Hemvändaren Anders Pertun fyller 60 år: ”Jag har vågat testa saker”

Publicerad:
Urkristinehamnaren Anders Pertun flyttade hem igen för snart ett och ett halvt år sedan. Nu fyller han 60 år. Foto: Magnus Carlsson

Han har drivit hotell åt Petter Stordalen, varit butikschef inom både vitvaror och hemelektronik. Nu är han med och bygger nytt destinationshotell i Karlstad. Och mitt upp i alltihop fyller han 60 år. Han heter Anders Pertun.

1 april 1963 föddes Anders Pertun på Kristinehamns BB. Han växte upp på Djurgården och blev hemstaden trogen i 40 år innan han gav sig ut i världen.

– Jag gick på Brogårdsgymnasiet. Jag började läsa teknisk linje, men bytte till social linje. Det var en bra och bred utbildning. Där stannar min akademiska utbildning, säger Anders.

Han har aldrig haft några planer på att göra karriär och efter att ha gjort lumpen på A9 blev han kvar som instruktör.

– Det var tal om att jag skulle börja på kadettutbildningen, men jag hoppade av innan det gick så långt. I stället började jag jobba på Stadshotellet. Det var min första kontakt med hotellbranschen.

Trots att han bara var drygt 20 år gammal blev han hotellchef. Olika omständigheter spelade in och han blev satt att ansvara för hela verksamheten.

– Det blev min hotellskola, säger han.

Tidsmässigt befinner vi oss på 80-talet. En epok då det hände mycket inom radio och tv. Videon hade slagit igenom och satellit-tv var det nya. Anders bytte bransch och började jobba på TV-Specialisten. Han berättar att det var en expansiv och spännande bransch.

1989 kände han att det var dags att göra något annat. Eftersom han kände familjen Gårdfeldt sedan tidigare lyssnade han på locktoner att komma över till vitvarubranschen. Han blev butikschef medan de som var bättre lämpade skötte installationer.

– Jag gillade att vi hade helheten, att vi hade fullservice från planering till installation. Det var inte alls som dagens internethandel, säger Anders.

Under åren -92 till -97 kombinerade han butikschefsjobbet med att vara deltidsbrandman, något han menar betytt mycket för hans utveckling som människa:

– Det var kamratskap, träning och fysisk aktivitet, men också insatser i svåra situationer. När man rökdyker tillsammans med någon annan kräver det att man känner tillit och förtroende för varandra, men är beroende av varandra. Det har gett mig en ödmjukhet som jag tror att jag har burit med mig i allt jag gjort sedan dess.

I slutet av 90-talet exploderade internet, alla skulle helt plötsligt vara uppkopplade. 1998 hamnade Anders i den branschen som butikschef för Telia Nära i Karlstad.

– Också det var en spännande tid. Jag fick även förmånen att vara med och bygga upp en ny butik, minns han.

Men runt millennieskiftet kom suget efter hotellbranschen tillbaka.

Vad var det som lockade?

– Jag tycker om att göra skillnad för folk och att vara hotellchef är nästan som att bjuda hem någon till sig själv, att få dem att trivas, svarar Anders.

Idylliska Loka Brunn fick Anders Pertun att återvända till hotellbranschen.
Idylliska Loka Brunn fick Anders Pertun att återvända till hotellbranschen. Foto: Lena Richardson

Han såg en annons om ett ledigt vd-jobb på Loka Brunn. Han sökte och fick jobbet 2001. På den tiden drevs verksamheten i stiftelseform under namnet Kungl. bad- och brunnsanstalten Loka brunn. Under Anders tid som vd såldes det vidare till ett danskt företag.

– Det var faktiskt det sista jobb jag sökte, säger Anders.

Till slut kröp det fram att de ville veta om jag själv var intresserad.
Anders Pertun

Efter blott tre år fick han frågan om att ta över chefskapet för Elite Stadshotellet i Karlstad. Han beskriver det som en stor omställning:

– Jag kom från en anläggning mitt ute i skogen till ett stort stadshotell med gott renommé i en relativt stor stad.

