Hoppa till huvudinnehållet

Nye polischefen om Kristinehamn: ”Det finns kriminella här också”

Publicerad:
Kristinehamn har fått en ny lokalpolisområdeschef i Fredrik Bäcker.
Kristinehamn har fått en ny lokalpolisområdeschef i Fredrik Bäcker. Foto: Magnus Carlsson

Sedan ett par veckor har Kristinehamn en ny lokalpolisområdeschef. Han heter Fredrik Bäcker och har tidigare varit polis i Örebro.

– Men det här känns som ett lagom stort polisområde, så det ska bli spännande, säger han om sitt nya jobb.

Dialekten skvallrar om ett mer nordligt ursprung än Örebro. Uppväxtorten är Gävle, men efter polishögskolan i Umeå har det varit Närke som gällt för Fredrik Bäcker.

– Jag började som polis i Hallsberg 2005. Det första som slog mig var norra Europas största rangerbangård. Jag tänkte ”Jaha, är det här jag ska jobba”, men jag trivdes väldigt bra i Hallsberg, säger han.

Efter några år flyttade han in till stationen i Örebro, polisstationen alltså, men fortsatte jobba ute på fältet. Han blev yttre befäl och efter tio år inom polisen valde han att gå över till inre tjänst.

– Jag jobbade några år som vakthavande och de senaste åren var jag biträdande lokalpolisområdeschef i Örebro.

Vad fick dig att gå över till inre tjänst?

– I yttre tjänst är det mycket här och nu som gäller. Man åker ut på en insats och löser den efter bästa förmåga. Som inre befäl handlar det om att lägga upp och planera arbetet. Man ska hitta samstämmighet, kartlägga utmaningarna och skapa strategier. Det var det som lockade mig.

Ofta kommer vi som poliser in och står för tryggheten i situationen.
Fredrik Bäcker

Fredrik Bäcker berättar att det var en morbror som fick honom att intressera sig för polisen. Morbrodern jobbade som polis i Stockholm och talade mycket väl om yrket.

– Det var en del i att jag valde att bli polis. En annan del var viljan av att vara med och förändra och förbättra samhället. Jag vet att det låter som en klyscha, men det var precis så jag kände – och känner, säger han.

Kan du beskriva charmen med att vara polis?

– Ingen dag är den andra lik. Jag kan tänka mig att du som journalist känner igen det? Jag tycker att det är en tjusning med jobbet. Sedan ska man inte sticka under stol med att vi ofta möter människor i deras allra mörkaste stunder. Endera som offer eller som förövare.

Hur tacklar man det?

– Ofta kommer vi som poliser in och står för tryggheten i situationen. Vi styr liksom upp det som har gått snett och tar hand om de inblandade. Som polis är det också viktigt att kunna se skillnad på handling och person.

Brottsbekämpning är något för hela samhället, inte bara för polisen: "Vi når bäst resultat tillsammans."
Brottsbekämpning är något för hela samhället, inte bara för polisen: "Vi når bäst resultat tillsammans." Foto: Magnus Carlsson

På samma sätt handlar det om att ta hand om och stötta sin kollega i svåra situationer:

– Vi är också människor bakom uniformen.

Har yrket svarat upp till dina förväntningar?

– Jag skulle nog vilja påstå att det har varit ännu bättre. När jag började på polishögskolan hade jag en rosenskimrande bild av vad som väntade, men nu inser jag att jobbet innebär så mycket mer än vad jag trodde då.

Samtidigt har samhället förändrats väldigt mycket under de 18 år Fredrik Bäcker har varit polis. Det är ett hårdare klimat där det grova våldet har eskalerat. För slog man till någon på käften och så var det bra med det. Nu tas det till vapen och talas om heder på ett helt annat sätt.

– Och då menar jag inte heder som i hedersrelaterade brott utan mer i betydelsen av att kränka en annan människa. Det är en oroande utveckling.

Vad ska vi göra åt det?

– Jag tror att det handlar om att samordna det brottsbekämpande arbetet. Där är polisen bara en liten, liten del. Vi talar om en samordning som involverar samhället i stort.

Det innefattar skola, offentlig förvaltning, näringsliv och snart sagt alla aktörer i samhället. Fredrik Bäckers känsla är att man är på rätt väg, att man är på väg mot en bredare samverkan för att stävja kriminaliteten utifrån en gemensam målbild över vilket samhälle vi vill ha.

En lockelse att prova på något annat.
Fredrik Bäcker

– Jag tror att alla kan bidra på något sätt. Vi inom polisen jobbar så klart med dem som har den största direkta påverkan på kriminaliteten i samhället, men det krävs att andra är med och förebygger. Vi kan inte stå ensamma i det arbetet, säger Fredrik Bäcker.

Har det hårdare klimatet lett till en minskad benägenhet att anmäla brott?

– Nej, det skulle jag inte vilja påstå. Visst förekommer det inom vissa kretsar att man inte anmäler brott, men generellt sett har det inte skett någon förändring.

Vad fick dig att söka till Kristinehamn?

– Jag tycker att det är ett lagom stort lokalpolisområde, Filipstad, Storfors och Kristinehamn. Det harmoniserar mer med hur det ser ut inom Polisregion Bergslagen. Örebro sticker ut och är så väldigt stort.

– Sedan fanns det en lockelse att prova på något annat efter 18 år i Örebro. Det finns kriminalitet att ta hand om här också, säger han med ett leende.

Han nämner också en väl fungerande organisation inom lokalpolisområdet med en bra ledningsgrupp.

– Så där får jag rikta ett stort tack till min företrädare, säger han.

"Jag trivs när jag får vara ute, då mår jag bra", säger Fredrik Bäcker.
"Jag trivs när jag får vara ute, då mår jag bra", säger Fredrik Bäcker. Foto: Magnus Carlsson

Fredrik Bäcker är verbal och lättpratad. Han har glimten i ögat och skrattar ofta under intervjun:

– Det är så jag vill ha det. Jag vill kunna slänga käft och skoja med folk. Men är det allvar så är det. Man får anpassa sig efter situationen.

Det är också det som polisyrket i mångt och mycket går ut på, att lösa situationer. Fredrik Bäcker talar om tålamod och tydlighet, att jobba långsiktigt för att nå resultat samtidigt som man hanterar nuet.

Vem är människan bakom uniformen när det gäller Fredrik Bäcker?

– Jag är gift och har tre barn, tvillingar på 16 år samt en åttaåring. Bor i villa utanför Örebro och har båt i Hjälmaren. Fritiden går åt till aktiviteter med barnen. Det är mycket idrott, jag tycker om att röra på mig. Jag gillar skidåkning. Men bara jag får vara ute så mår jag bra.

Artikeltaggar

BarnBrottBrott, lag och rättHallsbergKriminalitetKristinehamnÖrebroSkolor

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.