Hoppa till huvudinnehållet

Rumänsk vår och diktatorpalats avslutar Broelevernas Europaresa

Publicerad:
Alla kristinehamnare samlade framför skulpturen The gate of the Kiss i Targu Jius stadspark.
Alla kristinehamnare samlade framför skulpturen The gate of the Kiss i Targu Jius stadspark.

Broeleverna är tillbaka från sin Grand Tour i Centraleuropa. Resan avslutades med rumänsk vår, rockande rektorer och besök i diktatorpalats.

– Jag tycker det är väldigt kul att vi fått möjlighet att göra en sådan här resa, men att åka tåg i mer än 24 timmar i sträck är något som jag nog inte kommer göra om, säger Hilda Andersson.

Targu Jiu är en stad med drygt 80 000 invånare i sydvästra Rumänien 30 mil väster om huvudstaden Bukarest. Orten ligger i gränstrakterna till bergskedjan Karpaterna, vilket bitvis gör vägarna branta och krokiga. Det innebär att det tar ganska lång tid att ta sig dit och därför är Targu Jiu inte direkt någon turistort.

Våren var verkligen på gång i rumänska Targu Jiu och körsbärsträden blommade för fullt.
Våren var verkligen på gång i rumänska Targu Jiu och körsbärsträden blommade för fullt.

Under torsdagens rundvandring gick Brogymnasiets delegation i den vårgrönskande stadsparken med blommande träd och konstverk huggna i sten från 1938 intill floden Jiu. De hann även med några goda bakverk på den soligt sommarvarma gågatans konditori.

Under de projektmöten som hållits är det regel att möta representanter för kommunen. I Targu Jiu träffade man borgmästaren (motsvarande kommunstyrelsens ordförande), som tidigare arbetat som lärare. Han framhöll vikten av utbildning och berättade att regionen får EU-stöd. Under bussresorna sågs ett antal vägprojekt finansierade av EU.

Förmiddagsfika på gågatan i Targu Jiu.
Förmiddagsfika på gågatan i Targu Jiu.

Nästa möte, det sista inom det treåriga EU-projeket, sker i Kristinehamn. Under mötet i Targu Jiu bestämdes datumen 2 till 5 oktober. Vad mötet ska innehålla förutom presentationer av alla samarbeten med lägre stadier bestämdes inte. Men vid tidigare möten har det gjorts studiebesök på Björneborg Steel och Stora Enso i Skoghall, man har varit på Picassoudden, Nobels Björkborn i Karlskoga, Kristinehamns konstmuseum, Värmlands länsmuseum i Karlstad och paddlat kanot i Klarälvsdeltat. I Targu Jiu besöktes en mellanstadieskola och när de kommer till Kristinehamn besöker man troligen Södermalmsskolans mellanstadium, vars elever undervisats av elever på Brogymnasiet som en del av projektet.

Mötet i Targu Jiu avslutades på torsdagskvällen med avskedsmiddag med rumänsk mat och där alla fick presenter och intyg på att de deltagit. Sen rockade alla loss till ett blandat gung av rumänska och grekiska takter mixat med discolåtar från 80-talet.

Anders, Isak, Hannes, Lars, Martin och Hilda tog en taxi till palatset där Rumäniens diktator åren 1965-1989 Nicolae Ceausescu (1918-1989) bodde med sin familj.
Anders, Isak, Hannes, Lars, Martin och Hilda tog en taxi till palatset där Rumäniens diktator åren 1965-1989 Nicolae Ceausescu (1918-1989) bodde med sin familj.

I fredags var planen att besöka parlamentet i Bukarest, som världens näst största administrativa byggnad efter amerikanska Pentagon, men eftersom det var stängt besöktes istället forna diktatorn Nicolae Ceausescu palatsliknande villa, där guiden berättade att hans 75-årige son lever ett undanskymt liv i Bukarest, att av landets äldre befolkning är Ceausescu fortfarande omtyckt av hälften, medan hustrun ogillas av alla.

Med på resan var 13 elever från Brogymnasiet. En var Sixten Öhlén i årskurs 3 på industritekniska programmet:

– Resan var välplanerad och givande, säger Sixten.

