Hoppa till huvudinnehållet

Imamer gör en Vänern runt-turné – svarar på frågor om islam: ”Vill bygga broar”

Publicerad:
Imamerna Kashif Virk och Rizwan Ahmad Afzal åker runt omkring i Sverige för att föreläsa om islam.
Imamerna Kashif Virk och Rizwan Ahmad Afzal åker runt omkring i Sverige för att föreläsa om islam. Foto: Madeleine Sandström

Två imamer gör en Vänern runt-turné. I torsdags kom de till Kristinehamn för att svara på allmänhetens frågor om islam.

– De flesta är positiva att vi kommer, men det är en och annan som kan bli aggressiv, säger Kashif Virk, som kommer från Islams Ahmadiyya församling.

Konceptet ”Fråga en muslim” startades våren 2018 innan valrörelsen. Imamerna Kashif Virk och Rizwan Ahmad Afzal hade sett att allt fler människor i samhället hade funderingar om muslimer och deras tro och vad islam innebär i praktiken.

Imamerna bestämde sig då för att införa en Sverige runt-turné, där de kan åka runt till olika städer för att berätta vad som står i koranen och vad imamerna lär ut.

– Syftet är att vi vill bygga broar med kunskap. Den splittring som vi har i dag i samhället beror på okunskap. De flesta som är skeptiska eller hatar islam har inte läst koranen. De har bara hört talas om den, säger Kashif Virk.

Poliser utsattes för stenkastning
Kashif Virk

I samband med att imamerna började åka runt i Sverige för att sprida kunskap om islam, så ökade islamofobiska hatbrott i landet. 2009 gjordes ungefär 200 anmälningar. År 2018 hade det ökat till 560 anmälningar, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).

Kashif Virk åkte till svenska kyrkan i Kristinehamn, kommunhuset, polisstationen och biblioteket för att dela ut en gratis koran.
Kashif Virk åkte till svenska kyrkan i Kristinehamn, kommunhuset, polisstationen och biblioteket för att dela ut en gratis koran. Foto: Madeleine Sandström

– Det var många politiker som pratade om islam. Vi ser att det är allt fler som är skeptiska till oss och att antalet förutfattade meningar ökar. Vi kände att vi behövde föra en dialog. Vi ser att vi behöver fortsätta att göra det, eftersom misstänksamheten och de förutfattade meningarna inte minskar i samhället, säger Rizwan Ahmad Afzal, imam i Luleå.

Våldsamma utlopp

Den 28 augusti 2020 utbröt våldsamheter i Malmö när en islamkritisk manifestation nekades tillstånd av polisen av säkerhetsskäl. Trots det skedde en manifestation i Malmö som inte var tillståndsgiven och en koran brändes utanför Rosengård. Våldsamheter utbröts och poliser attackerades genom stenkastning.

Under påskhelgen 2022 skedde flera våldsamma upplopp i olika städer runt omkring i Sverige. Det var när den danske högerextremisten Rasmus Paludan brände flera koraner som upploppen inträffade.

Män och kvinnor ska ha samma rättigheter.
Rizwan Ahmad Afzal

– När kravallerna skedde och poliser utsattes för stenkastning hade Rasmus Paludan retat upp många muslimer. Det var fel att dessa upplopp skedde, men det var också fel enligt mig att Rasmus fick polistillstånd att göra det. Jag tycker det är hets mot folkgrupp och vår trosbekännelse, säger Kashif Virk.

Rasmus Paludan är sedan tidigare dömd för hets mot folkgrupp i Danmark och nyligen inleddes en förundersökning mot honom, där han är misstänkt för flera brott, som har att göra med koranbränningen som skedde i Malmö förra året.

Rizwan Ahmad Afzal arbetade tidigare som imam i Malmö nu jobbar han i Luleå.
Rizwan Ahmad Afzal arbetade tidigare som imam i Malmö nu jobbar han i Luleå. Foto: Madeleine Sandström

I början på året beslutade polisen att de inte längre kommer att tillåta koranbränningar i landet på grund av den hotbild som finns mot Sverige.

– Det är så tragiskt att det har skett. Polisen borde ha tagit det här beslutet för länge sedan. Vi fördömer kravallerna kategoriskt, säger Rizwan Ahmad Afzal.

”Samma rättigheter”

Oftast när imamerna är ute får de frågor från allmänheten om jämställdhet och hur rättigheterna ser ut för muslimska kvinnor.

Imamerna Kashif Virk och Rizwan Ahmad Afzal har besökt mer än 80 städer på sin "Fråga en muslim-turné".
Imamerna Kashif Virk och Rizwan Ahmad Afzal har besökt mer än 80 städer på sin "Fråga en muslim-turné". Foto: Madeleine Sandström

– I koranen står det att både män och kvinnor ska ha samma rättigheter. Koranen lär ut att kvinnor ska ha huvudbonad, men hon får själv bestämma om hon vill ha det eller inte. Kvinnor kan bli imamer, men då blir de det för kvinnor, säger Rizwan Ahmad Afzal.

I moskéerna ber män och kvinnor var för sig.

– Det är fel att tro att vi män vill separera kvinnorna från oss. Vi har byggt två olika avdelningar för att alla ska känna sig bekväma. Kvinnorna i vår församling är välutbildade. Det är oftast kvinnorna som har högre utbildning än männen. Runt omkring i samhället finns det olika normer hur man ska organisera sig, säger Kashif Virk och tillägger:

– Som i ett omklädningsrum finns det olika avdelningar mellan män och kvinnor. Vi tror att kvinnor kan göra mer framsteg om de slipper männens skugga. Vår tanke är att där både män och kvinnor behövs kommer vi att samarbeta, säger Kashif Virk.

Vårt motto är ”kärlek för alla, hat mot ingen”
Kashif Virk

Imamerna har besökt mer än 80 städer runt omkring i Sverige och de har ingen tanke på att sluta föreläsa om islam.

– Vi ser att det behövs. Medan koranbrännaren sliter isär så försöker vi bygga ihop samhället. Om det är en muslim eller flera muslimer som gör fel och bränner bilar eller hotar polisen är det den individen, eller de individerna som har gjort fel inte hela islam. Man ska inte skuldbelägga en hel grupp, säger Rizwan Ahmad Afzal.

Delar ut böcker

För att allmänheten ska ta del av vad imamerna föreläser om delar de ut koranen gratis.

– Jag tror att om folk läste koranen skulle ingen vilja bränna den. Vårt motto är ”kärlek för alla, hat mot ingen”, säger Kashif Virk.

Imamerna delar de ut koranen gratis.
Imamerna delar de ut koranen gratis. Foto: Madeleine Sandström

Det sista imamerna gör i den staden de har besökt är att dela ut koranen på svenska till olika verksamheter.

– Vi ska besöka svenska kyrkan i Kristinehamn, kommunhuset, polisstationen och biblioteket. Till polisen ska vi säga att ni gav oss polistillstånd enligt er tolkning av svensk lag, men här ger vi något vackert tillbaka, de får en koran. Det är en symbolisk handling, avslutar Kashif Virk.

Artikeltaggar

Etik och religionNyheter

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.