Kristinehamns folkhögskola bjöd in till öppet hus under lördagen. Många tog chansen att komma på besök och skaffa sig en bredare bild av allt spännande som erbjuds under folkhögskolans tak.
Det var andra gången efter pandemin som skolan hade öppet hus. Gamla elever, nya elever och en intresserad allmänhet fick mingla runt på skolan för att titta på och ta del av skolans breda utbud.
Skapa världar är en profilkurs som är särskilt inriktad mot det växande intresset för spel- och nördkultur, och särskilt områden som fantasy, sci-fi och skräck. Några av kursdeltagarna går bland annat vidare till att skapa egna dataspel och i en intilliggande lokal pågår ett LAN under hela helgen.
– Skapa världar är en intressekurs som vi har haft i några år och som är väldigt populär, säger läraren Julia Olsson Grunnan.
En våning upp fanns representanter för Fokus Indien som är en allmän kurs där fokus ligger på att deltagarna ska komplettera sina gymnasiestudier och samtidigt lära sig något nytt om världen, i det här fallet Indien. En dag i veckan viks helhjärtat åt det stora landet i Asien.
– Man får kunskaper om en kultur som är väldigt olik den vi har här i Sverige, säger läraren Brita Ahlenius.
Varför just Indien?
– Det är högst personligt. Jag besökte Indien för första gången 1999 och har sedan dess återvänt många gånger. Jag har även bott i Indien under en period.
I vintras åkte en liten delegation från folkhögskolorna i Kristinehamn och Karlskoga på den årligt återkommande resan till Indien för att uppleva det väldiga landet på nära håll.
En av kursdeltagarna är Jennifer Ekeberg Eriksson från Karlstad. Jennifer var en av de fem elever från Kristinehamns folkhögskola som åkte med på årets resa till Indien.
Vad var det bästa med Indien-resan?
– Det är svårt att välja bara en sak. Höjdpunkten var nog själva resan i sig, säger hon.
I entrén står det två elever från yrkesspåret och säljer hembakt fika. Det är Jessica Darnell och Thomas Björkstav. Pengarna från fikaförsäljningen ska gå till en klassresa till Göteborg berättar de.
En av skolans förberedande kurser heter Struktur 2.0. Kursen beskrivs som en rutin- och trygghetsskapande grundkurs med digitala inslag.
Han ringer och väcker oss om morgnarna och ger oss frukost
– Från början hette kursen Läs och skriv och riktade sig främst till personer med dyslexi och dyskalkyli, berättar läraren Örjan Gustavsson.
En av eleverna heter Julius Stensson.
– Det är en jättebra kurs för någon som har stått utanför skolan länge och behöver lite struktur, säger han.
Eleverna på plats berättar uppskattande om kursen och läraren Örjan.
– Han ringer och väcker oss om morgnarna och ger oss frukost, berättar en tjej.
En av folkhögskolans kändisar just nu heter Hanne Christensen. Hanne läser fritidsledarutbildningen med spelkultur och specialpedagogisk inriktning. Alldeles häromdagen var hon med i folkhögskolornas egen tidning där hon fick berätta om sin utbildning och sina drömmar.
– Jag skulle vilja jobba med barn med speciella behov. Jag tycker om att jobba med människor och är social. Men jag har också en dröm om att öppna ett café där alla är välkomna och som ska vara specialanpassat så att alla tar sig in, säger hon.
Hanne har läst flera olika kurser på folkhögskolan och är nu inne på sitt femte år i lokalerna på Strömbergsgatan.
– Tanken är att jag snart ska ut på praktik på Camp Nova. Men jag vill gärna komma tillbaka. Det här är mitt andra hem, säger hon.