Hoppa till huvudinnehållet

Broelever tar tåget genom Europa till möte i Rumänien

Publicerad:
Skolledaren Lars Reinholdsson leder tågbytet på morgonkvisten i Nürnberg.
Skolledaren Lars Reinholdsson leder tågbytet på morgonkvisten i Nürnberg.

Tidigt i fredags morse inledde elever och lärare från Brogymnasiet i Kristinehamn sin tågresa till rumänska Targu Jiu för ett EU-möte 20 till 23 mars tillsammans med elever och lärare från skolor i polska Dabrowa Gornicza, grekiska Volos och Targu Jiu.

Från Brogymnasiet deltar 17 lärare och elever och från övriga skolor ungefär lika många. Brogymnasiets elever går på industritekniska programmet och på teknikprogrammet.

Hilda Andersson och Sudan Hamed spelade schackfinalen på tåget mellan Köpenhamn och Hamburg.
Hilda Andersson och Sudan Hamed spelade schackfinalen på tåget mellan Köpenhamn och Hamburg.

Skolorna deltar i ett gemensamt EU-projekt med syfte att öka intresset för tekniska utbildning på gymnasiet genom att utarbeta lektioner där gymnasielever handleder yngre elever på främst mellanstatidet.

På mötet nu i Targu Jiu ska skolorna redovisa sina lektionsförslag från sina senaste samarbeten med motsvarande mellanstadiet. Där elever i årskurs 6 från Södermalmsskolan handletts av Brogymnasiets industriteknikelever i svetsning och av teknikeleverna i hur en webbplats görs med programmet Google Sites. Projektet ska producera totalt minst 15 lektionsförslag som även andra gymnasieskolor som vill samarbeta med lägre stadier kan använda.

Hela brogänget framför Hofburg, där kejsaren bodde fram till 1918.
Hela brogänget framför Hofburg, där kejsaren bodde fram till 1918.

Tågresans första tågbyte var i Göteborg, då vi passade på att äta frukost. I Köpenhamn var bytet ett par timmar så där åt vi sen lunch. Tåget fortsatte via Fyn och Jylland med byten i Hamburg, Lünneburg och Nürnberg innan vi strax före 11 på lördag förmiddag stannade för ett längre tågbyte i Wien.

Där åt vi wienerschnitzel i vårvärmen på en solig gatuservering och vandrade runt habsburgarnas kejserliga palats Hofburg, vars näst siste kejsare Frans Josef står staty i slottsparken tillsammans med Mozart. Vi var även inne i den imponerande medeltida Stefansdomen.

Brogänget framför den medeltida Stefansdomen i Wien.
Brogänget framför den medeltida Stefansdomen i Wien.

Sedan var det dags att ta tåget drygt ett par timmar till Budapest, där vi övernattade. De som orkade tog en kvällsfika på anrika Café New York från 1894.

Tåget från Wien anlände till stationen Budapest Keletti och under söndagen avgick tåget från stationen Budapest Nyugati till Szeged, ett par timmars tågresa söderut. Eftersom Targu Jiu ligger i sydvästra Rumänien hade vi bokat en buss som hämtade oss i Szeged istället för att ta omvägen via huvudstaden Bukarest.

Den drygt sex timmar långa bussresan gick över det oändliga rumänska slättlandskapet, genom byar och städer och över de kuperade Karpaterna innan solen gick ned och vi åkte i mörker utför vindlande vägar ned mot Targu Jiu.

Alla 17 från Brogymnasiet njöt av den 42 mil och drygt sex timmar långa resan i den 20-sitsiga minibussen från ungerska Szeged till Targu Jiu.
Alla 17 från Brogymnasiet njöt av den 42 mil och drygt sex timmar långa resan i den 20-sitsiga minibussen från ungerska Szeged till Targu Jiu.

Anders Andersson

Artikeltaggar

BrogymnasietBudapestEUFrans Josef I av ÖsterrikeGymnasieskolanHofburgLärareLars ReinholdssonRumänienSchackSkola och utbildningSkolorSödermalmsskolanStefansdomenTârgu Jiu

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.