Hoppa till huvudinnehållet

Så gick det för Stenstalidskolan i Vi i femman: ”Tillfälligheter vem som vinner”

Publicerad:
Sebastian Hall och Oscar Olsson var 5A:s representanter från Stenstalidskolan.
Sebastian Hall och Oscar Olsson var 5A:s representanter från Stenstalidskolan. Foto: Ida Oscarsson

Det var en rafflande semifinal som avgjordes via länk mellan Kristinehamnsklassen och Karlstadklassen. Stenstalidskolans 5A med representanterna Sebastian och Oscar gjorde en imponerande insats i en rad olika ämnen.

– Det känns bra, säger Oscar efter att semifinalen var avgjord.

Förra tisdagen besegrade 5A Råtorpsskolans 5A i kvartsfinalen och under måndagen var det dags för semifinal då de fick möta Herrhagsskolans 5B.

Programledaren Jonas Westerberg börjar med att berömma de båda klasserna.

– En rejäl insats har redan gjorts av de båda klasserna och de förtjänar en stor applåd, säger han varpå ett jubel hörs.

Först får Herrhagsskolans klass 5B presentera sig. De inleder med en träffsäker hejaramsa innan Jonas Westerberg frågar klassrepresentanterna hur de mår.

– Vi mår bra.

– Hur firade ni vinsten? frågar han.

– Med tårta, svarar de.

Stenstalidsskolans 5A har också de en snabb och peppande hejaramsa som fyller öronen innan deras representanter får småprata lite med Jonas Westerberg.

– Hur har ni förberett er? frågar han.

– Vi har tränat på politik och kungafamiljen, svarar Sebastian och Oscar.

– Hur firade ni segern i kvartfinalen, då? undrar Jonas Westerberg.

– Med tårta och film, vi kollade på Jag är Zlatan, berättar killarna.

– Tar ni inspiration från den då?

– Ja.

Efter musikpausen får de båda lagen en stor applåd. Sen drar tävlingen igång. Den första frågan handlar om grammatik. Där ska lagen svara på vad som är ett verb och i vilket tempus det är i meningen ”Jag läser en bok idag”. Där får Herrhagsskolans 5B ledningen då de svarar ”preteritum” mot Stenstalidskolan som svarar ”nutid”. Båda hade rätt i vad som är ett verb – läser.

Låtmixen

Därefter kommer låtmixen där de tävlade ska hitta vad som är gemensamt i låtarna. Där är rätta svaret ”blommor”, vilket båda lagen svarar rätt på. Det ger dem tre poäng var.

Nästa ämne hamnar mer inom området samhällskunskap och är en tvådelad fråga. Lagen ska svara på hur många kommuner det finns i Värmland. Stenstalidskolan är nära, de svarar femton, och Herrhagsskolan åtta. Rätt svar är sexton. Andra frågan handlar om vilken före detta statsminister som nu blivit ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet. Herrhagsskolan svarar ”Bert Karlsson” och Stenstalid ”Stefan Löfven”. Rätt svar är Fredrik Reinfeldt. Läraren Magnus Oscarssons kommentar om frågan efteråt är att han nog är för gammal för dem att ha koll på.

Stenstalidskolan klass 5A i Vi i femman
Sebastian Hall och Oscar Olsson.
Stenstalidskolan klass 5A i Vi i femman Sebastian Hall och Oscar Olsson. Foto: Joakim Magnusson

Så långt leder Herrhagsskolan men sen blir det jämnare. Nästa fråga handlar om en uppfinning och utifrån tre ledtrådar ska de tävlande svara. Men nu är det klassen som svarar. Ledtrådarna är Daniel Ek, grundat 2006 samt poddar och topplistor. Stenstalidsskolan svarar stensäkert ”Spotify”, vilket också är rätt svar. Det är klasskompisen Joline som svarar och hon berömmer Sebastian och Oscar:

– Man är lite pirrig men ganska lugn för de är ganska smarta.

Matsmältning

Nästa ämne är kemi. De tävlande ska svara på en tvådelad fråga. Den första frågan lyder ”Vad är namnet på ett ämne som har samma sorts atomer rätt igenom?” och den andra ” Vad är namnet på två eller flera atomer som sitter ihop? Herrhagsskolan har också rätt svar där. Edith och Norli svarar grundämne på den första frågan och molekyler på den andra. Tyvärr har Oscar och Sebastian bara rätt på den första frågan.

Därefter handlar det om matsmältningssystemet. Vart hamnar ostmackan först när du svalt den. Båda lagen svarar rätt – magsäcken, de vet också vad den första delen i tarmsystemet heter – tolvfingertarmen.

Politik är nästa ämne. Vet de tävlade vilken organisation som bildades först – Nato eller Bris? Rätt svar är Nato och båda lagen får rätt igen. Föga förvånande handlar nästa fråga om Sveriges önskan att träda in i Nato. Vilken land söker samtidigt som Sverige och vem är Natos ordförande? På första svarar båda rätt igen – Finland. Men på andra är de mer osäkra och båda svarar fel.

Olidligt jämnt

Inför sista frågan är det olidligt jämnt. Både Stenstalidskolan och Herrhagsskolan har 19 poäng. Det är då dags för stegen, där båda lagen har chansen att kamma hem tio poäng. Programledaren Jonas Westerberg läser upp första ledtråden på högsta nivån.

– Herrhagskolan! Ropar en av deras tävlande som sedan skriver ner sitt svar på en lapp och visar Jonas Westerberg.

Därefter läser han vidare och på nivå sex kan Stenstalidskolan svara.

Det handlar om ett utrotningshotat djur som är släkt med schakalen och båda lagen svarade rätt, vargen. Eftersom Herrhagsskolan svarade först fick de flest poäng och vann.

Trots förlusten är Kristinehamnskillarna nöjda efteråt.

– Det känns bra, vi kom ju ändå till semifinal, säger Oscar.

Läraren Magnus Oscarsson är även han nöjd med klassens insats.

– Vi tycker att det är jättekul. Vi har tagit det som en rolig grej men det är inte det viktigaste. Jag tyckte det gick jättebra. De kunde det de skulle kunna. Det är bara tillfälligheter som gör vem som vinner, säger han.

Tuff kamp i kvarten – medeltiden fällde Ivar och AlfredStenstalidskolan till semi efter potatisdrama: ”Hade det på åtta poäng”Vi i femman-succén - ännu en kristinehamnsklass till semifinal: ”Lätta frågor”

Artikeltaggar

Djur och naturFinlandKemiLärareNatoPolitikRåtorpsskolanSpotifyStenstalidskolanSvenska FotbollförbundetTeknik och vetenskapVargarVärmlands län

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.