Biggest loser-Janne: ”Nu kan jag gå förbi chipshyllan i affären”

Publicerad:
Nu kan Janne Löwstrand äntligen prata fritt om sina upplevelser på Ekolsunds slott. Foto: Gabriel Liljevall

Under måndagskvällen avgjordes årets Biggest loser i TV4.

Kristinehamnsbördige Janne Löwstrand, 50, som tog tittarna med storm med sin raka, ärliga stil, känner sig som en vinnare.

– Pengar kan inte köpa mig en bättre hälsa, säger han.

Biggest loser spelades in på Ekolsunds slott utanför Enköping under senhösten 2022. För kristinehamnsbördige Janne Löwstrand blev vistelsen hyfsat kort. Redan efter ett par veckor fick han åka hem. Men det gjorde honom absolut ingenting.

– Jag såg till att åka ut. Jag orkade inte med tjatet, säger han.

I programmet framställdes Janne som något butter och samarbetsovillig och på ständig kollisionskurs med de andra deltagarna, men det saknades inte skäl till det säger han själv.

– I samma stund som du skriver på kontraktet så avsäger du dig allt. Du äger inte längre ditt eget liv. Kontakten med familjen, omvärlden, är borta. Du får sluta med socker och snus. Det är tufft. Du ska bara tänka på träning, kost och sömn. Det är en omställning som heter duga.

Jag förstod inte hur illa det var först. Det var först när jag kom hem och fick träffa min naprapat som jag insåg det.
Janne Löwstrand om sina ryggproblem

Hemma i Kumla väntade sambon och bonusdottern. Janne har tidigare berättat att en anledning till att han valde att söka till programmet var att han vill kunna vara en aktiv förälder som orkar leka med dottern.

Men förutsättningarna inför vistelsen på Ekolsunds slott var inte optimala.

– I efterhand kan jag tänka att jag nog inte borde ha åkt. Jag pajade hälsenan på nyåret 2021-2022. Jag har fått rehabträna mycket och har fortfarande ont.

Kort efter ankomsten till slottet kom nästa skadesmäll.

– Jag pajade ryggen. Jag fick en rejäl muskelsträckning på hela höger sida. Jag förstod inte hur illa det var först. Det var först när jag kom hem och fick träffa min naprapat som jag insåg det.

Hela gänget samlade inför Biggest loser 2022.
Hela gänget samlade inför Biggest loser 2022. Foto: Gabriel Liljevall

Janne är kritisk till upplägget i tv-programmet. Tävlingshetsen är farlig för deltagarna, säger han.

– Det är ett gäng soffpotatisar som kommer dit. Vissa har aldrig satt sin fot på ett gym tidigare och sen ska allt gå i 300 direkt. Jag höll på att skratta ihjäl mig när jag såg hur vissa gjorde på gymmet, det var inte många som gjorde rätt. Egentligen är det inget att skratta åt. Vi borde ha fått en rejäl genomgång först. Ett lyft som blir fel och det kan smälla till i en axel och man blir skadad för livet, säger han.

Jannes rygg är betydligt bättre nu men när han kom hem från slottet fick han fokusera på att rehabträna och har inte kunnat göra så mycket mer än att ta kortare promenader.

– Jag har inte gått ner så mycket i vikt som jag hade velat.

Så det blev inget hemmapris?

– Nej, jag vann inte. Men jag kom inte sist heller, säger Janne med ett skratt.

Han är ändå nöjd med upplevelsen och konstaterar att den viktnedgång som han har åstadkommit under vintern nog inte hade varit möjlig utan Biggest loser.

– Under tiden som jag har varit hemma har jag tänkt om. Jag har aldrig varit ute efter att jaga kilo eller vinna pengar. 250 000 kronor kan inte köpa mig en bättre hälsa. Jag vill ha nycklar och redskap för en bättre hälsa på lång sikt.

Jag är absolut gladare som människa nu
Janne Löwstrand

En viktig sak för Janne är att han har bytt jobb efter många år bakom lastbilsratten.

– Nu hinner jag äta ordentliga luncher varje dag. Det hann jag aldrig som lastbilschaufför.

Nu jobbar Janne istället som kriminalvårdare på Kumlaanstalten.

– Eller plit som det kallas. Det är ett fantastiskt jobb som passar mig bra. Det är inte alls lika stillasittande. Det var längesen jag hade ett jobb där man vaknar på morgon och känner ”yes, nu ska vi gå till jobbet”.

Janne blev i tv-programmet uppmärksammad för sitt osunda förhållande till chips.

Hur ser det ut idag?

– Det existerar knappt att jag köper chips längre. Jag går i alla fall inte direkt till chipshyllan i affären. Jag kan till och med gå förbi den.

I programmet coachades deltagarna av en dietist att våga prova nya, hälsosammare varianter av vanliga rätter.

Har det blivit någon hummuspizza hemma?

– Ja herregud. Vi fick med oss en hel del recept hem. Och fisktacosen är jättegod.

Hur har familjen reagerat på din förändring?

– Jag är absolut gladare som människa nu, säger Janne.

Han ångrar således inte sitt deltagande i tv-programmet Biggest loser – men önskar att det hade varit ett annat år.

– Det var ju några deltagare med i år som var väldigt lättkränkta. De gick inte ihop med mig och jag gick inte ihop med dem, skrattar Janne.

I samma stund som det sista programmet nu sänds i TV4 så slutar också Jannes förpliktelser gentemot produktionsteamet och det ser han fram emot.

– Äntligen! Just nu kan jag inte säga vad som helst. Jag kommer ju inte att sitta som en öppen bok, sån är jag inte som person, men om folk vill veta och frågar så ska jag svara, säger Janne Löwstrand.

Janne, 50, deltar i årets säsong av Biggest loser: ”Tröståt mig med skräpmat”Janne i Biggest loser: ”Jag köpte 35 chipspåsar och åt upp dem på fyra dagar”Biggest loser-Janne: ”Dagen vi åkte från slottet så tog jag en snus”Biggest loser-Janne om konflikten: ”Det är inte hela jävla världen”Biggest loser-Janne: ”Det är bara att bita i det sura äpplet”Biggest loser-Janne i konflikt: ”Jag och vita medelåldersmän funkar inte ihop”Biggest loser-Janne i konflikt: ”Jag och vita medelåldersmän funkar inte ihop”Biggest loser-Janne först ut att åka ur programmet: ”Jag får skärpa till mig”Biggest loser-Janne gör comeback i finalen: ”Lite obekvämt för vissa”

Artikeltaggar

EnköpingFamiljGymKostKriminalvårdKumlaKumlaanstaltenMotion och hälsaTV4

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare