Hoppa till huvudinnehållet

Många Ukrainska flyktingar lever i fattigdom: ”Vi hjälper alltid på individnivå”

Publicerad:
Många Ukrainare vänder sig till bland annat Svenska kyrkan för att få hjälp med mat och förnödenheter.
Många Ukrainare vänder sig till bland annat Svenska kyrkan för att få hjälp med mat och förnödenheter. Foto: Martina Holmberg / TT

Kristinehamns kommun har tagit emot totalt 41 skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet förra året. Ukrainska flyktingar har knappt någonting att röra sig på varje månad. Det är många ukrainare som hör av sig till både kommunen och Svenska kyrkan för att pengarna inte räcker till.

För en ensamstående vuxen är existensminimum i Sverige, år 2023, 5717 kronor plus eventuella boendekostnader. För sambor eller makar är det 9445 kronor.

Dagersättningen för flyktingar är olika stor beroende på om du bor i ett av Migrationsverkets boenden där mat ingår eller i ett boende där mat inte ingår.

På boenden där mat ingår är dagersättningen för en ensamstående vuxen 24 kronor per dag och 19 kronor per dag för vuxna som delar hushållskostnader. Det blir en ersättning på cirka 570 till 720 kronor i månaden.

På boenden där mat inte ingår är dagersättningen 71 kronor per dag för vuxna ensamstående och 61 kronor per dag för vuxna som delar hushållskostnader. Det blir en ersättning på mellan drygt 1800 kronor till 2100 kronor i månaden.

Vi har inte det ekonomiska ansvaret
Karolin Hansson, biträdande enhetschef på kommunen

För barn är det ännu mindre och dagersättningen varierar mellan tolv och 50 kronor per dag beroende på barnets ålder och eventuella syskon. Ju yngre barnet är, ju mindre blir dagersättningen.

Det är dock kommunen som står för boendet, berättar Karolin Hansson som är biträdande chef för Arbete, kompetens och välfärdsenheten på Kristinehamns kommun.

Det är svårt att hjälpa ekonomiskt
Johanna Larsson

– Kommunen har boendeuppdraget och vi har också ansvar för barnomsorg, att barnen går i skolan eller förskolan. Men vi har inte det ekonomiska ansvaret, det har Migrationsverket, det är därifrån deras ersättning kommer ifrån. De omfattas av LMA (Lagen om mottagande av asylsökande, reds. anm).

Till Svenska kyrkan är det många ukrainska flyktingar som söker sig när ersättningen inte räcker.

Johanna Larsson är diakon och berättar att de har hjälpt flera ukrainska flyktingar med mat.

– Vissa har vi stöttat med mat. Det är svårt att hjälpa ekonomiskt, men vi försöker hjälpa så gott vi kan. Vi har också lånat ut våra lokaler till språkundervisning och barnen har fått simma i badhuset vid vissa tider. I slutet av den här veckan ska Pingstkyrkan, PMU (Pingstkyrkans second hand, reds. anm) och Hela människan sitta ner och ha ett möte om hur man kan samverka och hjälpas åt. Det kan handla om att till exempel ge bort kläder.

Johanna Larsson förstärker att kyrkan jobbar på ett individuellt plan.

– Vi hjälper alltid på individnivå, vi har inte sett så mycket till det kollektiva. Vi ser alltid till individen och det gör vi oavsett om man är från Ukraina, Syrien eller Sudan eller någon annan stans ifrån. Vi gör så gott vi kan, avslutar hon.

Ukrainska familjer flydde kriget – lever i fattigdom i Sverige: ”Ingen lyssnar”Vad är planen för ukrainarna som vill stanna i Sverige?

Artikeltaggar

BarnFlyktingarHöga matprisernaKristinehamns kommunMigrationsverketPMUSamhälleSudanSvenska kyrkanSyrienUkraina

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.