Hoppa till huvudinnehållet

Det händer vecka 11: Visor från Visnums-Kil, krigskorrespondent och Bach

Publicerad:
Johan-Mathias Sommarström är en av få journalister som har släppts in i Jemen. På fredag kommer han till SPF Seniorerna Bro.
Johan-Mathias Sommarström är en av få journalister som har släppts in i Jemen. På fredag kommer han till SPF Seniorerna Bro. Foto: Privat

Måndagsträff

Måndag eftermiddag är det Måndagsträff i Broängskyrkan. Dagens tema är "sånger från förr” och innebär att alla som vill sjunger och minns tillsammans.

Det blir en blandning av olika genrer, från visa till läsarsånger och allt däremellan. Efteråt serveras kaffe och gott bröd.

Brasträffen

Kristinehamns Friluftskommitté har årsmöte tisdag 14 mars i Broängskyrkan.

Hörselskadades riksförbund

Under kvällen tisdagen den 14 mars har Hörselskadades riksförbund årsmöte i storstugan i Broängskyrkan. Sedvanliga årsmötesförhandlingar samt information av kommunens Peter Eskebrink som ska prata om ” krisledning”. Lotterier och batteriförsäljning.

Riksförbundet bjuder på smörgåstårta kaffe eller te och kaka.

Varnumsträffen

På onsdag handlar programmet på Varnumsträffen i församlingshemmet om Johan Sebastian Bach. Kompositör och organist samt upphovsman till massor av musik som spelas och sjungs över hela världen.

Han var en from man som ville få fram det kristna glädjebudskapet och har kommit att kallas för den femte evangelisten. Bach föddes i en musikerfamilj i Eisenach 1685 och dog i Leipzig där han var verksam som organist, tonsättare och körledare i den lutherska kyrkan.

Kyrkomusikern Jörgen Hasselblad har gjort sig känd som en Bachkännare och tolkare. Föra året var han på en studieresa i Bachs fotspår. Han kommer att i ord, ton och bilder berätta om den store tonsättaren. Alla är välkomna och det är fri entré. Det erbjuds möjlighet till att vara med på andakt, dricka kaffe och äta lunch. Anmäl gärna deltagande i lunchen till Annelie Magnusson.

Svenska Kyrkan i Kristinehamn och studieförbundet Sensus är arrangör.

Göran Samuelsson kommer till Kristinehamn.
Göran Samuelsson kommer till Kristinehamn. Foto: Pressbild

Varnan Vis -och folkmusikförening

Torsdagen 16 mars arrangerar Varnan Vis -och folkmusikförening en konsert med Göran Samuelsson på Mastmagasinet.

Han är mest känd som upphovsman till Packmopedsturnén som funnits i 30 år. Nu uppträder han som ensam trubadur och sjunger egna sånger med tänkvärda texter blandat med fyndigt mellansnack som blandar humor och allvar.

Orientering

Orienteringsträning för veteraner och daglediga sker torsdagen den 16 mars. Fri start under en timmes tid på förmiddagen.

Anmäl gärna på Eventor senast tisdag kväll 14 mars. Några kartor finns för direktanmälan. Vägvisning finns fån östra infarten vid korsningen McDonalds och Burger King

Ytterligare upplysningar kan fås av Runo på telefonnummer 073-8101155.

SPF

Johan Mathias Sommarström, född i Kristinehamn, journalist och utrikeskorrespondent på Sveriges Radio kommer på besök till SPF Seniorerna Bro och berättar om sitt intressanta arbete fredagen den 17 mars.

2008 anställdes han på radions utrikesredaktion och bevakar nu Mellanöstern och Turkiet med Istanbul som bas. Han har också varit stationerad i Kairo och London. Han har bevakat den arabiska våren och varit på plats i Tunisien under revolutionen.

Johan Mathias har ockås varit krigskorrespondent under inbördeskrig i Libyen, Syrien, Irak och Egypten. Han har även skildrat barns utsatthet i Jemen.

2017 fick han Stora Ekopriset och 2021 Publicistklubbens stora pris. Förra året nominerades han till Stora Journalistpriset för sitt arbete i krigets Ukraina. En prismotivering har varit: förmågan att att se det stora i det lilla långt ifrån våra breddgrader.

Humanistiska föreningen

När Katarina Höj för dryga fyra decennier sedan tackade nej till ett jobb på VF valde hon det talade ordets väg. Hon avstod den skrivande journalistiken till förmån för jobb på Sveriges Radio. Den långa resan som reporter, redaktör, projektledare med mera ledde fram till Eko-redaktionen där hon tillbringat större delen av sitt yrkesverksamma liv under 2000-talet. Mitt i mediebruset har hon mött stora och små nyheter prioriterat och producerat för sändning. Med det perspektivet blir det spännande att ta del av hennes berättelse om hur hon upplevt förändringarna inom det alltmer intensiva nyhetsflödet.