2003 flyttade Anders Pertun till Karlstad i samband med att han blev chef för stadens stadshotell.
2003 flyttade Anders Pertun till Karlstad i samband med att han blev chef för stadens stadshotell.

I samband med jobbytet gick även flyttlasset till Karlstad, vilket också blev en omställning. Jobbet i Karlstad sammanföll med en hel del bygg- och renoveringsarbeten på hotellet. Bland annat var Anders med och tog bort nattklubben.

Men det blev bara tre år där också. Vintern -05 kom en fråga från Strömstad. Där skulle det startas ett nytt hotell vid Kebalviken. Ett stort spahotell med 256 rum.

– De frågade om jag kände någon trevlig och duktig värmlänning som kunde vara med och bygga upp hotellet. Till slut kröp det fram att de ville veta om jag själv var intresserad.

Anders tog med sig hustrun Maria till Strömstad, tittade på konceptet och tillsammans kom de fram till att det kanske kunde vara kul.

Med titeln pre-opening manager fick han vara med om att bygga upp hotellet och dess organisation.

– Det var en stor erfarenhet som jag ägnade hela 2006 åt. Våren 2007 stod hotellet klart.

Vid jultid året därpå ringde telefonen igen. I andra änden fanns Petter Stordalen. Strömstad Spa ingick i hans hotellimperium så Anders hade pratat med honom tidigare, men det här samtalet var lite annorlunda:

– Jag minns att han avslutade samtalet med orden ”husk en ting Pertun: Ingen minns en fegis, god jul till deg och kona”.

Strax därpå kom ett uppföljande samtal från någon i Stordalens stab. Då kröp det fram att han ville ha Anders som vd för Selma Spa i Sunne.

– Maria var rektor i Smögen då så jag kände att jag naturligtvis måste prata igenom det med henne innan jag lämnade besked, men det slutade med att jag tackade ja

Där blev han kvar klart längre än de tre årsperioder han hade jobbat dittills under 2000-talet. Jobbet som vd i Sunne lämnade han först 2021 efter många spännande år.

Anders Pertun under hans tid som hotelldirektör för Selma Spa i Sunne.
Anders Pertun under hans tid som hotelldirektör för Selma Spa i Sunne. Foto: Åsa Eneljung

Bland annat lades Hotell Selma Lagerlöf ner och all verksamhet koncentrerades till Spahotellet på andra sidan E45:an. Anders tog även chansen att få ta del av mer än bara chefsfunktionen:

– Jag har alltid varit intresserad av allt på ett hotell och nu tog jag chansen. Jag utbildade mig till instruktör och hade egna spinningpass med gästerna. Det var kul!

Så kom pandemin med sina utmaningar. Hotellet tvingades permittera stora delar av sin personal och branschen led verkligen av restriktionerna.

– Mina kollegor i branschen tyckte att det var väldigt konstigt när jag meddelade att jag skulle lämna min tjänst, men personligen kände jag att jag var färdig. Jag ville göra något annat.

Anders anmälde sig till en utbildning på distans hos Association of Nature and Forest Therapy Guides & Programs i USA, där han fick lära sig om den Japanska läran, Shinrin Yoku eller skogsbad som vi säger i Sverige.

– Det var en nyttig lärdom som lärde mig mycket om mig själv och vårt beroende av naturen.

Anders och Maria bodde på en liten gård på sex hektar utanför Sunne där fanns en del skog och han tänkte vara ledig ett tag, bli månskensbonde och jobba i skogen.

Ödet ville annorlunda.

– Jag träffade fastighetsägaren Peter Persson. Han hade köpt CGC-huset i Karlstad och ville bygga om det till hotell. Han hade fått med sig bröderna Olsson som skulle stå för restaurangen. Men de ville ha med sig någon som kunde hotell och då kom de till mig, säger Anders.

