Hoppa till huvudinnehållet

Jordbävning – skakande upplevelser för Broelever i Rumänien

Publicerad:
Alla som deltar i EU-mötet samlade innan besöket i en grotta.
Alla som deltar i EU-mötet samlade innan besöket i en grotta. Foto: Anders Andersson

Det blev några dramatiska första dagar på plats för Brogymnasiets elever och lärare i Rumänien. De fick vara med om en mindre jordbävning.

Marken skakade och för dem som var inomhus märktes det betydligt mer än för dem som var ute när skalvet kom.

Under Brogymnsiets tre första dagar i Rumänien har de träffat elever och lärare från Polen, Grekland och Rumänien, haft presentationer, varit med om en liten jordbävning, samt sett massor av sovande fladdermöss i en kalkstensgrotta i Karpaterna.

Här är andra artikeln från Brogymnasiets EU-finansierade resa till rumänska Targu Jiu 17-25 mars.

Ett viktigt syfte med EU-mötet är att elever och lärare ska träffas och lära känna varandra och inse att människor är ganska lika oavsett var de bor i Europa. Här lunchar t h Helin Zakhoy och Fiona McCann med två elever från Polen.
Ett viktigt syfte med EU-mötet är att elever och lärare ska träffas och lära känna varandra och inse att människor är ganska lika oavsett var de bor i Europa. Här lunchar t h Helin Zakhoy och Fiona McCann med två elever från Polen. Foto: Anders Andersson

EU-projektet Brogymnasiet har tillsammans med skolor i Polen, Rumänien och Grekland ska resultera i flera lektionsförslag, där gymnasieelever handleder elever i mellanstadiet för att öka deras intresse för teknik. Huvudsyftet med resan till Rumänien är att presentera lektionerna som genomförts sedan förra besöket i grekiska Volos i oktober.

Läraren Jonas Salenbäck och hans elever på Industriteknik berättar om sin svetslektion tillsammans med eleverna i årskurs 6 på Södermalmsskolan.
Läraren Jonas Salenbäck och hans elever på Industriteknik berättar om sin svetslektion tillsammans med eleverna i årskurs 6 på Södermalmsskolan. Foto: Anders Andersson

Polackerna inledde och berättade om sin lektion rörande bildbehandling, medan grekernas lektion handlade om att designa en bokstav i CAD-programmet AutoCad, samt skriva ut den med en 3d-skrivare. Brogymnasiet utgörs formellt av Presterudsgymnasiet och Brogårdsgymnasiet eftersom EU-projektet godkändes innan det blev en skola. Från Presterud presenterade läraren Jonas Salenbäck tillsammans med sina elever från industriteknikprogrammet sitt samarbete i svetsteknik med en klass i årskurs 6 från Södermalmsskolan. Teknikeleverna på Brogårn har samarbetat kring samma klass från Södermalmsskolan och läraren Anders Andersson berättade ihop med sina elever från teknikprogrammet hur de lärt dem att göra en webbplats med programmet Google Sites. Sist ut var rumänerna, som gjort ett program med mikrodatorn Arduino med en liten solcell som håller riktningen mot solen.

Strax efter 16 på måndagen satt några på gården utanför hotellet och vilade efter ett löppass. Plötsligt skakade marken till under någon sekund och efter ytterligare några tiotals sekunder kom flera elever utspringande och undrade om det var en jordbävning. Upplevelsen var påtagligare i det tre våningar höga hotellet än nere på marken och eleverna berättade om tv-apparater som svängde fram och tillbaka. Enligt en sajt på nätet skedde jordbävningen 16:02 med magnituden 4,9 med epicentrum 15 km från Targu Jiu. Inga byggnader har dock skadats.

Under tisdagens utflykt besöktes kalkstensgrottan Pestera Muierlor i Karpaterna några mil nordöst om Targu Jiu. Grottan är känd för sina fynd av skelettdelar från grottbjörnar, som dog ut för 25 000 år sedan. Även en skalle från en människa av vår art har hittats och daterats till 35 000 år f Kr. I grottan visades ett ihopsatt komplett skelett av en grottbjörn, som var ungefär 30 procent större än dagens brunbjörnar.

Fiona McCann och Hilda Andersson i pisten i Ranca 1600 m ö h. I Sverige ligger trädgränsen på runt 800 m.
Fiona McCann och Hilda Andersson i pisten i Ranca 1600 m ö h. I Sverige ligger trädgränsen på runt 800 m. Foto: Anders Andersson

Grottan är 900 meter lång och inte bara full med stalagmiter och stalaktiter från golv och tak – på vissa ställen hängde hundratals övervintrande fladdermöss.

Sedan fortsatte utflykten med bussen och i de branta och långa backarna upp till lunchen i skidorten Ranca på 1600 meter över havet blev motorn överhettad och fläktremmen brast.

I skidområdet finns sex liftar och toppar på 2400 meter.

Rektor Lars Reinholdsson blickar ut över de molnhöljda Karpaterna.
Rektor Lars Reinholdsson blickar ut över de molnhöljda Karpaterna. Foto: Anders Andersson

Rumänien är indelat i 40 regioner och skolorna i varje region lyder under en slags regionstyrelse. På onsdagen genomfördes regionens årliga presentation av gymnasieeleverna teknikprojekt om bland annat vind- och vattenkraft, uppkopplade hus och ekologiska hus. Trots att det hela gjordes på rumänska gav presentationernas bilder en aning om vad det handlade om.

Kvällen avslutades med bowling i Targu Jius moderna köpcentrum av svenskt snitt.

Anders Andersson

Bowlingmatchen i Targu Jiu på onsdagskvällen blev en jämn historia.
Bowlingmatchen i Targu Jiu på onsdagskvällen blev en jämn historia. Foto: Anders Andersson
Broelever tar tåget genom Europa till möte i Rumänien

Artikeltaggar

BrogårdsgymnasietBrogymnasietEUHelin ZakhoyHilda AnderssonJordbävningarLärareLars ReinholdssonPolenPresterudsgymnasietRumänienSkola och utbildningSkolorSödermalmsskolanTârgu Jiu

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.