Hoppa till huvudinnehållet

En populär skola: ”De är nånstans mellan 50 och 60”

Publicerad:
Mycket att styra upp. Det är ett styvt jobb att få ordning på såna som inte vill vara still en enda sekund, tur att Jerry Andergrahn är rutinerad vid det här laget.
Mycket att styra upp. Det är ett styvt jobb att få ordning på såna som inte vill vara still en enda sekund, tur att Jerry Andergrahn är rutinerad vid det här laget. Foto: Oscar Gustavsson

IFK Kristinehamns populära fotbollsskola, för de i förskoleklass och yngre, är igång i Kristinehamn arena.

– De är nånstans mellan 50 och 60. Ändå är det 25 färre än förra året. Då hade vi med några som egentligen skulle vara med i ett lag, säger ansvarige Jerry Andergrahn.

Den årliga fotbollsskolan startar i mars i Kristinehamn arena. När utomhusplaner är spelbara flyttar man ut.

– Vi brukar köra fram till midsommar. Sen har vi sommarlov tills skolan börjar och sen håller vi på till september månads slut. Sen får de hoppa på nån annan sport under vintern, säger Jerry Andergrahn.

Koner hjälper till att öva upp tekniken, och att avgränsa planen.
Koner hjälper till att öva upp tekniken, och att avgränsa planen. Foto: Oscar Gustavsson

Jerry har hållit på med fotbollsskolan i cirka tio år. Det var den bortgångne Risto Hakola som lockade med honom.

Vid stationsbyten passar många på att ta en slurk vatten.
Vid stationsbyten passar många på att ta en slurk vatten. Foto: Oscar Gustavsson

I onsdags var tredje tillfället i årets fotbollsskola. Jerry har ett femtontal ledare under sig, ungdomar som spelar i IFK, och redan halvtimmen innan träningen har förberedelserna börjat. Det är säkert ett tresiffrigt antal koner som har placerats ut på halvplanen.

– Vi delade upp det i åtta grupper, men det var några som sprang fel så det blev sju, småskrattar Jerry som tycker det är väldigt kul med stationsträning.

Man glömmer ofta bort målvaktsträningen, att visa att det inte är farligt
Jerry Andergrahn

Det bjuds bland annat på tvåmålsspel, skotträning, teknikbanor – och ”handboll”. Undertecknad förstod inte syftet alls men Jerry förklarar:

– Det är helt missat att kasta och fånga. Man glömmer ofta bort målvaktsträningen, att visa att det inte är farligt.

– Vi jobbar så att barnen ska ha kul och blir det likt fotboll är det en bonus. IFK har arbetat mycket med värdegrundsarbete. Jag tror det är vi och två föreningar till i Värmland som är högst certifierade av RF-Sisu, av alla sporter, fortsätter han.

Efter fotbollsskolan passar Jerry bollen vidare till det som ska bli de yngsta lagen. Han säger att föräldrarna är viktiga.

– Det blir de som i första hand tar hand om lagen. Tanken är att man ska skolas in i IFK både som barn och föräldrar.

Full koll på bollen.
Full koll på bollen. Foto: Oscar Gustavsson

Artikeltaggar

BarnFotbollIFK KristinehamnKristinehamn ArenaSkolor

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.