Hoppa till huvudinnehållet

Så ska Kristinehamn locka till sig fler företag inom lager och logistik

Publicerad:
Kristinehamns kommun vill dra nytt av sitt fina läge med väg, järnväg och vattenvägar.
Kristinehamns kommun vill dra nytt av sitt fina läge med väg, järnväg och vattenvägar. Foto: Felix Borgsten

Kristinehamn har ett perfekt läge för lager och transporter på både väg, järnväg och vatten. Med anledning av det vill kommunen satsa inom logistibranschen och antog under torsdagen en logistikstrategi.

– Äntligen, sade Marie Oudin (M), oppositionsråd, som drivit frågan under förra mandatperioden.

I logistikstrategin framgår kommunens ambitioner att locka till sig fler företag inom lager och logistik. Strategin behandlar kommunens läge med god infrastruktur både vad gäller vägar, järnväg och sjöfart, vilket i sin tur ger goda förutsättningar att växa inom just lager och logistik.

Marie Oudin påpekar dock att hon saknar en del om Inlandsbanan i logistikstrategin.

Den nu antagna strategin handlar rent konkret om att utveckla befintliga funktioner inom området men också om att bidra till ökade godsflöden lokalt som gynnar logistikaktörer i Kristinehamn.

Kristinehamn är för tillfället rankat som Sveriges 25:e bästa logistikläge
Kalle Alexandersson

Tanken är också att den kommunala organisationen ska skapa goda förutsättningar för nyetableringar och en utveckling av det befintliga näringslivet.

– En politiskt förankrad inriktning visar tydligt Kristinehamns kommuns ambition att utvecklas som logistikplats och skapar förutsättningar för ett långsiktigt arbete med att utveckla logistiksektorn i Kristinehamn, säger samhällsplanerare Joel Andersson, i ett pressmeddelande.

Nästa steg blir nu att arbeta med strategin genom bland annat detaljplaner och olika kommunikationsinsatser.

– Kristinehamn är för tillfället rankat som Sveriges 25:e bästa logistikläge. Vi vet att kommunens logistikläge är bättre än så. Antagandet av logistikstrategin är startskottet för ett aktivt arbete där vi kan förbättra vårt logistikerbjudande och klättra i ranking, säger planeringschef Kalle Alexandersson, i pressmeddelandet.

Artikeltaggar

DetaljplanerInlandsbananJärnvägKalle AlexanderssonKristinehamnKristinehamns kommunLogistikMarie OudinNyetableringarPolitikTrafik

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.