Humanistiska föreningen som arrangerar har satt rubriken: Medielandskapets förändring, och platsen är Broängskyrkans storstuga, torsdag kväll.

PRO

På fredag träffas PRO Kristinehamn igen för mys, och då står det räksmörgås i programmet. Kaffe bjuder föreningen som vanligt på. Anmälan vill PRO ha senast onsdag.

Visor från Vismums-Kil

Visor och låtar från Visnums-Kilstrakten. Detta är rubriken på nästa offentliga arrangemang i Grön Musiktraditions regi, som sker på lördag eftermiddag i bygdegården, Gamla skolan i Kärr, Visnums-Kil.

Föreningens egna folkmusikanter, Visnums-Kils spelmän som består av Elisabeth Andersson, Maria och Roland Tiger samt Torbjörn Westin, står för programmet. De framför låtar och visor från trakten och berättar om upphovspersonerna/traditionsbärarna.

Föreningen Grön Musiktradition startade för fem år sedan för att föra den folkliga låttraditionen från Visnums-Kil med omnejd vidare. Sedan starten har flera träffar genomförts med deltagare från Värmland, Västergötland och Närke. Ledare för workshopsen har varit Lennart Gybrant, Daglösen, Filipstad. Varje gång har föreningen även inbjudit till offentliga framträdanden med medverkan av de deltagande spelmännen.

Under åren har låtrepertoaren utökats och det senast året har musikanterna kompletterat med folkliga visor från bygden. Detta med hjälp av Hans Grönlund, Alingsås som har visor från Visnums-Kil med omnejd på sin repertoar.

Grön Musiktradition verkar också för att ta tillvara och sprida kunskap om lokal kultur och lokalt kulturarv, allt utifrån ett miljö- och hållbarhetstänk.

Arrangemanget sker i samverkan med studieförbundet Kulturens bildningsverksamhet.

Kvinnofrukost Broängskyrkan

Kommande lördag, 18 mars, gästas Broängskyrkans kvinnofrukost av Birgitta Quick. Många minns henne väl då hon och familjen bodde här mellan åren 1986-2002. Under en period arbetade hon på Jakobsbergsskolan och Södermalmsskolan som lärare i svenska som andraspråk.

Hon kommer att berätta om sitt och familjens arbete utomlands i Mocambique, Kap Verde och Guinea-Bissau. Hennes arbete har bestått i att utveckla läro- och kursplaner i framförallt engelska. Det har varit både volontärarbete för Afrika-grupperna i Sverige och för SIDA.

Hon kommer också att berätta om sin bok ”Längtan ut i världen”, som är tillägnad speciellt barnbarnen då hon ville samla familjens erfarenheter i bokform.

Boken är ett svar på varför de med jämna mellanrum gjort uppehåll i sina arbeten på olika platser i Sverige och flyttat till Afrika. Birgitta ville få syn på sina spår i världen, men också vilka spår världen lämnat i henne.

Ölme Filmfestival

Måndag är det Ölmeträff i församlingshemmet vid Ölme kyrka. Det blir sopplunch och det görs påskris med ulltussar.

Tisdag eftermiddag är det öppet hos Café Klippan. Kom en liten stund eller var med de två timmar det är öppet för att prata och fika.

På onsdag är det i Klippan tid för Livsnära samtal om vardagslivet och tron på Gud. Detta är på onsdagskvällar ojämn vecka och därefter en stunds i bön.

Ölme Filmfestival pågår lördag till söndag i Klippan. Lördag kväll erbjuds tre filmpass, cirka 40 min vardera. Filmen som spelades in vid Ölme Diversehandel, om livet kring en lanthandel, kommer då att visas på ett av passen.

På söndag är det gudstjänst i Equmeniakyrkan Väse med Ingela Öhman och konfirmander. Det blir på aftonen lovsångsgudstjänst i Ölme kyrka med Jenny Persson.

Söndag kväll fortsätter filmfestivalen och då med visning av Konsert Delux med Kördelux från Karlskoga. Filmen hade nyligen biopremiär.

Sjöfarten

Väntade fartyg till Kristinehamns hamn.

Måndag M/S ”Kelt” nederländsk från Ghent med urea.

M/S ”Lady Alida” nederländsk från Tilbury med returflis.

Torsdag M/S ”Aspen” cypriotisk till Hull med trävaror

Vattenståndet: 60 cm över referensytan

Artikeltaggar

BroängskyrkanFilmerFritid och livsstilGöran SamuelssonJemenJohan Mathias SommarströmKlippans kommunKonserterKristinehamnMSMusikPeter EskebrinkSångSPF SeniorernaSveriges RadioVarnumsträffenVisnums-Kil

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.