Hoppa till huvudinnehållet

Det händer vecka 12: Marknadsdag och kebabrestaurang

Publicerad:

Det är dags för vecka 12 som bjuder på flera musikupplevelser och annan underhållning. I veckan ges också två slutsålda föreställningar med Hasse och Tage intar Statt, av Lekaresällskapet och Bro Kammarkör.

Varnumsträffen

På onsdag förmiddag kommer Henrik Flemberg att berätta om Erik Gustaf Geijer 1783-1847. En av Sveriges största kulturpersonligheter.

Geijer föddes och växte upp på Ransäters herrgård i Klarälvsdalen. Han blev professor i historia och rektor för Uppsala universitet, författare, poet, tonsättare, filosof, politiker med mera. Geijer är bland annat känd för sina tonsatta dikter; den lille kolargossen och tonerna, den senare framförd av Jussi Björling och många andra storsångare.

Henrik Flemberg är sekreterare i Geijersamfundet. Han har varit kyrkoherde i Dals Ed och kaplan vid Svenska kyrkans folkhögskola Geijersskolan i Ransäter. Henrik Flemberg har tidigare medverkat vid Varnumsträffen med föreläsningar om Fjodor Dostojevskij och den rysk ortodoxa kyrkan. Alla är välkomna och det är fri entré. Det finns också möjlighet att vara med på en kort andakt, dricka kaffe och äta en enkel måltid.

Svenska kyrkan i Kristinehamn och studieförbundet Sensus arrangerar.

PRO

På onsdag har PRO informationsträff om färdtjänst och sjukresor.

Den här gången behövs ingen anmälan.

Musik

På torsdag kväll kommer Filip Jers att spela på Mastmagasinet. Arrnagerar gör Jazz i Lusasken.

Komikern och skådespelaren Özz Nûjen har en huvudroll i föreställningen Kebaben på skäret.
Komikern och skådespelaren Özz Nûjen har en huvudroll i föreställningen Kebaben på skäret. Foto: Jessica Gow/TT

Underhållning

Torsdag kväll ges föreställningen Kebaben på skäret på Christinateatern. Det är en nyskriven föreställningen, som bygger på en verklig händelse.

Remi (Özz Nûjen) och hans systerdotter Alex (Parwin Hoseinia) driver tillsammans Kungsskärets Kebab, en populär snabbmatsrestaurang i ett nybyggt lyxområde. Kebaben är en naturlig samlingspunkt, en plats att bara slinka in på och träffa likasinnade. Ett litet smultronställe där alla vet vad du heter och har koll på om du ska ha stark eller mild sås. Allt är frid och fröjd – ända tills det inte är det. Den hemtrevliga känslan lockar nämligen inte bara de områdets invånare, utan även andra kunder. Och plötsligt tycker de boende att en kebabrestaurang i huset är en mycket dålig idé.

Orientering

Kristinehamns OK arrangerar motions orientering vid Björkvallen den 23/3.

Samling sker vid ishallen på Björkvallen. Vägvisning med skärm finns från korsningen Presterudsvägen/Djurgårdsvägen.

Start sker sen eftermiddag/kväll. Det finns fyra banor av olika längd att välja på, varav en är mycket lätt bana.

SPF

På fredag kommer SPF:s träff ha temat: När vi var barn. Det är Hillevi Jansson som då berättar om svunna tider. Hon utgår från gamla saker. Vilka minnen väcker till exempel gamla leksaker, skolplanscher, strumpeband och kliande strumpor? Den som vill får gärna ta med gamla saker, som den har minnen förknippade med. Tanken är att det ska finnas möjlighet att minnas tillsammans.

Evenemanget hålls i SPF:s lokal på Spelmansgatan 13.

Det är återigen dags för marknadsdag i kvarteret Vågen.
Det är återigen dags för marknadsdag i kvarteret Vågen. Foto: Magnus Carlsson

Kvarteret Vågen

Under lördag ges vårens första marknadsdag i kvarteret Vågen. Då utlovas medverkan av matproducenter, hantverkare och loppis.

Christer och Cecilie Nerfont kommer till Rudskoga med konserten Nu är det gott att leva.
Christer och Cecilie Nerfont kommer till Rudskoga med konserten Nu är det gott att leva. Foto: Marina Johansson

Rudskoga bygdegård

Söndag eftermiddag ges föreställningen Nu är det gott att leva vid Rudskoga Bygdegård. Sångsolisterna Christer och Cecilie Nerfont från Wermlandsoperan bjuder in till konsert med visor av Olle Adolphson och Barbro Hörberg.

Ölme

Tisdag eftermiddag är det sångstund på Ölmegården.

På onsdag är det i Klippan studium av Galaterbrevet tillsammans med Ingemar Mattsson. Detta är på onsdagskvällar jämn vecka och därefter en stunds i bön.

På söndag cafégudstjänst i Equmeniakyrkan Väse. I Ölme kyrka blir det gudstjänst för små och stora med Desirée Karlsson. Sång av Kantarellerna under ledning av Malena Karlsson.

Sjöfarten

Väntade fartyg vecka 12 till Kristinehamns hamn.

Måndag M/S ”Aspen” cypriotisk till Kings Lynn med trävaror

Tisdag M/T ”Nordic Sola” norsk från Rotterdam med metanol.

Vattenståndet: 59 cm över referensytan.

Artikeltaggar

BjörkvallenCecilie NerfontDals-Eds kommunErik Gustaf GeijerFilip JersFöreställningarGudstjänsterHenrik FlembergJussi BjörlingKonserterMusikNöje/KulturPRORansäterRudskogaSångSensusSvenska kyrkanUppsala universitetVarnumsträffen

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.