Hoppa till huvudinnehållet

Stenstalidskolan till semi efter potatisdrama: ”Hade det på åtta poäng”

Publicerad:
Segerglädje hos klass 5A på Stenstalidskolan
Segerglädje hos klass 5A på Stenstalidskolan

Under tisdagsmorgonen var det äntligen dags. Stenstalidskolans klass 5A, representerade av Sebastian Hall och Oscar Olsson, tävlade i Vi i femmans kvartsfinal.

Det blev en dramatisk kvart som avgjordes först i det allra sista momentet.

Spänningen var stor på Stenstalidskolan under tisdagsförmiddagen när ett helt vanligt grupprum förvandlades till radiostudio. Men de tävlande, duon Sebastian och Oscar, höll sig lugna mitt i stormen.

– Det är en kul grej. Vi är glada att få vara med helt enkelt. Det gäller att ha tur med frågorna, säger läraren Magnus Oscarsson.

Vi i femman firar i år 60 år och för första gången i modern tid, åtminstone enligt vad NKP erfar, så har inte mindre än tre klasser från Kristinehamn tagit sig till kvartsfinal. Under onsdagen och torsdagen ska Djurgårdsskolans klasser, 5C och 5D, tävla.

Stenstalidskolan 5A ställdes i sin kvart mot Råtorpsskolan 5A från Karlstad.

När programledaren Jonas Westerlund hade pratat färdigt om segling och ishockey så bad han de tävlande att beskriva sina klasser. Oscar Olsson svarade kort och koncist:

– Snäll och smart.

Stenstalidskolan 5A
Stenstalidskolan 5A Foto: Joakim Magnusson

Den första frågan handlade om vad man kan mäta i decibel (ljud) och lux (ljus) och där kammade Oscar och Sebastian hem full pott.

I den så kallade mixen eftersöktes en författare (Astrid Lindgren) och man fick höra korta ljudklipp från Karlsson på taket, Emil i Lönneberga och Madicken. Här hade Stenstalidskolan rätt efternamn men fel förnamn och ledningen i tävlingen gick över till Råtorpsskolan 5A.

Följande fråga handlade om Eurovision, och här hade Stenstalid lite tur som svarade att årets tävling ska avgöras i Storbritannien. Råtorpsskolans tävlande svarade England men fick inte rätt för det.

Nästa moment var webbdetektiverna där hela klassen fick en stund på sig att lista ut vilken sport det är som uppfunnits i Norge, innehåller straffrundor och domineras av två svenska systrar med efternamnet Öberg.

Det var Caspian som fick chansen att svara på frågan och han svarade, utan darr på rösten:

– Vi kom fram till skidskytte.

Vilket givetvis var rätt svar, och dramatiken fortsatte.

Nästa fråga handlade om konst och här gick Stenstalid upp i ledning eftersom de kände till både tavlan Mona-Lisa och vem som målade den.

Nästa fråga var svår och handlade om geografi och här samlade Stenstalidskolan in ytterligare två poäng eftersom de visste att Sverige har 290 kommuner. Råtorp blev utan poäng i det momentet.

Nästa fråga handlade om att man skulle veta om Carl XVI Gustaf blev kung innan den första Star Wars-filmen kom ut eller om det var tvärtom och här gissade Stenstalidskolan fel, men på nästa fråga visste de att statsskicket där statschefen väljs kallas republik och inför det sista momentet var det därför helt jämnt, 17-17.

Rätt svar i stegen var potatis och det hade Stenstalidskolan skrivit på sin lapp och därmed gick de segrande ur striden. Stort jubel utbröt i klassrummet.

– Vi hade det redan på åtta poäng men var inte säkra. Det känns jättebra, säger Sebastian och Oscar med stora leenden direkt efter segern.

Oscar Olsson och Sebastian Hall är superkoncentrerade
Oscar Olsson och Sebastian Hall är superkoncentrerade

Artikeltaggar

LärareMedaljerOscar OlssonSkola och utbildningSkolorStenstalidskolan

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.