Hoppa till huvudinnehållet

Det händer vecka 14: Påskparad och mc-kortege

Publicerad:
NKP:s påskparad i Kristinehamn återkommer i år igen.
NKP:s påskparad i Kristinehamn återkommer i år igen. Foto: Adina Magnusson

Nu går vi in i påskveckan och det finns mycket kul att se fram emot. Inte minst NKP:s påskparad på skärtorsdagen och den klassiska mc-premiären i form av en kortege från Kristinehamn till Filipstad.

PRO Kristinehamn

På onsdag den 5/4 samlas PRO Kristinehamn för påskbord och film. Efter maten går man gemensamt till biografen och ser en komedi. Anmälan senast måndag den 3/4.

PRO Björneborg

Onsdag kväll spelar PRO Björneborg dart igen. Veckans cirklar fortsätter också. Måndag gitarr, tisdag qigong, onsdag läsecirkel och promenad, torsdag Sven Jakobssons klippböcker.

Varnumsträffen

Per-Inge Fridlund håller föredrag om Rackenkolonin under onsdagens Varnumsträff i Kristinehamns församlingshem. Fridlund kommer visa bilder och berätta om den berömda konstnärsgruppen som verkade vid sjön Racken norr om Arvika i början av 1900-talet. De skapade en unik konstnärlig miljö med inspiration från naturen, folkkonsten och jugendstilen. De var också pionjärer inom konsthantverk och samarbetade med lokala hantverkare som möbelsnickare, keramiker och smeder.

Per Inge Fridlund var Rackstadsmuseet förste intendent och en av museet grundare. Han har skrivit flera böcker om Rackenkolonin. Efter föredraget serveras lunch som vanligt i församlingshemmet. Anmälan till lunchen görs senast måndag den 3 april till expeditionen på tel. 0550-879 19.

Påskparad

Under skärtorsdagen är det i vanlig ordning dags för NKP:s påskparad under förmiddagen. Precis som förra året blir det en parad från Kungsgatan, utanför NKP, över nya bron och in i Stadsparken där vi har ett uppträdande från en scen. Alla barn får godis och Landa kulturskola ihop med Ingela ”Sopan” Öhman står för musiken. Kulturskolan spelar i paraden och Sopan både är med i paraden och leder sången från scenen.

Den som vill får också gärna lämna en påskteckning till vår alldeles egna påskhäxa.

Mc-kortege

Varje långfredag är det tradition att mc-säsongen drar igång med en kortege genom stan och vidare mot Filipstad. Beroende på väder och vind deltar mellan 500 och 1500 ekipage vissa utklädda i påskens tecken.

Kortegen startar vid korsningen Kungsgatan/Norra Staketgatan och kör igenom centrum över Kungsgstan. Alla ekipage svänger sedan tillbaka mot centrum i rondellen vid Södra Staketgatan och kör Västerlånggatan innan drar vidare ut på 26:an för sin tur vidare mot Filipstad och eventuellt Karlstad.

Flera butiker, caféer och restauranger håller öppet denna förmiddag.

Påsktrampen

På långfredagen runt lunch är det den traditionella påsktrampen på Hembygdsgården. Tipspromenad med kluriga frågor och gofika med äggsmörgås erbjuds

Loppisen i Kaffestugan håller öppet och efter påsk har cafét öppet vanliga tider alla dagar i veckan.

Nattklubb på Statt

Påskafton är av tradition en av de stora "hemvändarkvällarna". Statt i Kristinehamn satsar på nattklubb med DJ Edström och 90-talsikonerna Drömhus och Dr. Bombay.

Ölme

Onsdag kväll är det Galaterbrevet 5 som studeras i Klippan.

Torsdag kväll är det ekumenisk skärtorsdagsmässa i Ölme kyrka med Elsie Schwab Hollsten.

Långfredagens ekumeniska gudstjänst i Klippan blir i form av ”vandring i påskens budskap” inne i kyrksalen. Medverkan av Nancy Edlund, Bengt Haster och Elsie Schwab Hollsten.

Påskdagen är de kristnas viktigaste dag, Jesus uppstod då från döden. Det är temat för gudstjänsten i Equmeniakyrkan Väse med Ingela Öhman och kören Tonika.

På påskdagens afton blir det lovsångsmässa med Elsie Schwab Hollsten och sång av No Silence och Kantarellerna, musiker Therese Asp och Malena Karlsson.

Artikeltaggar

FilipstadGodisKristinehamnKungsgatanMat och dryckMusikNKPPåskPROVäderVind

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.