Hoppa till huvudinnehållet

Här görs plats för 190 nya bostäder - du kan tycka till

Publicerad:
Västra Vålösundet ska få fördjupad översiktsplan.
Västra Vålösundet ska få fördjupad översiktsplan. Foto: Maria Andersson

Nu är den fördjupade översiktsplanen för västra Vålösundet framme vid granskning. Det är den sista chansen att tycka till om planen som syftar till att utveckla området ytterligare.

Den fördjupade översiktsplanen omfattar området väster om Kristinehamns tätort och väster om Varnumsviken och Vålösundet. Planområdet har avgränsats till att omfatta hela udden söder om Kongsberg men norr om Västra och Östra Sunnäs. Enligt planbeskrivningen finns det i runda tal 140 åretruntboenden och 190 fritidsboenden inom området i dag.

Det finns också en handfull områden utpekade för ny bebyggelse, alla utom ett ligger i anslutning till Hjälmarsnäsvägen. Det femte området som pekas ut är ett område vid Juviken, mellan Sunnäs och Svarteberg.

Kommunen måste bygga ut vatten och avlopp till vissa delområden

I samband med samrådsprocessen kom det in synpunkter kring kommunalt vatten och avlopp. Därför har man från planavdelningen lagt större tyngd vid det i den uppdaterade handlingen:

– Kommunen gör en sammantagen bedömning av att det inom ramen för den här fördjupningen måste byggas ut kommunalt vatten och avlopp till vissa delområden.

Det är främst de östra delarna vid Hjälmarsnäsvägen och Klingtorpsviken som kan bli aktuella för anslutning till det kommunala va-nätet. I planhandlingen görs bedömningen att det trots problem med övergödning av Ölmeviken inte är rimligt att ansluta den västra delen av planområdet till va-nätet. Tanken är att fortsätta titta på lösningar även för den delen.

Sammanfattningsvis tillåter den föreslagna utbyggnaden av va-nätet att cirka 190 bostäder ytterligare kan tillkomma i området.

Planförslaget tar även upp potentiella platser för fritidsbåtshamnar. På vanlig svenska kan det översättas till bryggor. Skulle det byggas närmare 200 fler bostäder ökar högst sannolikt behovet av bryggor.

Planhandlingen finns tillgänglig via kommunens hemsida och i bibliotekets tidningsrum. Granskningstiden pågår fram till och med den 26 maj. Ett granskningsmöte sker 17 april på Kristinehamn Innovation Park för dem som vill veta mer eller ställa frågor om planen.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostäderE18GranskningarKristinehamnÖlmevikenSamhälleVAVatten

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.