Hoppa till huvudinnehållet

Liberalerna vill sälja Gustafsvik: ”Kommer att förfalla”

Publicerad:

Redan för ett år sedan flaggade Liberalerna för att de var öppna för en försäljning, både av Kvarndammen och Gustafsvik.

Istället vill de öppna upp för privata aktörer att ta över och utveckla området.

– Att låta det vara som det är nu är det absolut sämsta alternativet, säger Eric Hesselius (L).

Det var i februari förra året som Liberalerna i Kristinehamn presenterade ett förslag om att sälja kommunens mark vid Kvarndammen och Gustafsvik. Förslaget kom som en direkt reaktion på en motion från Socialdemokraterna. Motionen handlade visserligen främst om Kvarndammen, men i samma veva kom det gamla herrgårdsområdet på Gustafsvik också upp till diskussion.

– Vad ska vi ha det till? frågade sig Eric Hesselius då.

Liberalerna spådde att Gustafsvik kunde bli en het valfråga, men i själva verket var det ganska tyst om heta potatisar såsom bojorten och Gustafsvik under hela valrörelsen. Men Liberalernas hållning i frågan har inte förändrats sedan dess.

– Vår inställning har inte förändrats. Det här är en anläggning som har kostat kommunen mycket pengar, men nu ligger anläggningen i träda, vi har inga hyresgäster och vi vet hur det blir med byggnader som inte används. De kommer att förfalla, säger Eric Hesselius.

Julmarknad på Gustafsvik herrgård för några år sedan.
Julmarknad på Gustafsvik herrgård för några år sedan. Foto: Frida Johansson

Hur ser intresset ut för Gustafsvik?

– I samband med att Ernst Kirschsteiger var ute på Gustafsvik så fanns det en del intressenter, och då handlade det om att skapa någon form av besöksverksamhet. Men hur intresset ser ut idag vet jag inte.

2019 lockade Smaka på Värmland ute på Gustafsvik omkring 7 000 besökare, men i samband med pandemin så flyttade den populära matmarknaden till stadsparken.

– Att de marknader som tidigare anordnades ute på Gustafsvik nu har flyttats till stadskärnan är positivt eftersom det även gynnar de lokala butikerna, säger Eric Hesselius.

Eric Hesselius, Liberalerna Kristinehamn
Eric Hesselius, Liberalerna Kristinehamn Foto: Jonas Andersson

Han säger att kommunen som säljare knappast kan ställa krav på en eventuell köpare vad platsen ska användas till, men säger att det finns ganska många regler att förhålla sig till samt att den gamla herrgårdsdelen bör styckas av från det som enligt detaljplanen är öronmärkt som framtida industrimark.

– Kommunen kan inte äga för ägandets skull. Eftersom kommunen idag inte har någon plan för vad området ska användas till så tror vi att det vore bättre att sälja till en privat aktör för att Gustafsvik åter ska kunna blomstra och växa, avslutar Eric Hesselius.

Osäker framtid för Gustafsvik: ”Inte prioriterat för oss”"Inte realistiskt att Gustafsvik ska bli ett självförsörjande besöksmål”

Artikeltaggar

ButikerDetaljplanerEric HesseliusFörsäljningGustafsviks herrgårdsparkGustavsvikKristinehamnKvarndammenLiberalernaMotionerPolitikSocialdemokraternaTurismVärmlands län

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.