Hoppa till huvudinnehållet

VECKANS BILD: Var du med i musikkåren på torget – vet du något om gamla bilden?

Publicerad:
En musikkår spelar på Södra torget 1963.
En musikkår spelar på Södra torget 1963. Foto: Thomas Linderoth/Kristinehamns Bildarkiv.

Året är 1963 och en musikkår spelar på Södra torget. Framför musikerna står ett gäng ungdomar och lyssnar, alla klädda i någon typ av skoluniform, var kom de ifrån? Hade de kanske kommit med den abonnerade bussen som står parkerad sidan om?

I bakgrunden syns kvarteret Merkurius, så som det såg ut innan Domus-huset byggdes. Längst till vänster ligger ett konditori/café, vilket var det? Hängde ni här efter skolan eller var det här ni köpte vetelängden till fredagskvällens bjudning? I samma byggnad fanns butiken Ostbiten, har du minnen härifrån? Det måste ha doftat gott där. På innergården syns bokstäverna -rgs på husväggen, vilken affär var det som låg där? Och slutligen, i huset till höger, låg affären Väskan. Brukade du handla här? Vem var innehavaren? Du har kanske jobbat i någon av de affärer som är med på bild idag? Berätta gärna vad du vet för personalen på Bildarkivet.

Bilden publiceras i samarbete med Kristinehamns Bildarkiv. Frågor om, eller information kring bilden kan ställas till bildarkivet@kristinehamn.se eller till bildarkivarie Kerstin Ingelmark på 0550-88561.

Diskoteket på Gamla Kyrkogatan. Har du dansat loss till de bästa låtarna här och i så fall mellan vilka år då? Så praktiskt med ett gatukök vägg i vägg med discot, men var det öppet när ni gick hemåt i natten? Har du något speciellt minne från discot så berätta gärna för oss på Bildarkivet. Dagtid var det Sytjänstaffären som höll öppet, vem ägde den och vad köpte du här?Fotograf: Erik Stenarsson, 1972.
Diskoteket på Gamla Kyrkogatan. Har du dansat loss till de bästa låtarna här och i så fall mellan vilka år då? Så praktiskt med ett gatukök vägg i vägg med discot, men var det öppet när ni gick hemåt i natten? Har du något speciellt minne från discot så berätta gärna för oss på Bildarkivet. Dagtid var det Sytjänstaffären som höll öppet, vem ägde den och vad köpte du här?Fotograf: Erik Stenarsson, 1972.

Om förra veckans bild. Den första i samarbetet har det kommit in ett antal rapporter.

Sytjänst

Den första som ringde och berättade var Anita Stark:

– Jag är dotter till Gunborg Forslund som hade syateljén. Mamma ägde den tillsammans med Astrid Jansson, de var barndomskamrater från Gullspång och de utbildade sig båda två till sömmerskor. De sydde mycket kläder, du vet, A9 hade ofta baler och stora fester så de sydde många fina klänningar och så. De gick ju bara ut i affären när det plingade i dörren. Då sålde de halsdukar och vantar, strumpor och allehanda sybehör som blixtlås, knappar och sytråd, för övrigt sydde de kläder.

– Men sen brann det på diskoteket och affären blev så brandskadad att de fick stänga den, affären kunde inte öppnas igen. Jag tror nästan att huset revs, men jag minns inte säkert. Det var på 70-talet, kanske 1973, -74, -75, det var då någon gång. Gunborg var cirka 50 år gammal då så hon gick till arbetsförmedlingen och sökte arbete. De sa: ” Antingen får du börja läsa eller så får du bli truckförare på Saab, de söker folk till Kroksvik”. Gunborg gick hem till Anita och grät: ”Jag vill inte läsa… ” Så hon anställdes som truckförare på Saab och jobbade med det i femton år fram till pensionen – och älskade det! Astrid valde att bli ändringssömmerska och hade arbete på Suni herrekipering där hon bland annat lade upp byxor och sydde in och ut kläder.

Flera damer har ringt och berättat om Ateljé Sytjänst:

– Astrid höll sykurser och hon var en duktig sömmerska och sydde mycket åt folk.

– Sytjänst var en lite trevlig affär som två damer hade. Jag gick på sykurs hos dem en kväll i veckan när jag var tonåring. Tyget hade jag köpt i en av stans tygaffärer, de sålde inte tyg på Sytjänst utan mer knappar och sånt smått.

– Astrid som hade Sytjänst var gift med Erik Jansson som var en välkänd kristinehamnare och brandchef i stan. Jag var inne i ateljén några gånger och Astrid var en jätteduktig sömmerska.

Gatuköket

En dam ringde och berättade:

– Jag bodde på Gamla Kyrkogatan då och gick förbi gatuköket varje dag på väg till och från jobbet och det var många gånger som jag gick in där och köpte med mig kvällsmat hem. Det var som en kiosk är mest, men jag minns att de ofta stekte lök så den skulle vara klar när beställningarna kom.

Diskoteket

En dam ringde och berättade:

– Diskoteket Ambrosius har vi besökt i början på 70-talet, men gatuköket som gällde vid hemfärd var Nattkröken. Oftast var vi på Loftet Sanna där jag och min man träffades 1974, hjälp vad tiden går....

Har du dansat på discot på Gamla Kyrkogatan - vet du något om bilden?

Artikeltaggar

A9ButikerDomusGamla KyrkogatanGullspångHandelKläderKonditorierKristinehamnLokalhistoriaMusikSaabVeckans bild

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.