De ska driva nya skärgårdsrestaurangen: ”Finns inget roligare projekt”

Publicerad:
Ulrika och Johan Ternemar, som drev Ölme prästgård i många år, kommer från och med i sommar att vara ansvariga för restaurangverksamheten på den nya sjökrogen Gattet i Kristinehamns skärgård. Foto: Joakim Magnusson

Nu är det klart vilka som blir restaurangansvariga när den nya sjökrogen Gattet öppnar i Kristinehamn till sommaren.

Det blir comeback på hemmaplan för ett välkänt krögarpar.

– Det märks att det finns ett stort intresse. Det här blir ett bra tillskott för Kristinehamn, säger Ulrika Ternemar.

Efter tio framgångsrika år på Ölme prästgård valde krögarparet Ulrika och Johan Ternemar att gå vidare till nya utmaningar. Flyttlasset gick i september förra året till Saxå bruk, men redan då hade Cenneth Sangré, en av männen bakom projektet med den nya skärgårdsrestaurangen Gattet i Kristinehamn, slängt ut sina första krokar.

– Det är ett stort ansvar och väldigt höga förväntningar, både på restaurangen och på oss. Men när vi väl fick frågan kände vi att vi såklart ville hoppa på det här projektet. Inom vår bransch finns det ju inget roligare projekt i Kristinehamn med omnejd just nu. Såna här arbetstillfällen växer inte på träd, säger Ulrika Ternemar.

Hon jobbar sedan den 1 mars halvtid med att vara med och bygga upp den nya restaurangen. Nästa utmaning blir att starta rekryteringen av alla tjänster inför sommaren, för när restaurangen väl slår upp portarna lär allt gå för högtryck direkt.

Cenneth Sangré äger Restaurang Gattet tillsammans med Håkan Svensson.
Cenneth Sangré äger Restaurang Gattet tillsammans med Håkan Svensson. Foto: Joakim Magnusson

– Det blir en stor arbetsplats, inte minst sommartid. Till köket behöver vi anställa två personer på heltid, en bartender och åtminstone sex personer till serveringen, säger Ulrika Ternemar som hoppas att många tar chansen att få vara med från början på den nya stora restaurangsatsningen i skärgården:

– Att få jobba i den här miljön är fantastiskt.

Det kan nog de flesta skriva under på, även om det just den här dagen när NKP fick hälsa på ute vid Rönneberg vräkte ner snö.

Cenneth Sangré, som ligger bakom restaurangsatsningen tillsammans med Håkan Svensson, är glad över att kunna släppa lite fler nyheter inför den stora premiären i sommar.

Vi kommer inte att tumma på kvaliteten och vi kommer att fortsätta att värna om det lokalproducerade
Johan Ternemar

– Det är ett riktigt kap, säger han om värvningen av Ulrika och Johan Ternemar.

Kombinationen av Håkan Svenssons affärssinne, Ternemars goda renommé inom restaurangbranschen och hans eget kontaktnät inom event och underhållning blir lyckad, spår han.

– Jag tror att det kommer att bli en väldigt bra kombination.

Restaurangbygget går framåt och förhoppningen är att allt ska stå klart lagom till semestern. Men något definitivt öppningsdatum är ännu inte spikat.

– Vi hoppas på någon gång i början av juli, säger Ulrika Ternemar.

Gattet kommer att vara öppet året runt, men har en uttalad ambition att rikta sig till båtturister och profilera sig som Värmlands bästa sjökrog.

Cenneth Sangré konstaterar nöjt att byggarbetet går framåt och att tidsplanen ser ut att hålla. Krögarna Ulrika och Johan Ternemar ser fram emot att få ta emot nya restauranggäster i sommar.
Cenneth Sangré konstaterar nöjt att byggarbetet går framåt och att tidsplanen ser ut att hålla. Krögarna Ulrika och Johan Ternemar ser fram emot att få ta emot nya restauranggäster i sommar. Foto: Joakim Magnusson

Vad kan ni ta med er från tiden på Ölme prästgård hit till Gattet?

– Själva stilen. Kanske inte några rätter rakt av, men vi kommer inte att tumma på kvaliteten och vi kommer att fortsätta att värna om det lokalproducerade. Eftersom det är en sjökrog så kommer det att bli en hel del fiskrätter och allt kommer att lagas från grunden, säger Johan Ternemar.

Det finns visioner om hur verksamheten ska kunna utvecklas på sikt. Det finns bland annat planer på att arrangera segeltävlingar, erbjuda take away för båtgäster och boka in olika artistuppträdanden.

– Just den delen är helt ny och outforskad mark för oss, säger Ulrika Ternemar.

Tanken är också att anläggningen så småningom ska få gästhamnsstatus.

Men Ulrika Ternemar konstaterar att allt har sin tid, och att det till att börja med blir fullt fokus på att få de mest väsentliga delarna av verksamheten klara lagom till premiären.

– Har gästerna någonstans att sitta och en meny att titta på så är det en bra början i sommar, säger hon med ett skratt.

Artikeltaggar

Håkan SvenssonKristinehamnKristinehamns kommunMat och dryckNäringslivNKPÖlmePremiärerRestaurangerSkärgårdUlrika TernemarVärmlands län

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare