Hoppa till huvudinnehållet

Det händer vecka 15: Påsklovskul, Picacon och Mora träsk

Publicerad:
Origami är en av veckans påsklovsaktiviteter. Genrebild.
Origami är en av veckans påsklovsaktiviteter. Genrebild. Foto: Emma Alegod Bruce

Den här veckan är det påsklov och därför erbjuds lite extra mycket aktiviteter för barn och unga. Men även pensionärsföreningarna är igång och det finns som vanligt även annat smått och gott. Sjöjdarna i Rudskoga firar exempelvis 40 år med öppet hus.

Vik origami

Under tisdagen finns möjlighet att vika origami tillsammans med textil- och pappersformgivaren Jannike Djupsund. I denna workshop som hålls på Kristinehamns konstmuseum lär man sig grunderna inom origami genom att vika olika blommor, äggkoppar, kaniner och andra djur.

Prova på ridning

Onsdag och torsdag går det att prova på ridning vid Christinehamns ridklubb. Anmälan i förväg krävs.

Idrottshistoriska

Torsdagens möte med Idrottshistoriska i Broängskyrkans storstuga går i nostalgins tecken. Året 1972 var på många sätt ett år med händelser som man minns med glädje men där fanns också mörka moln i en tid då flygkapningar och krig gav svarta rubriker. Om 1972 i stort och smått kommer Olof Andersson att kåsera. Om stora och små händelser på världsscenen såväl som på lokalplanet. Ett särskilt fokus läggs här på idrotten och många kommer nog med ett och annat aha att återuppleva minnen som legat gömda genom decennier.

Vårmarknad

På onsdag är det dags för det traditionella vårmarknaden i Kristinehamns centrum. Huvuddelen av marknaden är på Södra torget men även delar av Kungsgatan används.

Varnumsträffen

På onsdag kommer prästen Gunnar Lind till Varnumsträffen för att berätta om Yota-korset, en väg till andlig fördjupning. Gunnar Lind är bördig från Bjurtjärn och var präst i Kristinehamn under 80- och 90-talet. Därefter har han bott i Egypten och varit verksam inom den egyptiskt ortodoxa kyrkan. Han är numera pensionär, men ännu mycket aktiv. Bland annat besöker han regelbundet Mariefredsanstalten där många lärt sig att uppskatta Yota-korset. Som vanligt serveras kaffe och lunch.

Gunnar LInd kommer även att medverka på kvällsmässan i Kristinehamns kyrka på onsdagskvällen.

SPF

Är Norge världens vackraste land? Kom till SPF fredag 14/4 och bedöm själv. Njut av vackra bilder och film från bland annat Trollstigen och Geiranger, några av Norges pärlor. Det blir även ett besök i Bergen. SPF:s ordförande Rolf Lundberg har återigen varit ute på resa och delar med sig av sina upplevelser.

Föreningen träffas som vanligt på Spelmansgatan 13.

Till helgen är det dags för Picacon. Arkivbild.
Till helgen är det dags för Picacon. Arkivbild. Foto: Magnus Carlsson

Picacon

Fredag till söndag är det dags för eventet Picacon. Det är ett konvent för dem som gillar serier, anime, cosplay, karaoke och spel i alla dess former. Platsen för eventet är Brogymnasiet.

Kakbuffé

Ladies Circle Kristinehamn bjuder in till kakbuffé med 18 sorters kakor på lördag eftermiddag. De håller till i W6-huset på Eldaregatan.

Överskottet går till Suicide Zero.

Teater

Teatergruppen Små pärlor ger uppsättningen Kungen är död på Christinateatern under lördag kväll och söndag eftermiddag.

Lek och luft

Under påsklovet håller Lek och luft öppet i Kristinehamns arena. Det är öppet hela påskhelgen och fram till och med fredagen den 14 april.

Mora träsk kommer till Kristinehamn och kör sina hits. Arkivbild.
Mora träsk kommer till Kristinehamn och kör sina hits. Arkivbild.

Mora träsk

Söndag eftermiddag kommer Mora Träsk till Kristinehamn. De utlovar då en härlig stund av sång, musik och lek till klassiker som Tigerjakten, Fader Abraham och klappa händerna. Sångaren Leif Walter har varit med i alla år och står för en galen och svettig underhållning för hela familjen.

Platsen är Kristinehamns konferenscenter.

Kyrkokonsert

Arboga manskör kommer till Rudskoga kyrka den 15/4 och Kristinehamns kyrka den 16/4 och sjunger vårsånger under ledning av körnestorn Birgitta Rosenqvist Brorson.

Arboga Manskör har funnits sedan 1908 och är idag en kör med cirka 40 medlemmar. Det är en fyrstämmig kör som sjunger med mycket glädje bland annat klassiska svenska visor och ibland även visor från andra länder, populärmusik, serenader, kyrkomusik och traditionella manskörssånger. Kören är en fristående förening och Birgitta Rosenquist Brorson är dess körledare.

Rudskogaslöjdarna

Rudskogasläjdarna firar 40 år med en rad aktiviteter och öppet hus under tisdag till fredag för alla mellan 7 och 100 år. Den som är under 12 år får gärna ta med sig en vuxen.

Tisdag erbjuds bandvävning. Onsdag står tovning på schemat och under torsdagen blir det texttiltryck och på fredagen luffarslöjd. Till textiltryck krävs föranmälan på övriga öppet hus-aktiviteter är det drop in.

Hantverkscaféet är öppet samma dagar för alla som är intresserade. Då kan man ta med sig sitt handarbete och sitta en stund i caféet. Fika och korv finns till försäljning men även utställningar, mer prova på samt möjlighet att ta del av slöjdarnas arbete.

Kvinnofrukost

Gunvor Härenstam besöker Bronängskyrkan vid vårens sista kvinnofrukost. Som pensionär bor hon sedan några år i Rudskoga. Hennes första universitetsutbildning ledde till arbete som miljö- och hälsoskyddsinspektör på olika platser. Därefter har hon efter sin lärarutbildning undervisat på både gymnasier, grundskolor och den längsta tiden, 24 år, på Karlskoga folkhögskola.

År 2013 började hon skriva kortare noveller på sin fritid. Hon har gått många olika skrivarkurser och publicerat flera olika böcker och deltagit med noveller i ett par antologier. Temat för hennes medverkan är ”Min lust att skriva”.

Björneborg

PRO Björneborg meddelar att de studiecirklar som brukar vara måndagar och onsdagar inte blir av den här veckan. Tisdagens läsecirkel körs som vanligt och då är det även qi-gong. På onsdag blir det promenad och föreningsmöte på Borgen.

Ölme

Måndag – Annandag påsk – blir det Ägglunk som Equmenia ordnar, med tipspromenad och korvgrillning utanför Klippan.

På tisdag eftermiddag har Café Klippan öppet för alla som vill fika och prata en stund.

Artikeltaggar

EqumeniaKarlskoga folkhögskolaKristinehamnKristinehamns konstmuseumLeif WalterMoraMusikNorgePåskSångUtställningar

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.