Hoppa till huvudinnehållet

Föräldrar fortsatt kritiska till skolskjuts: ”Känns inte jättetryggt”

Publicerad:
Enligt Ulf Engström (S), så har miljön på en skolskjutslinje i kommunen blivit bättre, men de föräldrar som NKP pratat med håller inte med.
Enligt Ulf Engström (S), så har miljön på en skolskjutslinje i kommunen blivit bättre, men de föräldrar som NKP pratat med håller inte med. Foto: Magnus Carlsson

Under hösten rapporterades det sex stycken incidenter för en skolskjutslinje i kommunen. Det diskuterades under förra veckans skolnämnd där uppfattningen är att situationen blivit bättre. Men bra är det inte, enligt föräldrar som NKP pratat med.

Elever som knäpper upp andras bälten, bråk, nypningar och allmänt stök. Den bilden framkommer av att läsa incidentrapporterna från hösten 2022. Den händelse som ledde till att ett barn grät och busschauffören röt ifrån har NKP redan skrivit om.

Elev retad till tårar på skolbussen – mobbare kan bli utan skolskjuts

Enligt informationen som framförs på skolnämndens möte ska situationen på den skolskjutslinjen ordnat upp sig.

– Uppfattningen är att åtgärderna som vidtogs har gett bra utfall, säger Ulf Engström (S), ordförande i skolnämnden.

De åtgärderna som gjorts är att incidentrapporterna förts vidare till skolledningen som haft kontakt med berörd vårdnadshavare och elev.

I en av incidentrapporterna efterfrågas en bussvärd, något som Ulf Engström menar inte är nödvändigt.

– Det finns inget pris i sig på vad det får kosta för att ett barn ska känna sig trygg men man måste väga det med realiteten, säger han.

Han uppmuntrar att det rapporteras om det sker incidenter.

– Får vi inte reda på det så kan vi inte göra någonting åt det, säger han.

En förälder som NKP pratat med vill inte uttala sig i tidningen men hens bild stämmer inte överens med den som Ulf Engström har. En annan förälder som får vara anonym av hänsyn till sitt barn menar att situationen inte är lika illa som innan årsskiftet, men det är fortfarande inte bra.

– Generellt skulle jag inte tro att det blivit någon större skillnad. Barnets mormor åkte med en gång och det var ganska stökigt och stojigt, säger hen.

Föräldern tror att en till vuxen person på bussen behövs och förklarar att det som hen rapporterade var de allvarligaste incidenterna som rörde hens barn.

– Det känns inte jättetryggt på bussturerna. Mitt barn sitter på bussen en timme på morgonen och på kvällen. Det känns som mycket kan hända på den tiden.

Undertecknad ringer tillbaka till Ulf Engström med föräldrarnas uppfattning.

– Det låter jättetråkigt och det behöver jag självklart undersöka. Det är jättebeklagligt att höra att det fortfarande finns problem.

Hur tycker du att det ska vara på bussen?

– Det ska självklart vara lugnt, trivsamt och tryggt. Man ska kunna sova, studera eller lyssna på något, säger han.

Artikeltaggar

ÅtgärderBarnBussarNKPNöje/KulturTidningarTrafikUlf Engström

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.