Hoppa till huvudinnehållet

Patrik Ekman ställer in populär festival: "Kräver att kommunen går in"

Publicerad:
En bild från Putte i parken som arrangerades på Norra fältet i Karlstad ifjol. I år blir det ingen festival.
En bild från Putte i parken som arrangerades på Norra fältet i Karlstad ifjol. I år blir det ingen festival. Foto: Lisa Olaison

Putte i parken har med åren blivit ett populärt inslag i den värmländska sommaren.

Nu berättar Patrik Ekman som är arrangör för Putte i parken att sommarens planerade festival inte blir av.

Under fjolårets Putte i parken gick 60 000 genom festivalentrén räknat över de tre festivaldagarna. Patrik Ekman, som är ansvarig för festivalen, beskriver arrangemanget som väldigt lyckat och det är med nedstämd ton har delger NWT nyheten att det inte blir någon festival i år.

– Det blir inställt i år. För att kunna göra en PIP behövs det en kommun som vill ge sina invånare och tillresta en kostnadsfri upplevelse. Och där är vi inte i år, säger han.

– Det är jättetråkigt, vi har även försökt att få till en mindre festival men inte heller det har lyckats. I år kommer många att ha det knapert varför det känns viktigare än någonsin att få till en gratisfestival, alla kommer inte att ha råd att lägga hundralapparna det kostar att uppleva en artist.

Planen var att arrangera PIP i Karlstad och Luleå i år, det finns även intresse från ytterligare några kommuner för nästa år. Luleå är redan klart att det blir av.

– Jag vill inte säga vare sig bu eller bä om Karlstads kommun. Men jag kan säga så här – om man från alla håll hade en vilja att genomföra en gratisfestival i Karlstad så hade vi haft en PIP att se fram emot i sommar.

Patrik Ekmans uttrycker sig diplomatiskt, men kan inte till fullo dölja sin besvikelse.

– Vi har även undersökt om det finns företag som kan gå in, men vi får inte ihop finansieringen så heller.

Trots allt hyser Patrik Ekman en viss förhoppning om en PIP nästa år.
Trots allt hyser Patrik Ekman en viss förhoppning om en PIP nästa år. Foto: Kajsa Juslin

"Valuta för kommunen”

Ifjol varade Putte i parken i tre dagar och gästades av bland andra schlagervinnaren Cornelia Jakobs.

– Vi och våra samarbetspartners har jobbat med det här en längre tid. En gratisfestival av den här digniteten kräver att kommunen går in med medel.

Patrik Ekman förklarar ekonomin för Putte i parken.

– En festival kostar mellan två och en halv till tre miljoner kronor att genomföra. En kommun går i snitt in med mellan 800 000 till en och en halv miljon kronor, beroende på storlek på festivalen. Resterande belopp är en risktagning vi tar på oss. Så för en kommun blir det mycket valuta för pengarna.

Han ser fler förlorare i sammanhanget då många aktörer drabbas.

– Av de tre miljonerna går ungefär 300 000 kronor till föreningslivet. Och vi har ungefär lika mycket i lönekostnader under arrangemanget. Utöver förlusterna för besöksnäringen och näringslivet i stort så är det många ungdomar som har sett fram emot en sommarfestival i Karlstad.

Han menar att Putte i parken inte ska ses som en konkurrent till övriga utbudet, snarare ett komplement.

– Vi kan inte ha samma nivå på artisterna som de andra festivalerna som tar inträde. Men det är sjukt många som besöker en PIP-festival. Ifjol hade vi mellan 60 000 - 80 000 besökare som upplevt glädje under de tre dagarna.

Om vi blickar framåt, vad tror du om en PIP nästa år?

– Jag är en obotlig optimist. Utifrån det vill jag säga så här – om Gud och politikerna vill så har vi ett Putte i parken 2024 i Karlstad. Vi kommer att fortsätta att jobba för det, PIP är ett såpass viktigt arrangemang. Inte bara för Karlstad, utan för hela Värmland.

Artikeltaggar

FestivalerKarlstadKarlstads kommunMusikNöje/KulturParkerPatrik EkmanSamhälleVärmlands län

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.