

– Men det är produkter som går lite mer mot det konsumentnära. Så det stämmer också väl överens med vad rapporten säger.

Vi måste rekrytera personal och den ska utbildas.
Håkan Dedorsson

Håkan Dedorsson konstaterar nöjt att det finns beställningar från en del kunder som har fyllt produktionen hela 2027 ut. Något som ger trygghet för verksamheten, men också medför en del utmaningar:

– Vi måste rekrytera personal och den ska utbildas. Vi behöver en handfull personer och jag skulle säga att vi talar om sex till tolv månader innan vi är klara.

Hittar ni folk då? Rapporten tar ju upp kompetensbrist.

– Ja, vi har ett par inne på utbildning redan. Sedan har vi plockat in några praktikanter från skolan som kommer att erbjudas jobb. Eftersom det inte finns någon skräddarsydd utbildning för vad vi håller på med tror jag att det är lösningen för framtiden.

En höjd kostnadsbild när det gäller material är en annan utmaning, men eftersom förädlingsvärdet är gott och kronan är svag tar Björneborg Steel igen det på exporten.

– Och det är ju också i linje med vad rapporten säger, konstaterar Håkan Dedorsson.

Handelskammaren: ”Stabilare läge, men stora skillnader för företagen”

Artikeltaggar

Björneborg SteelExportFörsäljningHåkan DedorssonIndustrierNäringslivUtbildningVärmlands län

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare