Hoppa till huvudinnehållet

Tuff kamp i kvarten – medeltiden fällde Ivar och Alfred

Publicerad:
Ivar Bodemyr och Alfred Genelöv kämpade för Djurgårdsskolans klass 5C. Läraren Linn Karlsson är också med på bilden.
Ivar Bodemyr och Alfred Genelöv kämpade för Djurgårdsskolans klass 5C. Läraren Linn Karlsson är också med på bilden.

Tre femmor från Kristinehamn hade kvalificerat sig för Vi i femmans kvartsfinaler. Under torsdagen var det dags för Djurgårdsskolans klass 5C att mäta sina krafter mot klass 5B på Hammarlundens skola, Hammarö.

Så gick det.

Inte nog med att Kristinehamn i år hade lagt beslag på inte mindre än tre kvartsfinalplatser i den 60-årsjubilerande frågesporttävlingen Vi i femman. Under tisdagen och onsdagen gick både klass 5A från Stenstalidskolan och klass 5D på Djurgårdsskolan vidare till semifinal.

Tredje paret ut i tävlingen var klass 5C från Djurgårdsskolan, representerade av Ivar Bodemyr och Alfred Genelöv.

Läraren Linn Karlsson berättade tidigare i år att hon kände sig extra stolt över sin klass eftersom förväntningarna bland eleverna varit så låga från början.

Ivar och Alfred fick även tänka fritt kring önskade ämnen i kvartsfinalen och då sa Alfred bland annat:

– Kommer det en fråga om Harry Potter så kan jag den direkt.

Sedan programledaren Jonas Westerlund avverkat alla formaliteter, hört de ansvariga lärarna svära sin ed och småpratat med de tävlande så började den spännande tävlingen.

Den första frågan handlade om Sveriges landskap och här kammade Hammarlundens skola full pott samtidigt som Djurgårdsskolan blev utan poäng och även i mixen blev klass 5C dessvärre utan poäng.

Nästa fråga handlade om kriget i Ukraina och här gällde det bland annat att veta vad huvudstaden i Ukraina heter. Här blev det äntligen full pott för Ivar och Alfred och i nästa moment där hela klassen skulle hjälpa till att svara på frågan, det som kallas webbdetektiverna, var svaret som programledaren sökte filmen Titanic. Här fick Tage äran att leverera det rätta svaret, och laget inkasserade ytterligare några viktiga poäng.

Djurgårdsskolans klass 5C kämpade väl.
Djurgårdsskolans klass 5C kämpade väl. Foto: Joakim Magnusson

Nästa fråga handlade om tacos och vilken ingrediens som är den viktigaste i guacamole (avokado) samt vilken grönsak som ger tacoskalen dess gula färg (majs). Det visste Alfred och Ivar och plockade full poäng.

Nästa fråga var svår och handlade om pengar och här skulle man känna till Riksbanken och ränta och här krympte avståndet mellan klasserna till endast två poäng, ledning med 17-15 för Hammarlundens skola. Stor spänning.

I momentet Vad kom först så skulle man veta om de första moderna olympiska sommarspelen eller unionsupplösningen med Norge kom först. Där drog Hammarlundens skola ifrån med ytterligare tre poäng eftersom de visste att rätt svar var de olympiska sommarspelen.

Nästa fråga handlade också om OS och var de senaste vinterspelen hölls (Kina) samt vad huvudstaden i det landet heter (Beijing). Här blev det full pott för båda lagen och ställningen inför stegen, det avslutande momentet, var ställningen 24-19 till Hammarlundens skola.

I stegen plockade Hammarlundens skola hem det rätta svaret medeltiden och totalsegern i tävlingen. Det blir alltså ingen semifinalplats för Djurgårdsskolans klass 5C dessvärre.

– Det är lite hårt. Klassen är besviken. De tyckte att frågorna var svårare än i de tidigare deltävlingarna, säger läraren Linn Karlsson.

NKP säger bra kämpat!

Stenstalidskolan till semi efter potatisdrama: ”Hade det på åtta poäng”Vi i femman-succén - ännu en kristinehamnsklass till semifinal: ”Lätta frågor”

Artikeltaggar

DjurgårdsskolanHammarlundenHammaröHarry PotterKristinehamnLärareLinn KarlssonSkola och utbildningSkolorStenstalidskolan

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.