På kontoret i Karlstad tittar Anders Pertun över ritningarna till hotellbygget i gamla CGC-huset.
På kontoret i Karlstad tittar Anders Pertun över ritningarna till hotellbygget i gamla CGC-huset. Foto: Magnus Carlsson

Chansen att få vara med och bygga upp något nytt där han själv skulle få vara med och äga hotellet var svår att stå emot. Nu är han åter pre-opening manager och vd för driftbolaget. Bygget pågår för fullt och ska vara klart i december.

– Vi räknar med att kunna öppna hotellet i april nästa år. Det får bli en 61-årspresent, konstaterar han.

I december 2021 flyttade han och Maria hem till Kristinehamn igen. De köpte Frödinggården av Kerstin Stenberg, även om hon bor kvar i lägenheten på nedervåningen.

– Det är ett fantastiskt hus med en spännande historia. Jag gillar gamla hus. Att man får ta fram hammaren och spika lite ibland, säger Anders och ler.

Vad fick er att flytta hem igen?

– Båda mina föräldrar gick bort ganska tätt så vi var i Kristinehamn mycket i samband med det. Vi kände att det lockade lite att flytta hit igen och nu fann vi ett hus mitt i stan. Det var så rätt, svarar Anders.

Men trots att han flyttat från Sunne har han kvar styrelseposten i Fryksdalens Sparbank. Han gillar bygdebankstänket där överskottet går tillbaka till bygden.

– Så där vill jag vara kvar så länge jag får.

Det har ju inte gått spikrakt alla gånger.
Anders Pertun

Anders är dessutom styrelseledamot i branschorganisationen Svenska Spahotell, något han lär kunna fortsätta med eftersom hotellet i Karlstad kommer att få samma inriktning.

– Vi bygger ett hotell för att stärka Karlstad som besöksort, inte för att konkurrera med andra hotell på orten. Det ska vara ett destinationshotell man åker till för att besöka. Vi får snarare mina tidigare arbetsgivare som våra konkurrenter.

Vi har pratat mycket jobb, men vem är personen Anders?

– Jag är gift med Maria, som jag träffade på Byströms blommor för sisådär 40 år sedan. Vi har två barn, Anton och Sofia, och ett barnbarn. Familjen betyder mycket för mig, vi är väldigt tajta.

Fysisk aktivitet?

– Nej, jag tror att brorsan Christer fick alla atletiska gener, svarar Anders med ett skratt.

Han berättar att han tycker om att resa. Trots att han jobbat så länge i hotellbranschen tycker han om att bo på hotell. Men naturen lockar också:

– Både jag och Maria tycker om att vandra, både hemma och när vi är på resa. Det är viktigt att komma ut. Vi försöker alltid ta en promenad efter jobbet varje dag.

Anders och Maria Pertun försöker alltid ta en daglig promenad oavsett väder och vind.
Anders och Maria Pertun försöker alltid ta en daglig promenad oavsett väder och vind. Foto: Magnus Carlsson

Trots att Anders inte har haft någon karriärplan har han ändå lyckats få till en skaplig karriär. Han talar om att ha fått rätt knuffar åt rätt håll under resans gång:

– Det har ju inte gått spikrakt alla gånger, men jag känner ändå att allt jag gjort har utvecklat mig.

Anders ser ingen anledning att ångra sina vägval och att han har tackat ja till saker.

– Jag har vågat testa och har träffat många människor som har berikat mitt liv, säger han.

Vad har varit roligast?

– Roligast är just nu. Att bygga nytt är kul och nu får jag vara med redan från ritningsbordet.

Och tråkigast?

– Jag kan inte säga att jag har skött mina kompisar och närmaste familj särskilt bra. När jag bott på annat håll har jag jobbat så mycket att jag inte har hunnit med dem. Även om det är roligt så kräver det mycket att driva ett hotell.

Födelsedagen infaller den 1 april, en lördag. Så förhoppningsvis får Anders Pertun en ledig dag då åtminstone.

Artikeltaggar

Anders PertunBrogårdsgymnasietCGCFamiljHotellKarlstadKristinehamnLoka BrunnNäringslivSunne

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare