Hoppa till huvudinnehållet

Sång- och musikgrupp får Rocka sockornas kulturstipendium

Publicerad:
Hela gänget i sång- och musikgruppen Vajb som nu blir kulturstipendiater.
Hela gänget i sång- och musikgruppen Vajb som nu blir kulturstipendiater. Foto: Michaela Persson

I samband med dagen då vi rockar sockorna – den 21 mars – delas ett stipendium ut till någon eller några kulturpersoner med funktionsvariationer. I år går priset till sång- och musikgruppen Vajb.

Den 21 mars är det världsdagen för Downs syndrom och det är då ett vedertaget begrepp att rocka sockorna - man tar helt enkelt på sig omaka strumpor.

I samband med dagen delas också ett kulturstipendium ut till någon eller några som har gjort insatser för kulturlivet eller som är på god väg att utvecklas inom konstnärliga uttryck och som har en funktionsvariation.

Stipendiet delas ut i samarbete mellan Svenska kyrkan, KMC, Landa musikskola och Rotary. KMC är en del av Daglig verksamhet i Kristinehamn med fokus på kreativt arbete inom bland annat teater, foto, film och musik.

I år går stipendiet till sång- och musikgruppen Vajb. Gruppen består av de sex medlemmarna Erika Larsson, Urban Karlsson, Victoria Johansson Aronsson, Linn Åsberg, Robin Andersson och Victor Aronsson.

Vi är lyckliga!
Victor Aronsson, medlem i Vajb

Det var en glad och uppspelt sextett som berättade hur de mottog beskedet att just de blivit stipendiater.

– Det var Emma (Ax, operativ ledare, reds. anm.) som kom instormandes och berättade den glada nyheten, säger Urban Karlsson.

Glada, men överraskade blev de, det är de alla överens om.

– Vi blev glada och överraskade, det är jättekul! säger Victoria Johansson Aronsson.

– Vi är lyckliga! fyller Victor Aronsson i.

Gruppen spelar blandad musik, men mest blir det dansband och schlager. Alla sjunger och gör rörelser tillsammans.

– Vi gör ganska många spelningar. Vi har varit i Rudskoga och på Sannagården till exempel. Och så har vi vårkonsert den 29 april på KCC och veckan efter ska vi uppträda på Hälsomässan på KCC, säger Victoria Johansson Aronsson.

– Vi får i alla fall vila lite emellanåt, avslutar Urban Karlsson.

Världsdagen för Downs syndrom kommer att uppmärksammas i Kristinehamns kyrka med en konsert där delar av Vajb kommer att uppträda och stipendiet kommer att delas ut av biskop Sören Dalevi.

Biskopen kommer för att rocka sockorna i kyrkan

Artikeltaggar

Downs syndromKristinehamnKristinehamns kyrkaMusikRockRotaryRudskogaSångSannagårdenSören DaleviSvenska kyrkan

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.