Hoppa till huvudinnehållet

Brottsmisstänkt lärare lurade till sig nytt jobb på skola i Dalarna

Publicerad:
Den värmländske läraren misstänks bland annat ha stulit stora mängder skönhetsprodukter på Ica Maxi i Karlskoga.
Den värmländske läraren misstänks bland annat ha stulit stora mängder skönhetsprodukter på Ica Maxi i Karlskoga. Foto: Polisen

Han har fått sparken från flera värmländska skolor efter misstänkta brott.

Nu har den åtalade läraren fått ny anställning på en grundskola i Dalarna - efter att på nytt angett falska referenser.

– Men vi försöker avsluta anställningen då han farit med osanning, säger skolchef Lars Lisspers.

Den 46-årige värmländske mannen har gett ett propert intryck och uttryckt sig förtroendeingivande när han sökt tjänster som lärare på olika kommunala skolor.

I och med lärarbrist och att många skolor är svårt att fylla alla vakanser har han därför ofta fått jobb trots att han är obehörig lärare.

Men det har upprepade gånger lett till att han fått sparken efter att han blivit misstänkt för flera allvarliga brott.

Hotade med våldtäkt

Tidningen rapporterade i höstas om mannens kriminella dubbelliv - där han i nuläget är åtalad för två fall av olaga hot och sexuellt ofredande, åtta bedrägerier, urkundsförfalskning, häleriförseelse och fem stölder – som pågått samtidigt som han jobbade som grundskolelärare i Kristinehamn, Karlstad och Filipstad.

Läraren hotade en blivande kollega med våldtäkt i anonyma brev.
Läraren hotade en blivande kollega med våldtäkt i anonyma brev. Foto: Polisen

Han misstänks bland annat ha stulit en kollegas väska som hon lämnade kvar i klassrummet under en rast. Han misstänks ha skrivit två mycket hotfulla brev till en blivande kollega där han hotat henne med våldtäkt, syftet var att skrämma bort henne då han var rädd för att hon skulle ta hans jobb.

Utöver det misstänks han även ha stulit ett stort antal skönhetsprodukter på Ica Maxi i Karlskoga, samt sålt Muminmuggar som inte existerade via Blocket.

Ljög om sin bakgrund

Lärarens dubbelliv avslöjades då han sökte jobb på Norrstrandsskolan i Karlstad med hjälp av falska referenser.

När NWT talade med honom i höstas förklarade han att han inte skulle fortsätta jobba som lärare:

– Nej det har jag inte tänkt. Jag vet inte riktigt vad jag ska jobba med ärligt talat, vad som skulle fungera, sa mannen till NWT.

Den 46-årige mannen ljög om sin bakgrund när han sökte och fick det nya lärarjobbet i Vansbro.
Den 46-årige mannen ljög om sin bakgrund när han sökte och fick det nya lärarjobbet i Vansbro. Foto: Polisen

Men i december förra året sökt han än en gång jobb - och anställdes - som lärare, den här gången på en grundskola i Vansbro kommun.

Hans kollegor började dock fatta misstankar mot honom, och redan i början av februari anade rektorn på skolan att mannen ljugit om sin bakgrund.

Ansökningshandlingar

Det visade sig snart att han även den här gången utnyttjat falska referenser för att få jobb.

– Han har sagt att han varit behörig lärare då han går en särskild valideringsutbildning vid Karlstads universitet. Men så är det inte, vi har kollat upp det och han finns inte alls inskriven där, säger Lars Lisspers, skolchef i Vansbro kommun.

NWT har tagit del av mannens ansökningshandlingar, och där framgår även att han medvetet valt att inte uppge de arbetsplatser där han blivit sparkad från sin tjänst.

Han lägger i stället stor vikt vid sin påstådda vidareutbildning vid Karlstads universitet:

”Ambitionen nu är att använda mina akademiska meriter med erfarenheten av undervisning till att ta ut en lärarbehörighet via VAL (snabbspåret till lärare).” skriver mannen i sitt cv.

”Känner sig lurad”

Den värmländske läraren är inte misstänkt för något brott i samband med sin anställning i Vansbro, däremot upplever flera av hans kollegor på skolan situationen som obehaglig.

– I det här fallet känner rektorn som haft de här intervjuerna sig att hon blivit lurad och hon känner sig väldigt obekväm just nu, säger Lars Lisspers.

Det har även lett till att skolorna i Vansbro kommun kommer lägga större vikt vid att dubbelkolla alla uppgifter i sökandens cv i framtiden.

– Där måste vi verkligen växla upp och vara på alerten varje gång. Det här blev en väckarklocka för hr-avdelningen och cheferna, säger Lars Lisspers.

Den värmländske läraren har inte varit i tjänst vid skolan i Vansbro sedan uppgifterna om hans lögner avslöjades.

– Vi försöker avsluta anställningen nu, säger Lars Lisspers.

Tidningen söker den värmländske läraren. Rättegång mot mannen har ännu inte varit.

Artikeltaggar

ÅtalBlocketBrottBrott, lag och rättHotKarlskogaKarlstadKarlstads universitetLärareNorrstrandsskolanVansbro

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.