Hilda Andersson går andra året på teknikprogrammet:

– Jag tycker att den här resan har varit väldigt intressant och spännande. Dels har man fått ett större perspektiv på hur bra vi har det i Sverige, och dels har jag kommit närmare mina klasskamrater och sett nya sidor av många. Jag tycker det är väldigt kul att vi fått möjlighet att göra en sådan här resa, men att åka tåg i mer än 24 timmar i sträck är något som jag nog inte kommer göra om, säger Hilda.

– Jag tycker det har varit en otroligt kul och lärorik resa, säger Noah Berggren, som går andra året på teknikprogrammet.

– Även om det tekniska var själva projektet känner jag att resandet i buss och tåg i flera timmar i många olika länder med olika bakgrunder och förutsättningar har gett mig mest. Man får nästan ett nytt perspektiv på livet och man ska vara riktigt tacksam för vad man har, samt att man byggt starkare relationer med klassen och lärare. Riktigt kul och skulle gärna göra om det igen, avslutar Noah.

Här är alla kristinehamnare med sina intyg på att de varit i Targ Jiu.
Här är alla kristinehamnare med sina intyg på att de varit i Targ Jiu.

Läraren Jonas Salenbäck tycker att resan varit givande och stundvis utmanande:

– Det har varit roligt att ha fått göra en resa som man förmodligen annars inte hade gjort. Intressant var också att få prata med de olika samarbetsparterna om gymnasieutbildning i respektive länder. Resan ner var lång så en stor eloge till eleverna som under hela veckan har varit vid gott mod, säger han.

Martin Andersson, biträdande rektor på Brogymnasiet, säger att resan har påvisat många kontraster i det rumänska samhället:

– Men att jag även uppfattade att Rumänien är i utveckling och hörde att de rumänska ungdomarna har en stark vilja att utveckla landet, men även till att utbilda sig. Vi hade förmånen att få vara med när elever i regionen presenterade olika vetenskapliga arbeten och en tydlig trend bland elevernas arbeten var miljövård, ekologi och energiproduktion, säger Martin och fortsätter:

– När även våra elever är med tillsammans med de rumänska, polska och grekiska ungdomarna så ger det verkligen en känsla av samhörighet och att eleverna lär av varandra. Sammantaget känner jag en framtidstro då jag har sett våra elever samarbeta på ett positivt sätt med ungdomar från andra länder, vilket jag tror utvecklar deltagarnas respekt för olika ståndpunkter och förutsättningar för att leva tillsammans i Europa.

Han lyfter fram att man som deltagare i det här projektet är långt ifrån platserna som normalt lockar turister.

– Vi har även blivit insläppta i situationer och sammanhang som man inte heller ser som turist. Det blir nya aspekter på både skola och människors förutsättningar på ett positivt sätt. Men vi har även haft möjlighet att höra hur korruptionen påverkar och bromsar utvecklingen, vilket var ett tema som flera av deltagarna från andra länder kunde vittna om.

I samband med besöket överlämnades presenter, bland annat en tavla med motiv från Kristinehamn, samt osthyvlar och smörknivar.
I samband med besöket överlämnades presenter, bland annat en tavla med motiv från Kristinehamn, samt osthyvlar och smörknivar.

Brogymnasiet rektor Lars Reinholdsson var med på resan och tycker att projektets genomförande i Targu Jiu varit intressant och givande, särskilt elevernas presentationer av sitt arbete med projektet.

– En extra krydda för eleverna var tågresan, som passerade fyra länder med upplevelserika besök i Wien och Budapest, säger Lars.

– Vi har ambitionen är att fortsätta med internationella projekt även i framtiden. Just nu pågår ett annat EU-projekt på Brogymnasiet tillsammans med skolor i Danmark, Spanien och Ungern, säger Lars, som tycker internationella samarbeten är viktiga inslag i utbildningen. Internationella projekt och utbyten boostar elevernas studiemotivation och är en rejäl energiinjektion för viljan att satsa på skolan, tror Lars.

Anders Andersson

Broelever tar tåget genom Europa till möte i RumänienJordbävning – skakande upplevelser för Broelever i Rumänien

Artikeltaggar

Björneborg SteelBrogymnasietEUKristinehamnKristinehamns konstmuseumLärareLars ReinholdssonNicolae CeaușescuRumänienSkola och utbildningSkolorStora EnsoTârgu JiuUtbildning

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.