Hoppa till huvudinnehållet

Här tas nästa steg i försvarsetableringen: ”En milstolpe”

Publicerad:
Jan-Olov Hedqvist, Lars Jonsson och Martin Willén visar en skiss på hur modullösningen kommer att se ut.
Jan-Olov Hedqvist, Lars Jonsson och Martin Willén visar en skiss på hur modullösningen kommer att se ut. Foto: Magnus Carlsson

I höst kommer den första etappen av de tillfälliga kontorslokalerna till A9 att vara på plats vid Övre Kvarn. Det är Cabbys gamla husvagnsparkering som tas i bruk.

Det tas hela tiden små steg i återetableringen av A9. Vissa märks mer än andra och det steg som nu är på gång kommer att synas. Hittills har verksamheten i Kristinehamn rymts i Rådhuset, men nu ska nya byggnader på plats.

Det handlar om en modullösning som placeras på den tidigare husvagnsparkeringen strax öster om gamla Cabbyfabriken. Där ska ett antal moduler placeras ut för att fungera som kontor åt den stadigt växande personalstyrkan.

– Just nu är vi ungefär 20 personer, men till årsskiftet kommer vi att vara dubbelt så många, säger regementschef överste Lars Jonsson.

Att det här blir det första bygget, om än en temporär lösning, i etableringen beskriver översten som en milstolpe:

– Det här är en plats som ligger bra till och i när anslutning till regementets faktiska plats. Därför är det naturligt att vi placerar den temporära lösningen här.

Fortifikationsverkets regionchef Jan-Olov Hedqvist tycker också att det är roligt att det börja hända saker i Kristinehamn. Han berättar att modullösningen kommer att genomföras i två etapper. Den första håller just nu på att upphandlas och han tippar att det blir byggstart under senvåren.

– Vi räknar med att kunna ta modulerna i bruk under hösten, säger Jan-Olov Hedqvist.

Den andra etappen kommer att genomföras under 2025. Fullt utbyggd kommer modullösningen att ha en byggnadsarea på närmare 1 500 kvadratmeter. Det är i alla fall vad man har fått bygglov för. Hela området man disponerar är dock 4 000 kvadratmeter stort.

– Det tillfälliga bygglovet gäller i tio år, konstaterar Jan-Olov Hedqvist.

Enligt Lars Jonsson kommer man att flytta över till permanenta lokaler i den takt de står färdiga på Harberget. Modulerna lär dock bli kvar till hela regementet är fullt utbyggd 2029.

Jag skulle tro att planen är klar för antagande om ungefär ett år från nu
Martin Willén

Lars Jonsson betonar att modulerna enbart kommer att användas för kontorsverksamhet.

– Vi tar över värnpliktsutbildningen från Skövde vid halvårsskiftet 2024, men de kommer att förläggas i Villingsberg tills vidare, säger han.

När bygget på Harberget kommer igång är ännu för tidigt att sia om. Arbetet med detaljplanen pågår för fullt och kommer under hösten att kunna gå ut på samråd.

– Jag skulle tro att planen är klar för antagande om ungefär ett år från nu, säger kommundirektör Martin Willén.

Från Fortifikationsverket råder ingen oro, Jan-Olov Hedqvist säger att man har ett ypperligt samarbete med kommunen i fråga om etableringen.

– Det går ganska fort att avveckla militär förmåga, men att bygga upp den igen tar tid. Om vi ser till etableringen Gotland som invigdes 2018 har man kommit ungefär halvvägs, så det tar ungefär tio år, säger Lars Jonsson.

Regementet växer enligt plan: ”Inte lätt att vara rastlös”Försvarets område tar form – markköp tog längre tid än man räknat medFörsvaret har fått bygglov för tillfälliga lokaler

Artikeltaggar

A9BygglovDetaljplanerFörsvarFörsvarsetableringenFortifikationsverketKristinehamnMartin WillénMilitärSkövdeVillingsberg

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.