Hoppa till huvudinnehållet

23-åriga Hamodi hjälper en ukrainsk familj: ”Ingen ska behöva leva fattigt”

Publicerad:
Hamodi Edris jobbar extra inom extra inom äldreomsorgen och driver en egen målarfrima.
Hamodi Edris jobbar extra inom extra inom äldreomsorgen och driver en egen målarfrima. Foto: Madeleine Sandström

Hamodi Edris, 23, blev upprörd när han såg att flera ukrainska familjer lever fattigt i Kristinehamn. Som en välgärning skänker han mat till en ensamstående mamma.

– Jag vet hur känns att leva fattigt, säger han.

Efter NKP:s artikel som handlade om att flera ukrainska familjer lever i fattigdom har flera läsare hört av sig och vill hjälpa till.

Ukrainska familjer flydde kriget – lever i fattigdom i Sverige: ”Ingen lyssnar”

En av dem som väljer att ställa upp är 23-åriga Hamodi Edris. Han har själv flytt från kriget i Syrien och vet vad det innebär att leva under tuffa förhållanden.

– Jag vet hur det känns att fly från krig och sitt hem. Jag vet hur det är att inte äta sig mätt och gå hungrig. Jag vet hur känns att leva fattigt. Det är inte roligt, säger Hamodi Edris.

När Hamodi Edris läste artikeln om hur ukrainska flyktingar lever i Kristinehamn blev han förtvivlad.

Jag vill hjälpa fattiga människor som bor här
Hamodi Edris

– Jag blev ledsen när jag såg hur de har det, att barnen inte kan få frukt och att de ukrainska föräldrarna inte vet om de kan mätta sina barn. Jag tycker inte att det ska behöva hända i Kristinehamn, att det finns personer som lever fattigt här. Jag kände att jag det var min plikt som medmänniska att hjälpa till.

Hamodi Edris skrev på NKP:s Facebooksida att han gärna kan hjälpa till och bidra med det han kan. Han fick snabbt svar från en ukrainsk familj som berättade att de ville ha mat.

Det Hamodi Edris köpte till den ukrainska familjen var blad annat te, makaroner och köttbullar.
Det Hamodi Edris köpte till den ukrainska familjen var blad annat te, makaroner och köttbullar. Foto: Madeleine Sandström

– Jag är inte rik men jag hjälper till med det jag kan. Jag var själv fattig en gång i tiden och nu har jag bott i Sverige i lite mer än åtta år. Nu har jag fått det bättre ekonomiskt.

Köpte matpåsar

Den 23 mars när ramadan inträffade gick Hamodi Edris och köpte två matpåsar på Lidl för 700 konor.

– 700 kronor är inte mycket för mig som privatperson. För 700 konor kan man spara till något viktigt, men att ha pengar gör inte en människa lycklig. Pengar kan hjälpa en köpa saker och må bra, men det gör en inte lycklig, säger han.

En annan anledning till att Hamodi Edris kände att det var rätt att hjälpa ukrainare är för att det är ramadan.

Det gör mig glad, för mat är dyrt
Oksana Baturchik

– När det är ramadan så brukar vi svenska muslimer skicka pengar till våra släktingar i andra länder, eller till andra länder där det finns fattiga människor. Men jag känner att jag vill hjälpa fattiga människor som bor här. Det känns viktigt för mig.

Tacksam för maten

Under fredagen lämnade Hamodi Edris över två matkassar till ensamstående mamman Oksana Baturchik.

Oksana Baturchik blev jätteglad för matkassarna.
Oksana Baturchik blev jätteglad för matkassarna. Foto: Madeleine Sandström

– Jag är så tacksam och jätteglad. Det kommer mina två barn verkligen att uppskatta, säger hon.

Oksana Baturchik arbetade som psykolog i Ukraina och hennes man befinner sig i landet.

Jag tycker att man ska hjälpa till
Hamodi Edris

– Just nu är han ute och krigar. Jag försöker prata med honom så ofta det går, säger hon.

Vad betyder det här för dig?

– Det gör mig glad, för mat är dyrt och jag har det inte enkelt.

Det Oksana har fått av Hamodi Edris är bland annat te, makaroner, köttbullar, lite dricka, godis, ris och lite annat.

– Det var svårt att veta vad jag skulle köpa. Det känns bra att göra det här. Jag vill att de ska må lite bättre. Mat är en liten grej. Helst av allt skulle jag vilja hjälpa familjen och ge dem ett jobb, säger Hamodi Edris.

”Man ska hjälpa till”

Just nu jobbar Hamodi Edris extra inom äldreomsorgen i Kristinehamns kommun och han driver även en målarfirma, men under hösten och vintern kan ha inte ha igång verksamheten eftersom det regnar och snöar ute.

Oksana Baturchik tar emot två matkassar av Hamodi Edris.
Oksana Baturchik tar emot två matkassar av Hamodi Edris. Foto: Madeleine Sandström

– Jag får dra igång den när det blir bättre väder. Jag startade den i Motala, eftersom jag bodde där tidigare och jag ska se om jag kan hjälpa någon ukrainare med sommarjobb, säger han och tillägger:

– Jag vill gärna hjälpa framöver om de fortfarande har det svårt. Vi är alla människor och det ska inte spela någon roll vem vi hjälper, om någon har det svårt tycker jag som medmänniska att man ska hjälpa till, avslutar han.

Oksana Baturchik, Alla Andreevna Källström och Hamodi Edris träffades under fredagen, när Hamodi Edris lämnade över matkassen till Oksana Baturchik.
Oksana Baturchik, Alla Andreevna Källström och Hamodi Edris träffades under fredagen, när Hamodi Edris lämnade över matkassen till Oksana Baturchik. Foto: Madeleine Sandström

Så kan du hjälpa till:

Vill du hjälpa du de ukrainska flyktingarna. Ta kontakt med Alla Andreevna Källström, som är kyrkvärd i Svenska kyrkan i Björneborg. Hon är även medlem i Missionshuset i Björneborg, samt Röda korset. Dessutom är hon volontär i Svenska Kyrkan i Kristinehamn. Alla Andreevna Källströms mobilnummer är: 076-0770297.

Artikeltaggar

BarnFamiljFlyktingarHöga matprisernaKristinehamnKristinehamns kommunLidlNKPSamhälleSyrienUkraina

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.