Hoppa till huvudinnehållet

Fastingen är tillbaka: ”Vi har många grejer på gång”

Publicerad:
Emelie Fredriksson, Patrik Ekman och Pierre Öhlin berättar hur långt de har kommit med programmet till Fastingen hittills.
Emelie Fredriksson, Patrik Ekman och Pierre Öhlin berättar hur långt de har kommit med programmet till Fastingen hittills. Foto: Magnus Carlsson

Nu är det klart att Fastingen blir av sista helgen i maj. Precis som det ska vara. Arrangerande Kristinehamns Evenemangsförening planerar för fullt inför vad man hoppas ska bli den folkfest alla vill ha.

Ifjol blev som bekant Fastingen inställd. En ofrivillig konsekvens av Ukrainakriget då tivolit inte klarade av bemanningen. Nu har det löst sig med tivolit, men först i förra veckan.

– Så vi ligger lite efter i planeringen jämfört med var vi hade velat vara, säger Patrik Ekman.

Han berättar att Fastingen i år kommer att vara två arrangemang i ett. Dels den klassiska Fastingsmarknaden med tivoli, knallar och diverse programpunkter, dels en festival i stadsparken. Den senare arrangeras av Ekman Event. Att man har gjort den uppdelningen har delvis att göra med serveringstillstånd.

Det blir alltså inget öltält på Norra torget som tidigare år. I stället kommer tivolit att kunna utnyttja båda torgen.

Emelie Fredriksson och Pierre Öhlin är projektledare för Fastingen och de jobbar för fullt med att sy ihop ett program som ska tilltala besökarna.

– Vi har bra dialog med IFK Friidrott så det är helt klart att Harsprånget och Kaninjoggen kommer att genomföras som planerat. Dragspelsklubben har gett klartecken och vi är nära en uppgörelse kring fisketävlingen, säger Pierre Öhlin.

Vi ska liva upp centrum under den här helgen.
Pierre Öhlin

Emelie Fredriksson nämner knallemarknaden där flera redan har anmält att de kommer och fler är på ingång. En nyhet med den i år är att man vrider det en kvarts varv. I stället för Kungsgatan blir det Nya Kyrkogatan-Södra Torget-Hovslagargatan. En säkerhetsåtgärd om det skulle vara så att Fastingen krockar med renoveringen av Kungsbron.

– En sak vi tappar från tidigare år är Starke man-tävlingen. Föreningen som höll i den har gått i graven, men vi hoppas få till fler spännande programpunkter, säger Pierre Öhlin.

Det finns många trådar ute, men eftersom beskedet om tivolit kom så sent är det först nu man kan konkretisera alla planer:

– Och det är fritt fram att höra av sig till oss om man har något att bidra med. Vi vill ha så många programpunkter som möjligt. Det ska bli en folkfest.

Musikfestivalen i stadsparken kommer att ha dubbla akter både fredag och lördag. Under fredagen spelar 250 kg kärlek och Misconduct. Patrik Ekman är särskilt nöjd åt att Misconduct ställer upp och spelar på hemmaplan:

– Det är en av få spelningar de gör i Sverige.

Misconducts sångare Fredrik Olsson crowdsurfar i Spanien. Blir det samma stämning i stadsparken i maj?
Misconducts sångare Fredrik Olsson crowdsurfar i Spanien. Blir det samma stämning i stadsparken i maj? Foto: MILOS_KRSTIC

På lördagen är det Rydell & Quick och Sator som framträder. Patrik Ekman säger att man steppar upp lite jämfört med tidigare år och han hoppas på några tusen besökare under de två kvällarna.

– Vi ska liva upp centrum under den här helgen, lovar Pierre Öhlin.

Artikeltaggar

FastingenFestivalerKristinehamnKungsgatanMusikfestivalerNöje/KulturPatrik EkmanPierre ÖhlinSatorTivoli

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.